Den mest ikoniske film, der finder sted i hver af de 50 stater

Ikoniske film i USA? Rigtig mange danskere kender USA gennem de film, de ser i biografen eller på nettet. Ofte har man en oplevelse og forforståelse af det amerikanske samfund og amerikanerne, inden man overhovedet har været derovre. De amerikanske film kan sandelig noget, men har du nogensinde tænkt over, hvilken amerikansk stat, der bliver portrætteret i de film du ser? Med denne liste kan du rejse rundt i hele USA, helt uden at forlade dit hjem, da hver af disse film på hver sin måde repræsenterer en af de 50 amerikanske stater, der alle og enhver har deres helt eget klima, natur, identitet, love og traditioner.

Alabama: To Kill a Mockingbird (1962)

Filmatisering af Harper Lees fantastiske roman, der er på alle high schools pensumliste. En vidunderlig historie, der finder sted i Maycomb, Alabama i 1930’erne. På trods af, filmen blev lavet for mere end 50 år siden, er dens temaer med racer, morale, uretfærdighed og medfølelse lige så relevant i dag, som det var i starten af 1960’erne. På dansk hedder den Dræb ikke en sangfugl.

Alaska: Into the Wild (2007)

Filmatisering af Jon Krakauers gribende fortælling om Chris McCandless, der, helt alene, blaffer til Alaska og ind i skovene nord for Mt. McKinley. Den unge mand, der kommer fra en velhavende familie, har forladt sine jordiske ejendele, forud for sin pilgrimsrejse. Fire måneder senere finder en jæger hans lig i skoven. I denne film, der bygger på en sand historie, udforskes temaer som overlevelse og materialisme, og søger efter at besvare, hvorfor McCandless higer efter at starte et nyt liv. Filmens instruktør er Sean Penn.

Arizona: Raising Arizona (1987)

Coen-brødrene lavede denne komedie som en af de tidligere film i deres karriere. Handlingen foregår i Arizona, med ørkenscener og typisk Arizona-sceneri. I filmen møder vi et barnløst par, der beslutter sig for at kidnappe et af et andet pars femlinger. På dansk hedder den Arizona Juniors. 

Arkansas: Sling Blade (1996)

Billy Bob Thornton fik en Oscar-nominering for sin fremførelse af en mand, der fornyligt er blevet udskrevet fra et psykiatrisk hospital. Han var indlagt fordi han som barn dræbte sine forældre. Hans tragiske fortælling finder sted i Arkansas.

Californien: LA Confidential (1997)

Her kommer man tilbage til det gamle Hollywoods glamour, i en film, der indeholder passion, stjernedrys og kriminalitet. Russell Crowe spiller en detektiv, der forelsker sig en en call girl, der bliver spillet af Kim Basinger – som vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle.

Colorado: Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

En ægte kultklassiker med Paul Newman og Robert Redford, der skildrer to western-røvere, og bedste venner, Sundance og Butch. Filmen følger de to på deres oplevelser og eventyr, og de fleste scener er lavet i Colorado, blandt andet Silverton, Durango og Telluride.

Connecticut: Mystic Pizza (1988)

Julia Roberts spiller med i denne film om bedste veninder og søskende, der arbejder på pizzarestauranten, Mystic. Her deler de tre piger de store drømme om at slippe ud af den lille by, i en en klassisk film om at vokse op og finde sig selv.

Delaware: Fight Club (1999)

Det er ikke lige til at se, at David Finchers Fight Club finder sted i Delaware, ved første øjekast. Men der er nogle hints undervejs, såsom adresser, nummerplader og forretningskort, til at man kan se, at filmen foregår i Delaware, som i romanen af Chuck Palahniuk.

Florida: Scarface (1983)

I denne film, der foregår i South Beach, ser man Al Pacino i rollen som Tony Montana, en af de mest hensynsløse gangstere, der nogensinde er blevet afbilledet på det store lærred. Selvom filmen er optaget i LA, er det svært at finde en anden film, der portrætterer Floridas underverden på bedre vis.

Georgia: Gone with the Wind (1939)

Så kan man tale om en klassiker. Margaret Mitchells episke roman fra 1936, er en af de mest kendte og elskede historier i amerikansk litteratur, og filmatiseringen ligeså. Historien tager udgangspunkt i Clayton Country og Atlanta i Georgia, og foregår under den amerikanske borgerkrig. Mød den karismatiske Scarlett O’Hara, og lær om en familie, hvis drømme bliver knuste af en lang række tragedier. Hedder Borte med blæsten på dansk.

Hawaii: Pearl Harbor (2001)

I denne hollywoodfilm fra 2001 fremstilles angrebet på Pearl Habor, Hawaii den 7. December 1941, og USA var I krig. Sideløbende med den historiske fortælling, følger en kærlighedshistorie, hvor Hawaiis skønhed ligeledes udforskes.

Idaho: My Own Private Idaho (1991)

Gus Van Sants kunsteriske, Shakespeare-baseret ungdomsfortælling, følger to gadehustlere på en odyssé mellem Portland, Idaho og Italien.

Illinois: Ferris Bueller’s Day Off (1986)

En vaskeægte klassiker, og instruktør, John Hughes “kærlighedsbrev” til byen Chicago. Ferris tager en vild pjækkedag (som filmen også hedder på dansk), og oplever hvad Chicago har at byde på. Oplev 80’er-klassikeren med Matthew Broderick i hovedrollen som den uartige Bueller.

Indiana: Hoosiers (1986)

I Indiana er de vilde med basketball – og mesterskabet fra 1954 danner rammen om denne sportsklassiker. I rollen som træner ses Gene Hackman, der står i spidsen af et ægte askeporthold. Filmen finder sted i den fiktive by Hickory, og store dele af filmen er optaget i Indiana. På dansk hedder den Stillingen uafgjort.

Iowa: Field of Dreams (1989)

Field of Dreams indfanger Iowas identitet, da Kevin Costner’s rolle, Ray bygger en baseballstadium midt i majsmarkerne. “Er dette himlen? Nej, det er Iowa” høres det blandt andet i denne klassiker, hvor afdøde baseballspillere bliver genforenet.

Kansas: The Wizard of Oz (1939)

En vidunderlig familiefilm, og en af de helt store klassikere i amerikansk litteratur og kultur. Oz er det fiktive sted, men filmen stater og slutter i Kansas, Hvis man tror at resten af historien foregår i Dorothys drømme, er Oz jo teknisk set også Kansas. På dansk hedder den Troldmanden fra Oz.

Kentucky: Coal Miner’s Daughter (1980)

Her får man historien om countrysangerinden, Loretta Lynn, og hvordan hun går fra Kentuckys “baghave” med fattigdom og ringe kår, helt til tops af hitlisterne. En klassisk “amerikansk drøm” – film. Sissy Spacek vandt en Oscar for sin fremførelse af sangerinden.

Louisiana: Interview with a Vampire (1994)

I 1994 var en af de helt store blockbusterfilm, En Vampyrs Bekendelser, med Tom Cruise og Brad Pitt. Filmen var baseret på Anne Rices roman fra 1976, hvor vi får et mere end 100-årigt indblik i to vampyres og Louisianas historie.

Maine: It (2017)

Det er helt oplagt at vælge en af Stephen Kings fortællinger, da de fleste foregår i Kings hjemstat, Maine. Her er valgt It, fordi den er noget helt særligt. Helt særligt uhyggeligt. Se den med en ven …

Maryland: Hairspray (2007)

Hairspray følger den overvægtige Tracy Turnblads lange rejse til danseprogrammet “The Corny Collins Show.” Musicalkomedien viser, at Maryland er stedet for drømmere og dansere. Se John Travolta i rollen som Tracys mor, i denne fine musical.

Massachusetts: Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting udforsker hjertet af Massachusetts gennem Will Huntings øjne. Will er en pedel og et geni, der kæmper med at finde sig selv og sin vej. Matt Damon og Ben Affleck, der begge er fra Boston-området, vandt en Oscar for bedste manuskript.

Michigan: Roger and Me (1989)

I Michael Moores første store dokumentarfilmsucces undersøges General Motors, og den effekt som lukningen af adskillige fabrikker havde på byen Flint (hvor Moore er fra). Bilindustri og Michigan går hånd i hånd, og denne film er et indblik i, hvilken påvirkning denne industri havde på området.

Minnesota: The Mighty Ducks (1992)

En selvoptaget advokat fra Minnesota bliver taget for spritkørsel, og idømmes samfundstjeneste. For at aftjene sin straf, skal han være træner for et ungdomshold i ishockey, en sport han forbinder med bitre minder. Filmen er filmet i Minneapolis, og det ikoniske Mall of America er også med.

Mississippi: In the Heat of the Night (1967)

I denne film, lavet under borgerrettighedskampen, oplever man et Mississippi helt klar til at eksplodere. Filmen, med Sidney Poitier i hovedrollen, vandt en Oscar for bedste film. På dansk hedder denne klassiker, I nattens hede.

Missouri: Meet Me in St. Louis (1944)

Meet Me in St. Louis finder sted under byens World Fair i 1904, og krydres med en mindeværdig optrædelse af Judy Garland. Denne musical illustrerer på smukkeste vis en svunden tid, og den er blevet en klassisk amerikansk julefilm.

Montana: Legends of the Fall (1994)

En episk western-saga med blandt andre Brad Pitt og Anthony Hopkins. I storfilmen her følges tre brødre og deres far, der bor i udkants Montana igennem begivenheder som Første Verdenskrig og Forbudstiden. På dansk hedder filmen, Legendernes tid.

Nebraska: Election (1999)

Alexander Paynes komedie om et studentervalg, er et fint og humoristisk portræt af Paynes hjemstat. I Election ses Reese Witherspoon som Tracy Flick – 12-talspigen, der går benhårdt efter at blive elevrådsformand. Den populære lærer Jim McAllister beslutter sig for at forpurre Tracys næsten sygeligt energiske stræben, da han rekrutterer en modkandidat.

Nevada: Leaving Las Vegas (1995)

Nicolas Cage vandt en Oscar for bedste skuespiller for rollen som den depressive alkoholiker, der ønsker at drikke sig selv ihjel i Las Vegas. Men så falder han for en prostitueret, med et hjerte af guld. Las Vegas er scenen for denne historie og kærlighed og tab.

New Hampshire: Jumanji (1995)

Robin Williams’ fantasy-adventure film Jumanji finder sted i den fiktive by Brantford i New Hampshire, og blev filmet i den virkelige by, Keene. Efter optagelserne efterlod filmholdet en reklame, malet på en murstensvæg i byens midte, for Parrish Shoes. Reklamen kan stadig ses i dag.

New Jersey: Clerks (1994)

Alle, der ikke er fra New Jersey, vil nok sige, at Garden State burde stå som den mest ikoniske New Jersey – film. Men for mange indbyggere i Garden State, er Clerks en sand favorit. En lavbudget kultfilm, der blev filmet i Leonardo, New Jersey. På dansk hedder den Døgneren.

New Mexico: The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Clint Eastwood, Lee Van Cleef, og Eli Wallach er stjernerne i titelrollerne, i denne klassiske spaghettiwestern om tre mænd på jagt efter guld, begravet I New Mexico (dengang territorie). På dansk hedder den Den gode, den onde og den grusomme.

New York: Taxi Driver (1976)

Ingen andre stater har lige så stor konkurrence på denne liste som New York, med blandt andet Woody Allens mest mindeværdige film, og adskillige mafiafilm, der foregår i delstaten. Men Martin Scorseses Taxi Driver er noget helt særligt, og fans er stadig tiltrukket af Robert De Niros hyrevogn mere end 40 år senere.

North Carolina: Cape Fear (1991)

Vi bliver ved Robert De Niros samarbejde med Martin Scorsese i denne psykologiske thriller, der foregår i den lille og stille by Essex, North Carolina.

North Dakota: Fargo (1996)

Dette drama fra Coen-brødrene får North Dakota til at virke som et utilgiveligt og ubarmhjerteligt sted. Frances McDormand vandt en Oscar for bedste skuespillerinde for sin fremførelse af en gravid politichef, der leder en mordefterforskning.

Ohio: Heathers (1988)

En kultklassiker fra 1988 der indfanger den stereotypiske konservatisme fra datidens Ohio. Filmen har været inspiration the serien af samme navn.

Oklahoma: Twister (1996)

En af 90’ernes helt store film, hvor alle kunne få et indblik i den barske natur, der kan opleves i stater som Oklahoma. Hvis man er hardcore fan af denne ikoniske naturkatastrofefilm, kan man besøge ‘Twister – museet’ i Wakita. Bygningen, hvor museet ligger, husede forskellige produktioner, omklædningsrum m.m. under optagelserne.

Oregon: Wild (2014)

Cheryl Strayed tager en radikal beslutning, efter hun har mistet sin mor til kræft. Desuden er hun blevet skilt, og bevæget sig ud i et stofmisbrug. Cheryl beslutter sig derfor for, at hun vil gå den 4000 km lange vej på Pacific Crest Trail, der strækker sig fra Californien til Canada. Læs mere om den amerikanske del af denne strækning her på USAmerika. Se Reese Witherspoon i hovedrollen, i denne autentiske fortælling.

Pennsylvania: Rocky (1996)

Hvem ellers end Rocky, når man taler om ikoniske film fra Pennsylvania. I Sylvester Stallones gennembrud, får man alt hvad hjertet begærer af den amerikanske drøm, hårdt arbejde og sport i en Oscarvindende kultfilm, der er så ikonisk, at man kan opleve store dele af filmen, hvis man er i Philadelphia. Her kan man nemlig gå i fodsporene på den ikoniske figur fra Rocky-filmene.

Rhode Island: The Conjuring (2013)

Denne uhyggelige film om paranormale begivenheder er, uheldigvis, baseret på en sand historie. Parret, der boede på gården hvor alt det uhyggelige eftersigende fandt sted, sagsøgte senere filmens producere, på grund af vedvarende chikane fra filmens fans. Den hedder på dansk Nattens dæmoner, og bør ikke ses alene …

South Carolina: The Notebook (2004)

For mange mænd, er dette måske i overkanten af ægte tøsefilm, men ikke desto mindre er filmen en virkelig fin skildring af Charleston med lokationer som American Theater, hvor Allie og Noah har deres første date, og Cypress Gardens, den drømmelignende sump, hvor parret sejler igennem regnen.

South Dakota: Dances with Wolves (1990)

Blot 15 minutter fra Mount Rushmore ligger de originale bygninger, der blev brugt i denne Oscarvindende film. Bygninger er i dag omdannet til et museum. Filmen skildrer en soldats liv på et fort i udkanten af Det Vilde Vesten, og hvad der sker, da han forelsker sig i de indfødte og deres levestil. En rigtig frontier-film og storfilm fra 90’erne. På dansk hedder den Danser med ulve.

Tennessee: Walk the Line (2005)

Vidunderlig biografisk film om Johnny Cash og hans musikalske liv, der foregår i hjertet af countrymusikkens hjemstavn: Tennessee. Bevægende, eftertænksom og inspirerende.

Texas: The Texas Chainsaw Massacre (1975)

Udover at være en undervurderet horror-klassiker, fanger denne lavbudget-mesterværk af en film på fornem vis Texas’ hede somre og alt der hører til. På dansk hedder den Motorsavmassaken.

Utha: 127 Hours (2010)

127 Hours er filmet i Utahs canyonlands, og viser den betagende rejse, som Aron Ralston tager gennem Bluejohn Canyon. Efterfølgende har Utah Office of Tourism offentliggjort en 127 timer rejseplan gennem filmens lokationer, som hyldest til filmen.

Vermont: White Christmas (1954)

Bing Cosby og Danny Kaye spiller veteraner fra Anden Verdenskrig der efter krigen er gået ind i natklubbranchen. En vaskeægte juleklassiker.

Virginia: Remember the Titans (2000)

I denne sande historie, spiller Denzel Washington træner for det integrede footballhold på et Virginia high school i 1970’erne.

Washington: The Twilight Saga (2008-2012)

Filmatiseringen af de populære ungdomsbøger foregår i byen Forks i delstaten Washington. Tågede skovområder, grønne og frodige steder og en yderst populær historie om ungdomskærlighed og vampyrer danner rammerne for denne filmserie.

West Virginia: October Sky (1999)

Jake Gyllenhaal stråler i denne sande historie om Homer Hickam Jr., – en NASA-ingeniør, der voksede op som søn af en kulminearbejder i West Virginia, og det forventes, at han fortsætter i sin fars fodspor. Homer bryder traditionerne, og ender med at inspirere en hel by.

Wisconsin: The Straight Story (1999)

David Lynchs film er et roadtrip, der finder sted på en traktor. Midtvesten, fra Iowa til Wisconsin, er scenen for denne Americana-film.

Wyoming: Brokeback Mountain (2005)

Ang Lee instruerede denne romantiske fortælling, baseret på bogen af samme navn. Her følger man Heath Ledger og Jake Gyllenhaal som cowboys, i Wyomings bjerge. En ikonisk film med flot landskab og inspirerende fortælling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button