Make America Read Again – Trump vil fjerne støtten til bibliotekerne

by

Make America Read Again – sådan lyder reaktionerne fra USA’s biblioteker, efter præsidenten lægger op til en fjernelse af den føderale støtte til landets biblioteker.

Donald Trump vil ‘Make America Great Again’ eller MAGA, som det kaldes i daglig tale. Men gør man et land mægtigt ved at fjerne støtte til kunst og kultur? Gør man et folk prægtigt ved ikke at støtte det i at søge og opnå viden? Det mener man i hvert fald ikke i det amerikanske biblioteksmiljø, der er forundret og forbavset over, at den 45. præsident har til hensigt at fjerne den føderale støtte, der gives til bibliotekerne.

Som reaktion herpå, har man lavet Trumps motto om til Make America Read Again.

Det der er gang i lige nu blandt bibliotekarerne og informationsspecialisterne er en enorm værdikamp. En kamp der ikke må tabes, medmindre man vil tabe fremtidige generationer på gulvet.

Et uoplyst folk er et folk der er let at manipulere med – Benjamin Carson

‘The Library Services and Technology Act’ (LSTA) er USA’s føderale støtteprogram for offentlige biblioteker, der generelt adminstreres af det enkelte statsbibliotek. Programmet stammer tilbage fra 1956, hvor det først blev vedtaget under navnet ‘The Library Services Act’.

Den amerikanske ‘finanslov’

Det er i budgetforhandlingerne, at Trump har lagt op til en skæring / fjernelse af det økonomiske bidrag til hele landets biblioteker – herunder folke-, uddannelses- og forskningsbibliotekerne. Budgetforhandlinger svarer til den danske finanslov – altså hvad skal staten bruge penge på, og hvordan skal staten tjene sine penge. Trump vil give store virksomhedsskattelettelser, topskattelettelser, fjerne støtten til ‘Planned Parenthood’ – et offentligt finansieret program, der hjælper udsatte med vejledning og lægehjælp i forhold til prævention og graviditet, og altså også fjerne den offentlige støtte til bibliotekerne. I alt vil præsidenten nedlægge 61 styrelser, der blandt andet støtter kunst, landbrug og humanitære formål.

Donald Trumps forslag er at lukke Institute of Museum and Library Services (IMLS), der fordeler 155 millioner dollars årligt til 123.000 biblioteker og 76 millioner dollars til 35.000 museer, i alt 231 millioner dollars. Se her en liste over Trumps budgetforslag.

Trump benytter sig jo ikke selv af bibliotekerne

Det er efterhånden tydeligt, at Trump ikke holder synderligt meget af pressefrihed og ytringsfrihed. Trump foreslår nemlig også, at al statsstøtte til nyhedsmedier skal fjernes. Det er nok ingen overraskelse, at Trump ønsker at fjerne støtten til de ‘korrupte og fake’ medier. Årligt gives der 3,1 milliarder kroner i støtte til public service-radio og tv-stationer.

Det er nok ikke på landets biblioteker, at Trump har bevæget sig mest i sit 70-årige lange liv. Trump er god forretningsmand, men den store læsehest kan man vist ikke beskylde ham for at være. Efterhånden som vi har lært Trump at kende, kan man også tydeligt se, at han ikke har den store viden om verdenen omkring ham, og den udenfor Trump Tower. Hans politiske beslutninger bliver truffet efter en briefing fra hans nærmeste rådgivere – her tænkes især på Steven Bannon. Trump er mere til at læse korte tekster af 140 tegn, end han er til at læse romaner, bibliografier eller lovforslag. Historie er ikke lige Trumps spidskompetence.

Samtidig er det ingen hemmelighed, at størstedelen af de uuddannede stemte på Trump i 2016. Donald behøver altså ikke være elitær eller klog eller støtte bibliotekerne for at tale til sin vælgerskare (altså størstedelen af den). De er interesseret i at få sig et arbejde, og svært ligeglad med om landets biblioteker kan køre rundt.

Men bibliotekerne kommer jo alle til gode uanset politisk holdning, religion og social klasse.

Rammer de svageste i samfundet

Der er bare lige det, at de rige og veluddannede nok skal finde deres informationer uden hjælp fra statsstøttede biblioteker. Men bibliotekerne er meget mere end blot en samling bøger. I USA har mange biblioteker forskellige hjælpeprogammer til de svageste i samfundet. Sådan er USA jo – når staten ikke hjælper, så gør lokalsamfundet.

Hvis nedskæringerne kommer igennem Kongressen, svarer det til en nedgang på cirka 30 procent for IMLS. Mange af de penge går til blandt andet støtte og hjælp til små forretningsdrivende, der gerne vil ekspandere forretningen på internettet, hjælp til jobsøgende, immigranter og ressoucer til handicappede og hjemløse, samt hjælp til veteraner, der har svært ved at overgå til et civilt liv. Gennem IMLS fik en kvinde, der var i et voldeligt forhold, mulighed for at lære nye computerfærdigheder, og gennem programmet på sit lokale bibliotek kom hun væk fra offentlig forsørgelse og over i job, så hun nu forsørger sig selv og sine børn.

Stor modstand og en opfordring til at Make America Read Again

American Library Association (ALA) er i gang med at få så mange medlemmer af Repræsentanternes Hus som muligt, til at skrive under på et ‘Dear Appropriator’ brev. Brevet fungerer som en tilkendegivelse af, at man påtænker at stemme imod budgetforslaget. ALA kæmper hårdt, også på de sociale medier, hvor de har lavet bannere der med slogans:

Because blue state or red state everyone benefits from an enlightened State

Vi lever i en tid, hvor ‘fake news’ fylder vores færden på nettet. Så sent som i dag så jeg denne på en af mine amerikanske venners væg:

Vi befinder os i en tid, hvor det er vigtigere end nogensinde at bekæmpe falskhed, dumhed og løgne. Vi risikerer at stå med en generation, der ser YouTube-make-up tips i stedet for nyhedsudsendelser, læser modeblogs fremfor netaviser og som stoler mere på venners memes på Facebook end de gør på læreren. Det har aldrig været vigtigere at lære, hvordan man er kildekritisk, hvordan man skelner fake fra true og hvordan man bevarer en kritisk tankegang. Et hvert demokratisk samfund er afhængig af at have institutioner, der bekæmper fordummelse og falske virkeligheder, og i stedet klæder borgerne på til at kunne skelne mellem det ægte og det falske. Når man har en præsident, der skriger ‘fake news’ konstant, og når kommentarsporene på enhver kritisk historie om den siddende regering også flyder over med ‘fake news’-anklager ved man, at det er tid til at give mere støtte til de institutioner, der uddanner og oplyser folket – ikke tid til at nedlægge dem.

Rent økonomisk er det også bare ‘good business’ at bevare bibliotekerne, og Make America Read Again. Bibliotekerne er ikke ren udgift på bundlinien. De skaber og bidrager til inklusion, oplysning, bedre uddannelse og social mobilitet – alle ting, der i sidste ende bidrager mere til den amerikanske økonomi end hvis man havde ladet befolkningen synke hen.

Hvad siger befolkningen?

Barack Obama delte ikke samme skepsis overfor biblioteker, som den nuværende præsident:

Rundt i USA er der da også en voksende aktivisme, hvor man, udover an opfordring til at Make America Read Again, også kan se bannere og protester med ordene: FÅ et bibliotekskort! Da Trump blev indsat som præsident modtog han ikke en velkomsthilsen fra ALA, som det ellers er kutyme. Den stigende aktivisme fra biblioteksverdenen handler rigtig meget om at gøre det klart, at bibliotekerne står for inklusion og mangfoldighed, og at de spiller en kæmpe rolle i uddannelsen og oplysningen af hele folket. Omkring halvdelen af alle amerikanere besøger et biblioteket mindst en gang om ugen.

Og så er der selvfølgelig Twitter. Det startede hårdt ud med et tweet fra Ivanka Trump tilbage i april, kort tid efter hendes far havde lagt op til nedlæggelsen af hele IMLS:

Det affødte skarpe reaktioner – ikke mindst fra biblioteksverdenen selv:

Og så er der alle de andre, der bare opfordrer til at vi skal Make America Read Again:

Vil du også læse noget mere? Lad os også ‘Få Danmark til at Læse Igen’. Du kan jo f.eks købe dine bøger på Saxo , Bog&Idé eller på Amazon. Er du mere til lydbøger, kan jeg anbefale Mofibo, hvor du kan få 14 dages gratis prøveperiode (og i øvrigt samtidig støtte mig).

God læse/lyttelyst!

 

Indeholder affilliates.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*