Afhænger definitionen på hadforbrydelse af offerets hudfarve?

Hadforbrydelse begået af en hvid mand

Den 17. juni 2015 skød og dræbte den nu 22-årige Dylann Roof ni sorte amerikanere i forbindelse med et bibel-møde i Emaunel-kirken i Charleston, South Carolina. Efter at have siddet i en rundkreds med sine ofre, trak Roof sin pistol og begyndte at skyde på kirkegængerne. Han lod en kvinde gå, så hun kunne fortælle hele verden om, hvad der var sket i kirken, i et håb om, at blodbadet i kirken ville blive startskuddet til en racekrig, der i sidste ende ville føre til hvidt herredømme i USA.

Roof er selverklæret racist, havde stor beundret for Hitler. Under retsagen bebudede han da også, at han intet fortrød. Han gav udtryk for, at han følte det var en nødvendig handling, og at han, selvom han var klar over, at han, som minimum, ville ende i fængsel på livstid, hellere ville tage sin straf og vide, at han havde gjort noget for sin races fremtid.

Hadforbrydelse begået af 4 sorte unge

I begyndelsen af 2017 blev en 18-årig mentalt handicappet mand tilbageholdt og mishandlet i timevis af en gruppe unge. Mishandlingen blev optaget af en af forbryderne, og sendt live på Facebook.

I op mod to døgn blev den hvide, handicappede Austin Hilbourn udsat for sit livs mareridt, da 4 unge, sorte amerikanere kidnappede ham, torturede ham og ydmygede ham, i en lejlighed i Chicago.

En video af hele mishandlingen blev lagt på en af forbrydernes Facebook-side, med formålet, at den ville gå viralt. Videoen blev dog fjernet af Facebook, men på videoen kunne man se den 18-årige blive sparket og slået, tvunget til at drikke af toilettet og stukket med en kniv, alt imens der var tilråd med “Fuck white people” og “Fuck Donald Trump”.

 

Politiet i Chicago har sigtet de 4 unge for kidnapning, vold og hadforbrydelse, men ikke af racemæssig grund. Det er en hadforbrydelse fordi Hilbourn er udviklingshæmmet, og et udtryk for “dumhed” udtaler politiet. I denne sag er myndighederne forholdsvis tilbageholdende med at kalde dette en hadforbrydelse pga racisme og politiske undertoner. Dette på trods af tilråbene, der høres på videoen. Dette gælder også det Hvide Hus, der heller ikke er helt klar i spyttet omkring hvorvidt det er en hadforbrydelse af racemæssig karakter eller ej.

I USA har denne hadforbrydelse opnået stor bevågenhed, og befolkningen kræver strenge straffe til de 4 unge mishandlere.

 Er race afgørende for definitionen af hadforbrydelse?

Den manglende klarhed fra myndigheder og visse mediers side, er ikke gået ubemærket hen. Her er et udpluk af reaktionerne på de sociale medier:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

USA er endnu en gang opdelt, uenige og på hver sin side af begivenhederne. De liberale synes at være mere påpasselige med at kalde det et race-relateret overgreb, og det får de konservatives blod i kog. Set udefra ligner det unægtelig også en anelse underligt, med denne utvetydige fortolkning af, hvornår det er en race-baseret hadforbrydelse, og hvornår det ikke er.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
Close