Er Bill Cosby på vej i fængsel? Retssagen mod ham gik i gang i dag

by

Bill Cosby blev hele USA’s familiefar, da serien “The Cosby Show” rullede over skærmen i 80’erne. I dag startede retsagen mod ham – en retsag der kan gå hen og blive dette årtis ‘O.J. Simpson-retsag, på flere måder end en.

Bill Cosby skal i retten i dag. Den 79-årige skuespiller og komiker er nemlig beskyldt for seksuelle overgreb mod flere end 50 kvinder. Det er ellers ikke sådan de af os, der trofast fulgte med i “The Cosby Show” og hele familien Huxtable husker Bill Cosby. I serien spillede Cosby en læge, ‘Cliff’, men mest af alt familiefar i en afro-amerikansk øvre-middelklasse familie. Han var gift med Clair og sammen havde de fem børn (ligesom Bill Cosby selv har fem børn). Alle elskede lille Rudy, og alle unge piger syntes, at Denise var noget så flot med sine lange sorte fletninger.

Bill Cosby & O.J. Simpson – de sorte helte

Som en lille pige i Danmark, tænkte jeg ikke over, at hele castet og hele familien var sorte. Det er det, der er så dejligt ved børn – helt uspoleret og uden blik på farver og forskellighed. Sådan var det dog ikke for amerikanerne. De amerikanske seer var meget bevidste om, at der nu var lavet en hel serie, der skildrede en afro-amerikansk familie. Ikke nok med det, serien søgte også at fjerne de racistiske fordomme og stereotyper, de sorte var underlagt. Bill Cosby og serien havde stor succes med netop det. Mange sorte ville nok fortælle dig, at “The Cosby Show” IKKE skildrede den almene sorte familie i USA. Men ligesom O.J. Simpson heller ikke var ‘typisk’ sort eller i nærheden af at være repræsentativ for afro-amerikanerne, endte Bill Cosby og tv-serien med at bryde en lille del af det skel, der var imellem de sorte og hvide amerikanere.

Bill Cosby kom til at betyde en hel del for det afro-amerikanske samfund. O.J. og Bill var begge sorte mænd, der fik stor succes, ved at ‘spille’ hvide. De er begge fra en tid, hvor sorte ikke var en naturlig og selvfølgelig del af den amerikanske underholdningsindustri, og begge måtte de kæmpe hårdt for at blive set på som andet end blot en sort skuespiller og en sort footballstjerne. Om de ville det eller ej, delte de en fælles skæbne – at være højtelsket i befolkningen, især blandt afro-amerikanerne, for deres ‘hvide’ skildring af den ‘sorte’ mand.

Nu ser det så ud til, at de deler endnu mere. Nu er det nemlig Bills tur til at komme en tur igennem det amerikanske retsvæsen.

Retsagerne

O.J. Simpsons restsag kom til at handle om meget mere end det dobbeltdrab, han var beskyldt for at have begået. Det var i en tid efter LA-riots – en tid, hvor de sorte havde fået nok af den uretfærdighed de mødte hos den hvide befolkning, og ikke mindst blandt de offentlige myndigheder, med politiet i spidsen. Da O.J blev frikendt, følte mange sorte amerikanere, at NU havde retfærdigheden sket fyldest. NU var en sort mand blevet frikendt for (hvad der må siges at have været et åbenlyst) mord på to hvide. De sorte var generelt “ligeglade” med, at O.J. var skyldig, for nu var det ‘payback’ for alle de hvide amerikanere, der gennem tiden var blevet frikendt for mord på sorte, selvom der aldrig var tvivl om skyldsspørgsmålet. I serien om O.J og retsagen kan man da også høre de sorte jurymedlemmer udtale, at de godt vidste, at han var skyldig, men at det handlede om så meget mere end mord. Det handlede om lighed for loven, og at uretfærdigheden i retssystemet nu skulle ende.

O.J. endte senere i spjældet for en anden forbrydelse.

Nu står vi her så igen. En elsket sort amerikaner skal for retten, denne gang for anklager om seksuelle overgreb på knap 60 kvinder. Bill Cosby er under anklage for at have bedøvet og seksuelt krænket Andrea Constand – en af de kvinder, der er stået frem med sine anklager mod skuespilleren. Andrea Constand var basketballtræner på Temple University, hvor Bill Cosby sad i bestyrelsen. De to udviklede et venskab, og Constand så Cosby som en slags mentor. I 2005 anmeldte hun ham for en voldtægt, der angiveligt skulle have fundet sted et år tidligere i Cosbys hjem i Pennsylvania.

Måske har du hørt om anklagerne mod Bill Cosby. De begyndte nemlig for tre år siden, da en amerikansk komiker beskyldte Cosby for at være en voldtægtsforbryder. Det blev optaget på video af en journalist, og så rullede historien ellers derudaf. Utallige kvinder stod herefter frem med historier om, at Bill havde bedøvet dem for senere at forgribe sig på dem. Mange af sagerne er dog forældet, og i retssalen i Pennsylvania, er det derfor kun to af kvinderne, der skal vidne mod Bill Cosby. Udover Andrea Constand skal en anonym kvinde, ved navn Kacey, vidne. Kacey har også forklaret til politiet, at hun blev bedøvet før voldtægten.

En af de sager, der er forældet, er en anklage fra en kvinde der påstår, at hun i 1974, blot 15 år gammel, blev seksuelt krænket af Bill Cosby på “The Playboy Mansion”.

Bill Cosbys pæne ry og omdømme er ødelagt. Uanset hvad der sker, er hele det image, som han havde, plettet af hele denne sag. Voldtægt, stoffer og alkolhol hænger bare ikke særlig godt sammen med den nydelig Dr. Huxtable, som alle elskede og respekterede.

Bill Cosby har pure nægtet, at der skulle være hold i anklagerne. Det er ingen hemmelighed, at han har været sammen med andre kvinder end sin kone, men at han skulle have bedøvet og krænket dem, er uhørt ifølge Cosby selv og ifølge rigtig mange afro-amerikanere. Nu står de nemlig igen i en situation, hvor hudfarven og berømmelsen tilsammen kan skabe mirakler. Nu skal det amerikanske retsvæsen igen vise om det kan være retfærdigt og ikke se farver. Dømmer de ham skyldig, vil race-problemerne få ny ammunition – også selv hvis han ER skyldig. Frikender de ham, risikerer de samme problem som efter O.J. Simpsons frikendelse: at blive beskyldt for at dømme udfra hudfarve og befolkningens ønske, i stedet for udfra loven.

Bill Cosby har dog mistet en stor del af den anerkendelse og berømmelse han havde, også blandt de sorte. Han er færdig i branchen, og uanset hvilken dom der falder, er hans karriere definitivt slut. Det samme kan siges om hans eftermæle. Dog skal det siges, at der stadig er en stor del af den sorte befolkning, der ikke tror på anklagerne. En stor del er sikker på, det er heksejagt og forsmåede kvinder, der går efter deres 15 minutters berømmelse.

Bill Cosby memes

Når en berømt kommer i uføre, afføder det altid memes. Her er nogle af de bedste:

Hvad siger Twitter?

En mener, det burde være præsidenten, der var under anklage:

“Rudy” med sin tv-far

Det er en tab/tab situation for hvide mænd:

Ubetinget støtte:

Bill prøver at fremstå som Cliff:

Af kendte, der stadig støtter Cosby kan nævnes; Whoppi Goldberg, Cee Lo Green, Kanye West og både ‘Rudy og Clair’ fra “The Cosby Show”. Begge Bills ekskoner støtter ham også.

Ligegyldigt hvad, bliver det interessant at følge retssagen, og ikke mindst efterdønningerne.

 

Topfoto fra Wikimedia Commons

Hvis du kan lide det jeg skriver, kan du støtte mig på flere måder. Se her

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*