LGBT-måneden og hyldest til ophavsmanden bag regnbueflaget

Regnbueflaget flagrer over det amerikanske land i juni. Juni er nemlig LGBT-måned, hvor lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede hylder forskellighed, frihed til at være den du er, og hvor der forsøges sat fokus på de udfordringer, LGBT-miljøet stadig kæmper med i USA

Alle verdens vigtige og betydningsfulde symboler er startet som intet andet end en idé hos en person. Det gælder også det farverige regnbueflag, der er symbol for hele LGBT-samfundet. Regnbueflaget er blevet et farverigt, postivt og smukt udtryk for en bevægelse, der ikke længere vil forblive tavse.

Manden bag regnbueflaget, Gilbert Baker

Ophavsmanden til regnbueflaget, Gilbert Baker døde i 2017, 65 år gammel. Han hyldes for sin kunstneriske Google Doodle – der endte med at blive det ikoniske flag.


Baker designede regnbueflaget med afrevne stykker af farvet tøj, i et forsøg på at råbe befolkningen op. Gilbert Baker ønskede en ny civil rights movement. Året var 1978, og USA havde på ingen måde rykket sig nok på spørgmålet om lige rettigheder til LGBT-befolkningen.

I 1977 blev Bakers ven, Harvey Milk (mange har måske set filmen Milk, med Sean Penn i hovedrollen) den første åbenlige homoseksuelle person, til at blive valgt til et officielt embede. Milk blev myrdet kort tid efter, men bevægelse, han havde hjulpet og støttet, voksede sig større og stærkere.

Gennem Milks ven, Baker, fik bevægelsen også dets ikoniske symbol: regnbueflaget.

“Et rigtigt flag kan ikke designes – det skal rives ud af sjælen på folket”  — Ukendt

Det var Harvey Milk, der opfordrede Baker til at finde på et symbol til bevægelsen. Milk sagde, at det eneste, de unge havde at se frem til, var håb. Og det skulle Baker give dem. Indtil da havde homoseksuelle brugt en lyserød trekant som deres symbol. Den lyserøde trekant blev oprindeligt brugt af nazisterne, til at identificerer og forfølge de homoseksuelle med, men blev efterfølgende brugt af LGBT-bevægelsen som et dristigt modtræk.

Det lyserøde trekant bruges stadig i dag, ofte side om side med regnbueflaget.

Baker farvede selv de afrevne stykker tøj, og syede dem sammen så de dannede et stort banner. Hver farve havde sin helt egen specielle symbolik;

Pink: Sexualitet

Rød: Liv

Orange: Helbredelse

Gul: Solen

Grøn: Naturen

Blå: Kunst

Indigo: Harmoni

Lilla: Ånd

Harvey Milk bar, sammen med mange andre homoseksuelle, det første flag kreeret af Gilbert Baker til San Francisco Gay Freedom Day Parade 25. juni 1978. Flaget var ni meter bredt og 18 meter langt.

Da Bakers gode ven, Milk blev myrdet den 27 november 1978, blev det nyskabte flag taget i brug i San Franciscos gader. Man fjernede indigo, og delte flaget i i to dele – en del til hver side af vejene. Fra mange butikker og hjem vajerede det nye symbol på lighed og håb for alle, uanset seksuel orientering. Hurtigt blev der lavet nøgleringe, kaffekrus og T-shirts.

Regnbueflaget var nu en realitet.

Regnbueflaget og Baker hyldes

Den lyserøde farve forsvandt hurtigt fra det oprindelige flag. Lyserød var simpelthen for svær en farve at opdrive, og for dyr at få fat i. Indigo forsvandt som beskrevet ovenfor, for at få et lige antal farver. Derfor er den mest brugte udgave af flaget i dag, det med de seks farver på.

Det Hvide Hus under Obama administrationen. Trump har fået kritik for, ikke at ville flage med regnbueflaget. 

Nogle gange kan man også se versioner af regnbueflaget med Stars and Stripes i, eller en sort stribe – der skal symbolisere de, der har mistet livet til AIDS.

I det gamle testamente er regnbuen desuden symbolet på Guds pagt om kærlighed til alle levende væsener, uanset hvem vi er.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
Close