Den mest ikoniske film, der finder sted i hver af de 50 stater

Rigtig mange danskere kender USA gennem de film, de ser i biografen eller på nettet. Ofte har man en oplevelse og forforståelse af det amerikanske samfund og amerikanerne, inden man overhovedet har været derovre. De amerikanske film kan sandelig noget, men har du nogensinde tænkt over, hvilken amerikansk stat, der bliver portrætteret i de film du ser? Med denne liste kan du rejse rundt i hele USA, helt uden at forlade dit hjem, da hver af disse film på hver sin måde repræsenterer en af de 50 amerikanske stater, der alle og enhver har deres helt eget klima, natur, identitet, love og traditioner.

Alabama: To Kill a Mockingbird (1962)

Filmatisering af Harper Lees fantastiske roman, der er på alle high schools pensumliste. En vidunderlig historie, der finder sted i Maycomb, Alabama i 1930’erne. På trods af, filmen blev lavet for mere end 50 år siden, er dens temaer med racer, morale, uretfærdighed og medfølelse lige så relevant i dag, som det var i starten af 1960’erne. På dansk hedder den Dræb ikke en sangfugl, og du kan købe den på Gucca.

Alaska: Into the Wild (2007)

Filmatisering af Jon Krakauers gribende fortælling om Chris McCandless, der, helt alene, blaffer til Alaska og ind i skovene nord for Mt. McKinley. Den unge mand, der kommer fra en velhavende familie, har forladt sine jordiske ejendele, forud for sin pilgrimsrejse. Fire måneder senere finder en jæger hans lig i skoven. I denne film, der bygger på en sand historie, udforskes temaer som overlevelse og materialisme, og søger efter at besvare, hvorfor McCandless higer efter at starte et nyt liv. Filmen kan ses på Viaplay, og den er instrueret af Sean Penn.

Arizona: Raising Arizona (1987)

Coen-brødrene lavede denne komedie som en af de tidligere film i deres karriere. Handlingen foregår i Arizona, med ørkenscener og typisk Arizona-sceneri. I filmen møder vi et barnløst par, der beslutter sig for at kidnappe et af et andet pars femlinger. På dansk hedder den Arizona Juniors. 

Arkansas: Sling Blade (1996)

Billy Bob Thornton fik en Oscar-nominering for sin fremførelse af en mand, der fornyligt er blevet udskrevet fra et psykiatrisk hospital. Han var indlagt fordi han som barn dræbte sine forældre. Hans tragiske fortælling finder sted i Arkansas.

Californien: LA Confidential (1997)

Her kommer man tilbage til det gamle Hollywoods glamour, i en film, der indeholder passion, stjernedrys og kriminalitet. Russell Crowe spiller en detektiv, der forelsker sig en en call girl, der bliver spillet af Kim Basinger – som vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle. Filmen kan ses på Viaplay.

Colorado: Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

En ægte kultklassiker med Paul Newman og Robert Redford, der skildrer to western-røvere, og bedste venner, Sundance og Butch. Filmen følger de to på deres oplevelser og eventyr, og de fleste scener er lavet i Colorado, blandt andet Silverton, Durango og Telluride.

Connecticut: Mystic Pizza (1988)

Julia Roberts spiller med i denne film om bedste veninder og søskende, der arbejder på pizzarestauranten, Mystic. Her deler de tre piger de store drømme om at slippe ud af den lille by, i en en klassisk film om at vokse op og finde sig selv.

Delaware: Fight Club (1999)

Det er ikke lige til at se, at David Finchers Fight Club finder sted i Delaware, ved første øjekast. Men der er nogle hints undervejs, såsom adresser, nummerplader og forretningskort, til at man kan se, at filmen foregår i Delaware, som i romanen af Chuck Palahniuk.

Se den ikoniske film her.

Florida: Scarface (1983)

I denne film, der foregår i South Beach, ser man Al Pacino i rollen som Tony Montana, en af de mest hensynsløse gangstere, der nogensinde er blevet afbilledet på det store lærred. Selvom filmen er optaget i LA, er det svært at finde en anden film, der portrætterer Floridas underverden på bedre vis.

Man kan se filmen her.

Georgia: Borte med blæsten (1939)

Så kan man tale om en klassiker. Margaret Mitchells episke roman fra 1936, er en af de mest kendte og elskede historier i amerikansk litteratur, og filmatiseringen ligeså. Historien tager udgangspunkt i Clayton Country og Atlanta i Georgia, og foregår under den amerikanske borgerkrig. Mød den karismatiske Scarlett O’Hara, og lær om en familie, hvis drømme bliver knuste af en lang række tragedier.

Se den storslåede klassiker her.

Hawaii: Pearl Harbor (2001)

I denne hollywoodfilm fra 2001 fremstilles angrebet på Pearl Habor, Hawaii den 7. December 1941, og USA var I krig. Sideløbende med den historiske fortælling, følger en kærlighedshistorie, hvor Hawaiis skønhed ligeledes udforskes.

Se (eller gense) filmen her.

Idaho: My Own Private Idaho (1991)

Gus Van Sants kunsteriske, Shakespeare-baseret ungdomsfortælling, følger to gadehustlere på en odyssé mellem Portland, Idaho og Italien.

Filmen kan ses her.

Illinois: Ferris Bueller’s Day Off (1986)

En vaskeægte klassiker, og instruktør, John Hughes “kærlighedsbrev” til byen Chicago. Ferris tager en vild pjækkedag (som filmen også hedder på dansk), og oplever hvad Chicago har at byde på. Oplev 80’er-klassikeren med Matthew Broderick i hovedrollen som den uartige Bueller.

Man kan se den ikoniske film på Netflix.

Indiana: Hoosiers (1986)

I Indiana er de vilde med basketball – og mesterskabet fra 1954 danner rammen om denne sportsklassiker. I rollen som træner ses Gene Hackman, der står i spidsen af et ægte askeporthold. Filmen finder sted i den fiktive by Hickory, og store dele af filmen er optaget i Indiana. På dansk hedder den “Stillingen uafgjort”.

Iowa: Field of Dreams (1989)

Field of Dreams indfanger den Iowas identitet, da Kevin Costner’s rolle, Ray bygger en baseballstadium midt i majsmarkerne. “Er dette himmelen? Nej, det er Iowa” høres det blandt andet i denne klassiker, hvor afdøde baseballspillere bliver genforenet.

Kansas: The Wizard of Oz (1939)

En vidunderlig familiefilm, og en af de helt store klassikere i amerikansk litteratur og kultur. Oz er det fiktive sted, men filmen stater og slutter i Kansas, Hvis man tror at resten af historien foregår i Dorothys drømme, er Oz jo teknisk set også Kansas.

Se filmen på Viaplay

Kentucky: Coal Miner’s Daughter (1980)

Her får man historien om countrysangerinden, Loretta Lynn, og hvordan hun går fra Kentuckys baghave med fattigdom og ringe kår, helt til tops af hitlisterne. En klassisk “amerikansk drøm” – film. Sissy Spacek vandt en Oscar for sin fremførelse af sangerinden.

Louisiana: Interview with a Vampire (1994)

I 1994 var en af de helt store blockbusterfilm, En Vampyrs Bekendelser, med Tom Cruise og Brad Pitt. Filmen var baseret på Anne Rices roman fra 1976, hvor vi får et mere end 100-årigt indblik i to vampyres og Louisianas historie.

Se filmen her

Maine: It (2017)

Det er helt oplagt at vælge en af Stephen Kings fortællinger, da de fleste foregår i Kings hjemstat, Maine. Her er valgt It, fordi den er noget helt særligt. Helt særligt uhyggeligt. Se den med en ven

Maryland: Hairspray (2007)

Hairspray følger den overvægtige Tracy Turnblads lange rejse til danseprogrammet “The Corny Collins Show.” Musicalkomedien viser, at Maryland er stedet for drømmere og dansere. Se John Travolta i rollen som Tracys mor på filmstriben.

Massachusetts: Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting udforsker hjertet af Massachusetts gennem Will Huntings øjne. Will er en pedel/geni, der kæmper med at finde sig selv og sin vej. Matt Damon og Ben Affleck, der begge er fra Boston-området, vandt en Oscar for bedste manuskript.

Filmen kan ses på Blockbuster

Michigan: Roger and Me (1989)

I Michael Moores første store dokumentarfilmsucces undersøges General Motors, og den effekt som lukningen af adskillige fabrikker havde på byen Flint (hvor Moore er fra). Bilindustri og Michigan går hånd i hånd, og denne film er et indblik i, hvilken påvirkning denne industri havde på området.

Minnesota: The Mighty Ducks (1992)

En selvoptaget advokat fra Minnesota bliver taget for spritkørsel, og idømmes samfundstjeneste. Han skal være træner for et ungdomshold i ishockey, en sport han forbinder med bitre minder. Filmen er filmet i Minneapolis, og det ikoniske Mall of America er også med.

Se filmen på Viaplay

Mississippi: In the Heat of the Night (1967)

I denne film, lavet under borgerrettighedskampen, oplever man et Mississippi helt klar til at eksplodere. Filmen, med Sidney Poitier i hovedrollen, vandt en Oscar for bedste film. På dansk hedder denne klassiker, I nattens hede.

Missouri: Meet Me in St. Louis (1944)

Meet Me in St. Louis finder sted under byens World Fair i 1904, og krydres med en mindeværdig optrædelse af Judy Garland. Denne musical illustrerer på smukkeste vis en svunden tid.

Se den klassiske julefilm her

Montana: Legends of the Fall (1994)

En episk western-saga med blandt andre Brad Pitt og Anthony Hopkins. I storfilmen her følges tre brødre og deres far, der bor i udkants Montana igennem begivenheder som Første Verdenskrig og Forbudstiden. På dansk hedder filmen, Legendernes tid, og den kan ses på Blockbuster.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
Close