AMBER Alert: Når amerikanske børn bliver kidnappet

AMBER Alert – America’s Missing: Broadcast Emergency Response – er et program, der går i gang, når et barn kidnappes i USA. Programmet hører under justitsministeriet, men er ikke styret af regeringen. AMBER alert er et samarbejde mellem medierne, politiet og de offentlige myndigheder, transportfirmaer og andre frivillige instanser. Lige nu efterlyses en 15-årig pige fra Tennessee gennem AMBER alert-programmet.

Hvis man som amerikaner i Tennessee og Alabama har sat sin telefon op til WEA (Wireless Emergency Alerts), har man modtaget en AMBER alert. En alarm, der fortæller, at der savnes et barn.

Den 13. marts forsvandt den 15-årige Mary Catherine Elizabeth Thomas nemlig fra Tennessee. Det menes, at pigen og den mistænkte kan befinde sig i Alabama, hvorfor AMBER alarmen nu er udvidet til den stat.

Manden, der mistænkes for at have kidnappet den Mary, er pigen lærer, den 50-årige Tad Cummins. TDI – Tennesse Bureau of Investigation mener, bortføreren har brugt meget tid på at oplære eller træne hende til at blive hans offer. Efterforskerne mener således, at Cummins gennem længere tid har forsøgt at få hende lokke væk fra hendes nærmeste, for at udnytte hende sexuelt. Den 23. januar blev han fanget i at kysse den 15-årige pige på skolen. Han blev først fyret i tirsdags.

Nu er Mary forsvundet, og myndighederne mener at hun er forsvundet med Tad i en sølvgrå Nissan Rogue. Hun blev sidst set mandag den 13. marts, da en ven satte hende af ved en restaurant i byen Columbia, Tennessee. Myndighederne har offentliggjort overvågningsbilleder af Tad Cummins fra en tankstation ikke langt fra restauranten.

Efterforskningen er gået i stå

TBI-talsmanden Josh DeVine siger til FoxNews, at de har modtaget i omegnen af 125 henvendelser fra borgere, men at ingen har set Mary eller Tad siden AMBER alarmen første gang lød i mandags. DeVine udtaler i øvrigt at: “Hvis 125 henvendelser lyder af lidt, så er det rigtigt. Det er det laveste antal henvendelser for en AMBER alarm, vi har set i meget lang tid. Det er et alarmerende lavt antal.”

Manglen på henvendelser kan skyldes, at de to ikke befinder sig i det sydøstlige USA, hvor AMBER alarmen er udsendt. Det kan også skyldes, at de ikke har befundet sig offentligt endnu. TDI har derfor udstedt en national BOLO (be on the look out), da de ikke er sikre på, hvor den bortførte pige kan være.

Efterforskerne er bekymret for Marys sikkerhed, og det lave antal henvendelser bekymrer den. Der lægges stor vægt på den bil, Tad Cummins ejer, og som man mener, Mary er blevet bortført i. Man beder nu hele landet om at være opmærksomme, hvis Mary skal bringes hjem i sikkerhed.

AMBER alerts og deres success

Når en AMBER alarm går, får borgere, medier og offentlige instanser i det pågældende område straks besked. Borgere kan som beskrevet få besked over telefonen.

I følge National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) kidnappes der hvert år 200.000 børn af familiemedlemmer i USA. Der udover bliver 58.000 bortført af fremmed – ofte med sexuelle motiver. Dog er det “kun” 115 af de rapporterede bortførelser, hvor bortføreren kidnapper og dræber barnet, holder dem til fange, eller tager dem med den hensigt at tilbageholde dem.

Systemet er gearet til det. Selvom det selvfølgelig ikke burde været nødvendigt med et sådan system, er der en kontaktperson for hver stat, hvis man skal slå en AMBER alarm. På missingkids.com kan man også søge efter de børn, der savnes, samt anmelde overgreb på børn.

Foto fra AMBER Alerts Facebookside

Programmet er blevet en succes, og siden dets oprettelse i 1998 er 857 (tallet er fra januar 2017) børn blevet fundet og bragt hjem i sikkerhed. Lad os håbe, Mary bliver nummer 858.

Foto fra AMBER Alerts Facebookside

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Back to top button
Close