Hellig- og mærkedage 2019 i USA

I USA er der ganske få religiøse helligdage, da landet er en stor ‘melting pot’ af forskellige folkefærd og trosretninger. Men der er stadig en hel del helligdage, mærkedage og højtider i løbet af året. Ofte hyldes og fejres historiske og politiske begivenheder, fremfor religiøse.  Her får du et overblik over, hvilke hellig- og mærkedage, der er i USA i 2019.

Helligdage i USA

1. januar 2019: Nytårsdag
Nytårsaften i USA kendes mest fra Times Square i New York City, hvor den stor kugle sænkes ved midnatstid (the ball drops). Begivenheden sendes live til hele USA, og stort set altid i nytårsfilm. Ellers er nytårsaften meget lig den danske – man samles med venner og bekendte i håbet om årets fest. Man finder en, man kan kysse klokken 0.00, og man bliver ligeså skuffet over aftenens forløb, som i Danmark. Amerikanerne fejrer dog generelt ikke nytårsaften med fyrværkeri – det gemmer de til 4. juli. Nytårsdag fejres også her på langs på sofaen, med junk food i favnen.

I Pasadena, Californien afholdes en storslået parade, kaldet Rose Parade på årets første dag.

21. januar 2019: Martin Luther King Day (fejres altid tredje mandag i januar)
Borgerrettighedsforkæmperen Dr. Martin Luther Kings fødselsdag 15. januar markeres hver år den tredje mandag i januar. I USA, har man markeret dagen siden 1968, hvor Dr. King blev myrdet i Memphis, Tennesee.

18. februar 2019: President’s Day (fejres altid tredje mandag i februar)
Præsidenternes dag markeres hvert år den tredje mandag i februar. At dagen markeres i februar skyldes, at Abraham Lincoln havde fødselsdag 12. februar, og USA’s første præsident (George Washington) havde fødselsdag 22. februar. Indtil midten af 1970’erne var Washingtons fødselsdag officiel helligdag, men siden blev de to mærkedage slået sammen til en, og valget faldt på den tredje mandag i februar. Der er ikke helt enighed om, hvorvidt dagen hedder President’s, Presidents eller Presidents’ Day.

19. april 2019: Langfredag
Langfredag (Good Friday) er ikke en officiel helligdag, men nogle butikker holder alligevel lukket denne dag.

21. april 2019: Påskedag
Selvom påskesøndag ikke ses som en af de store helligdage i USA, er den dog en en officiel helligdag. De mere folkelige traditioner byder på dekoration af hårdkogte æg, og æggejagt i haven for de mindste. Man kan opleve store oppustelige påskeharer og kyllinger, foran husene hos nogle påskeglade amerikanere. Påsken er generelt ikke en stor begivenhed i USA – og det er i sagens natur primært de kristne amerikanere, der opretholder påskefejringen. En del butikker og parker holder lukket i dag.

22. april 2019: Anden påskedag

Anden påskedag afholder præsidenten den traditionsrige “egg roll” på græsplænen foran Det Hvide Hus i Washington. Dette er heller ikke en officiel helligdag, og man kan forvente, at de fleste butikker og parker har åbnet igen.

27. maj 2019: Memorial Day (fejres altid sidste mandag i maj)
På Memorial Day mindes amerikanerne de mange faldne soldater, der har kæmpet for USA og den frie verden. Der kan opleves forskellige ceremonier på kirkegårde og officielle monumenter, og ellers er det generelt en dag, hvor amerikanerne nyder en forlænget weekend, flager, mødes med familie og venner, og selvfølgelig hædrer de mænd og kvinder, der kæmper og har kæmpet for deres land.

4. juli 2019: Independence Day
En af USA’s helt store helligdage er 4. juli – uafhængighedsdag. Det er her raketterne flyver højt på himlen, amerikanerne spiser hotdogs og iklæder sig det amerikanske flag i alverdens afskygninger. Stars and Stripes kan i starten af juli ses i utallige former og på alle steder: duge, bikinier, Empire State Building, flag osv.

2. september 2019: Labor Day (fejres altid første mandag i september)
Egentlig arbejdernes festdag, men i dag bruges dagen i højere grad som markering af, sommeren er slut, og hverdagen i skoler og institutioner venter. Det siges ofte, at man ikke bør bære hvidt tøj efter Labor Day. Dagen fejres med parader i mange byer, men primært er det anledning for endnu en barbecuefest for familie og venner.

14. oktober 2019: Columbus Day (fejres altid anden mandag i oktober)
12. oktober 1492 nåede Christopher Columbus det amerikanske kontinent. “Opdagelsen” af Amerika fejres altid anden mandag i oktober – selvom amerikanerne er bevidst om, at Columbus ikke kun bragte lykke og mulighed for europæiske kolonier med sig. Mange offentlige institutioner holder lukket på denne dag, men de fleste butikker holder åbnet helt som normalt.

11. november 2019: Veterans Day 
Oprindeligt en mærkedag, der blev indført for at ære de amerikanske soldater, der var faldet under Første Verdenskrig, der endte 11. november 1918. I dag bruges dagen dog til at ære alle veteraner, der har deltaget i krige, hvor amerikanerne har kæmpet. Dagen markeres med store parader i de større byer, og præsidenten placerer en krans på den ukendte soldats grav, ved en ceremoni på militærkirkegården Arlington i Washington D.C.

28. november 2019: Thanksgiving Day (fejres altid fjerde torsdag i november)
Thanksgiving har rødder helt tilbage til 1621, hvor en gruppe stærkt troende immigranter (pilgrimmene) slog sig ned i Massachusetts. Efter en meget hård vinter, hvor over halvdelen af nybyggerne døde, fik de om hjælp hos de lokale indianere, der bl.a. viste dem, hvordan de kunne dyrke afgrøder ved hjælp af fisk som gødning. Som tak, hjalp pilgrimmene indianerne med våben, så den rivaliserende indianerstamme måtte give fortabt. Efterfølgende blev der holdt en takkefest – Thanksgiving. En tradition, der er blevet hold i hævd lige siden, og en dag, hvor man takker for alt det man har. I dag byder traditionen på kalkun, stuffing, græskartærte, yams, amerikansk fodbold og familiehygge. Thanksgiving er uden tvivl amerikanernes største højtid, og hele landet lukker stort set ned i de fire dage, Thanksgiving-weekenden strækker sig over, da de fleste også holder fri dagen efter Thanksgiving.

25. december 2019: Juledag
Julen når ikke Thanksgiving til sokkeholderne – måske fordi julen er en religiøs begivenhed. De fleste amerikanere markerer dog julen i en aller anden grad. I USA er julen ikke særlig traditionsrig. Julen er 25. december, hvor man pakker gaver op om morgenen. Men det er faktisk også det. Julepynten finder du udenfor – i sand amerikansk stil, handler det om at vise alle andre hvor vild og flot julelys og juledekorationer (tænk ‘Fars Fede Juleferie’) man har. Indenfor er der nogle gange et juletræ. Julen er lidt kikset i USA, når man sammenligner den med den danske, og føles egentlig lidt som en fuser ovenpå Halloween og Thanksgiving.

Mærkedage i USA

3. februar 2019: Super Bowl Sunday (altid første søndag i februar)

Super Bowl er den årlige afslutning på den professionelle amerikanske fodboldliga, NFL Kampen spilles mellem vinderne af konferencerne AFC og NFC. I år afholdes Super Bowl på Mercedes-Benz Stadium i Atlanta, Georgia, og trofæet, der dystes om i Super Bowl, hedder “The Vince Lombardi Trophy”. Den blev lavet og leveret af Tiffany & Co., New York og koster 12.500 dollar. I dag mødes amerikanerne med familie og venner til cupcakes, buffalo wings og festligt samvær. Det er en stor oplevelse at se Super Bowl i USA, hvor det egentlig ikke er selve sportsarrangementet der fylder (det er de alligevel de færreste, hvis hold er i Super Bowl) – men hyggen, maden, underholdningen, reklamerne er generelt en god anledning for at finde sammen og være sammen.

14. februar 2019: Valentines Day 
Kærlighedens dag. Amerikanerne går amok i blomster, chokolade og røde hjerter. I kender den fra herhjemme, men i USA er Valentine’s Day noget helt andet, og meget vildere.

17. marts 2019: St. Patrick’s Day
‘Kiss me, I’m Irish’. Det er du næsten sikker på at se på en t-shirt denne dag. Alt er grønt, og mange drikker sig fra sans og samling. Der er store og flotte parader i de større byer, og det er bestemt ikke kedeligt.

31. oktober 2019: Halloween
Halloween er den amerikanske fastelavn og byder på masser af udskårne græskar med levende lys, og børn der går fra dør til dør i (ofte uhyggelige) kostumer og råber ‘trick or treat’, for at få indsamlet en masse slik. Halloween er en af de mest synlige festdage i USA, og amerikanerne elsker at dekorere husene med udskårne græskar og uhyggelige spøgelser, gravstene og spindelvæv. Halloween er helt specielt i USA, og hvis I befinder jer i USA 31. oktober, skal I prøve at få jer sneget ind til en privatfest. I bliver ikke skuffet!

29. november 2019: Black Friday (markeres altid fredagen efter Thanksgiving)
Black Friday har gennem de senere år udviklet sig til at blive årets største shoppingdag. Efter en dag fyldt med taknemmelighed i familiens skød, går amerikanerne amok i en vanvittig shopping-rus, hvor de vælter ind ad dørene til de store shoppingcentre, for at sikre sig nogle af de tilbud, som butikkerne har netop denne dag. I Danmark har de fleste større butikker og centre også taget Black Friday til sig – men det er INTET sammenlignet med i USA. Som med alt andet, er tingene vildere og større i USA. Også tilbudene.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button
Close