Narcissus Trump

Super Tuesday er overstået, og Donald Trump er mere end godt på vej til at blive republikanernes næste præsidentkandidat. Og skulle han snuble, og måske blive vraget af partiet, stiller han med stor sandsynlighed op som uafhængig. Det vil (naturligvis) betyde en kolossal sejr til Hillary Clinton, da Trump dermed ville punktere republikanernes hjul og kandidat i form af “stjålne” stemmer – meget meget mere end han ville kunne nappe demokratiske stemmer. Men alt det tager vi til den tid, når kandidaterne er fundet. Det kan jo, i teorien, stadig ende med Bernie Sanders mod John Kasich. Don’t sell the Drumpf until the elephant is shot. Eller noget i den dur.

Du har helt sikkert læst en masse analyser fra diverse eksperter, journalister og korrespondenter, eller set stribevis af dokumentarprogrammer og Youtube-klip omhandlende fænomenet Trump, og ikke mindst, hvordan sivlan han er kommet så langt i et ræs, han på forhånd var dømt ude af. Af alle. Der tales om, det er fordi:

  • Han taler til den indre svinehund, med sine racisistiske udtalelser og manglende afstandstagen fra KKK (Trump har fået støtte fra den forhenværende Ku Klux Klan-leder, Donald Duke. En støtte, han ikke har afslået.)
  • Han repræsenterer noget anti-politisk og anti-Washington i form af manglende politiske stråmænd, manglende forbindelse til lobbyister, manglende politisk program, manglende økonomisk støtte fra højtrangerende lobbygrupper, organisationer og ledere, samt det faktum, at han er forretningsmand – ikke jurist, eller noget der ligner en politiker. Han er vaccinen mod alt det der er råddent i Washington D.C.
  • Han taler til frygten i folk. Han fremfører, at ISIS har trang og lyst til at slå alle amerikanere ihjel, og derfor bør man lukke grænserne for ikke-amerikanske muslimer. De er totalt up to no good. Mexicanerne er ikke stort bedre – de vil jo tage alle jobs og voldtage kvinderne, hvis de da ikke har solgt dem en masse stoffer inden da. Så vi skal have en stor fed mur langs Rio Grande (og lidt til), så der kun er en lille bitte port, hvorfra amerikanerne kan suse til Tijuana og få sig en på opleveren, inden de glider tilbage til The Promised Land. Uden mexicanerne i hælene.

Og det er alt sammen korrekt. Jeg hælder især til den sidste. Som jeg også har omtalt tidligere, er amerikanske politikere nødt til at tale til frygten i folket, i håbet om at skabe en følelse af “hellere pest end kolera, for kolera det er VIRKELIG slemt”. Det er grundlæggende lettere for vælgere at fravælge end tilvælge. Så ja, det punkt gør han til perfektion.

At tale til den indre svinehund, og fremstå som racistisk, er også smart, i en tid, hvor de fleste nationer frygter de fremmede. Det kaprer stemmer, også selvom folket ikke ER racister. Er du i tvivl om det er rigtigt, så kig 8 måneder tilbage i tiden til det danske folketingsvalg. Hvorfor skulle amerikanerne være anderledes på det punkt? Det er de ikke – men de har til gengæld en anden forhistorie. En historie der gør, at racisme og xenofobi er ualmindelige upassende og fattige egenskaber at bryste sig af som aspirerende præsident. Det virker tilsyneladende for Trump, men helt imod immigranter er han ikke. I hvert fald ikke modeller fra Tjekkiet (1. kone) eller fra Slovenien (3. kone). Uanset hvad, er det et politisk ståsted, som han tildels vil (prøve at) fralægge sig, skulle han blive kandidat, simpelthen fordi der er så mange minoriteter i USA, for ikke at tale om en historisk arvemasse bestående udelukkende af folk fra den anden side af ‘søen’.

Så er der det med, at han repræsenterer noget andet end det korrupte og løgnagtige Washington, hvor alle er i lommerne på hinanden (på den ikke-seksuelle måde), og hvor ingen gør som de siger og lover. Det er helt bestemt også sandt. Den danske politikerlede er til at mærke, og for 8 måneder siden, betød det også brandvalg for manden udenfor politiske fiksfakserier og løgnagtigheder – en der bare sagde hvad han ville, uanset hvor usmart det lød; Uffe Elbæk. Væmmelsen overfor og mistroen til, de amerikanske politikere er, ligesom alt andet i USA, meget større og vidtrækkende. Paranoiaen er større (remember), korruptionssagerne vildere og antallet af falske politikere, der ikke får gennemført en døjt er fantastisk højt. ‘Change ‘kom ikke med Obama, og under hans embede er mistilliden og skuffelserne over lovgivere og lovmagere, bare vokset støt. Men forklarer det Trumps succes? Tildels, ja. Han står for noget andet, og mange af hans støtter mener, han siger tingene ligeud. Og, det har de ret i. Men kunne det så ikke være hvilken som helst anden – en anden rig og kendt amerikaner, der stormede hele scenen og fremstod som noget nyt og upolitisk. Det mener jeg.

Hvorfor er han så blevet så populær blandt nogle segmenter i det amerikanske folk? Udover de ovennævnte grunde, skyldes det, at Donald Trump er narcissist. Og falder man først for en narcissist, sidder man i hans spind.

Narcissus er en figur fra græsk mytologi. Da han blev født, blev han spået et langt liv, såfremt “han ej kender sig selv.” Som teenager forelskede nymfen Echo sig hovedkulds i Narcissus, der dog afviste alle tilnærmelser. Echos hjertesorger var så dybe, at hun svandt hen og blev til Genklang. Da Narcissus passerede en vandkilde, så han for første gang sit eget spejlbillede, som han så frygteligt og fatalt forelskede sig i. Alt for sent forstod han sammenhængen: “Jeg elsker mig selv! Jeg vækker selv gløden, hvoraf jeg fortæres!”, og hans øjne lukkedes, “mens de så beundrende på deres ejer.”

At forelske sig i , eller lade sig forblænde af, en narcissist, kan være altødelæggende. Hele ens opmærksomhed er rettet mod narcissisten. Man er forbitret, rasende, frustreret og som en indestængt vulkan. Han ser ikke en – han ser ikke ens sjæl. Han udstråler kulde og er utilnærmelig, og man ønsker blot at hjælpe ham, og at at han ser en. Man håber, at man ved 1000kg rosenrød kærlighed, ubetinget opmærksomhed og underkastelse, kan få ham til at elske en. Eller i hvert fald bare få ham til at mærke en, og opdage en. Man ser alt det ingen andre kan se – man kan se hans sjæl og alt det han rummer. Man kan se hans potentiale.

Det skyldes for lidt kærlighed for sig selv, og for lidt selvværd. Hvor mange vil se en voldsmand, misbruger, fraværende arbejdsnarkoman, eller sågar en psykopat, ænser man blot hvor helt igennem unik og fantastisk narcissisten er. Han skal bare lige forandre sig lidt, så han kan give sig hen til kærligheden – så er alt ok. Narcissisten er sat op på en piedestal, og man bliver besat af ham, og af hvordan ens kærlighedsliv kunne blive. Men samtidig ved man også godt, at han ikke kan. Derfor giver man ham endnu mere af sin opmærksomhed, sjæl og kærlighed.

Når man elsker en narcissist, føler man sig ikke værdig til kærligheden – og man er angst for at blive forladt af ham. Hvis han ikke ser en og responderer på en føler man sig tom. Man bliver som et ekko (Echo), der kun findes, når nogen siger noget. Narcissisten er angst for at overgive sig til kærligheden, og denne gensidige angst er det der forbinder dem.I myten om Narcissus og Echo siger han: ”Jeg vil dø, før jeg overgiver mig”, og den forelskede Echo svarer: ”Jeg overgiver mig”.

Narcissisten svinger meget. Han er kærlig og hengivende, og kold og afvisende. I sin forelskelse af narcissisten, ender man som Echo, med at selvudslette. For man lever rigtigt og mærker rigtigt når han en sjælden gang udviser omsorg. Man mindes om hvad der kunne være, og at han i virkeligheden har brug for en. Han kan ikke leve med, men heller ikke uden. Den samme gælder for den forelskede. Han har succesfyldt trukket en med ned i vandkilden, og ind i sit eget spejlbillede. Man er kun noget hvis han elsker en, og man ser kun hans spejlbillede.

Narcissisten kan ikke føle empati. Han kan give udtryk for, han forstår følelser og sorg, men mærke det, kan han ikke. Han har tilegnet sig en normal og velanset tankegang og tankesæt, og udfra observationer, lært hvordan andre folk synes han er bedst, klogest, sjovest, flottest osv. På arbejdspladsen vil han ofte være beundret og velanset, fordi han har grandiose tanker om egne evner, som han dog har lært at pakke ind i en spiselig pakke. Han vil arbejde ustandseligt, for at få anerkendelse og accept. To ting, han aldrig har lært at give sig selv. Det er en sørgelig lille stakkel – der føler sig som den retmæssige ejer af al opmærksomhed og beundring, men som samtidig græmmes ved de, der giver ham det. Han føler jo i virkeligheden, at han slet ikke er noget værd. Alligevel mener han, at han fortjener det hele.

Rundtosset? Ja, det er sådan en narcissist efterlader en. Virkelighedssansen forsvinder, og man kan ikke skelne sandheder fra løgne.

Men nu antyder jeg ikke, at vælgerne er forelsket i Trump. Men der er en del paralleler …

For det første, har amerikanerne det med at identificere sig meget mere med deres leder, end vi har i Danmark. Han bliver for mange en faderfigur, en rollemodel og en forgangsmand. For andre bliver han det modsatte, men meget af det man stemmer på, er personlighed og hvordan den person får en til at føle…

Forestil jer så vælgerne som Echo, som forelsket i Narcissus Trump. Han har suget dem ind i sit net af grandiose udsagn og en selvsikkerhed (på overfladen), der overstiger alle forestillinger. Narcissister er betagende og hjælpeløse på en gang. Trump er fascinerende selvglad, rig, succesfuld, magtfuld og målsat. Han er hjælpeløs i sin fremtoning (læs: hår), i sin manglende politiske baggrund og agenda, og i sin mangel på konsekvente udmeldinger. Men det skider han på – han er bedre end alle andre, det tror han 100% på. Den tro, kommer ud over scenekanten som var han Messias der prædikede for menigheden. Men han væmmes ved sine vælgere, fordi de er blevet overbevist af hans selvoptagethed. “De er svage. Det vil jeg udnytte.” “Hvordan kan nogen stemme på mig”.

Måske giver hans svingende udsagn mere mening, hvis man ser på ham gennem narcissismens briller. Og måske forklarer det endnu mere, hvorfor Trump i Det Hvide Hus, er en af de mest skræmmende tanker, man kan tænke sig. For udover at nære en sund selvtillid og tro på sig selv, lever Donald op til de klassiske tegn på en narcissist – præcis som Napoleon, Gadaffi og Saddam Hussein.

1.     Overdreven følelse af vigtighed. Man overdriver bedrifter og talenter og forventer at blive behandlet som overlegen.

Trumpsmart

 Man har grandiose tanker om sig selv og sin egen formåen. Man tager kredit for alt. Trump har udtalt, at “når folk ser det smukke marmor i Trump tårnet, har de for det meste ingen idé om, hvad jeg gik igennem personligt for at opnå slutresultatet. Ingen bekymrer sig om alt det blod, sved og tårer som kunst eller skønhed kræver.”

 

2.     Besættelse af fantasier om ubegrænset magt, intelligens, skønhed og ideel kærlighed. 

“Mine fingre er lange og smukke, ligesom det er er veldokumenteret, at at andre dele af min krop er.”  Tak for det billede, Donald.

3.     Tror han er speciel og at han kun kan forstås, og bør omgås med, andre specielle folk eller institutioner. 

 Narcissister er ligeglade med den almene mand. Det fik Rosie O’Donnell at mærke, da Trump kaldte hende fed, svagt begavet og uegnet til TV.

4.     Kræver ubetinget opmærksomhed

 Trumpflirting

5.     Føler berettigelse. Til alt.

Trumpnameinpaper

Ja, den er vist tydelig nok. Ellers kan hans cheerleader-børneshow måske overbevise vælgerne. Eller høre på en af hans mange trusler om retssager. For alt, mod alle.

6.     Udnytter andre for egen vindings skyld

Det gør enhver milliardær nok.

7.     Mangler empati

Der mangler en god portion empati i udtalelserne om mexicanere og muslimer. Især hans statement om at ISIS’s familier skal udryddes først – førend man kan ramme dem rigtigt – er slående narcissistisk.

8.     Føler stor misundelse og tror andre er misundelige på ham

Jeg ved ikke om Trump misunder nogen. Men han VED at alle misunder ham. For han er GREAT.Trumpreallyrich

9.     Er arrogant, nedgørende og truende.

Her har vi det med retssagerne igen. Eller udsagn som “9/11 skete under sin brors embedsperiode”. Her kunne der stå stribevis af citater, men vi skal jo videre.

10.   Lyver. Konstant. Og er virkelighedsfjern, med sit egen regelsæt

Trumpdatedaughter

Som nævnt, er en narcissist overvældende selvsikker, arrogant og opblæst. Men kradser man lidt i overfladen, kan man ramme dem på deres akilleshæl: kritik. Hvem husker ikke Trumps angreb på debatmoderatoren, Megyn Kelly, der blev kaldt en bimbo og en der ‘havde blod løbende ud af øjnene, eller hvor det nu kommer fra’, efter hun havde kritiseret ham/udspurgt ham.

At tildele en narcisist magt, er det værste man kan gøre. Forelsk dig ikke i ham – du vil selvudslette, giv ham ikke magt – hvem ved hvem der bliver udslettet. Forestil jer, hvis en nation ikke beundrer Trump, ikke giver ham opmærksomhed eller GRU; kritiserer ham. Sandsynligheden for, Trump kan bruge diplomati sammen med empati og respekt, er nær nul. Han indeholder ikke de følelser.

Og, ingen så det komme. Førhen var Trump demokrat. Han gik ind for abort, og støttede Clinton finansielt. Men i det øjeblik USA gav narcissisten lillefingeren og lod ham dufte magtens sødme, ændrede han karakter. Kerneværdier og personligheden ændrede sig, og så kan man se, hvordan magt kan påvirke en narcissist. Man tør næsten ikke tænke på, hvad der sker for narcissisten såfremt amerikanerne rækker ham hele armen, smigrer ham til ukendelighed med deres stemmer og vander hans umættelige trang til opmærksomhed. Lad mig slutte af med et citat;

“The position of President of the United States is one that requires great empathy, a certain amount of humility, the ability to preserve relationships, and a willingness to establish new ones. These are all qualities that the narcissist lacks, and with their absence comes danger. Do we really want to put all Americans, and even the entire world, at great risk by giving a narcissist the nuclear code? Donald Trump is very much like Gollum from Lord of the Rings, and the presidency is his “one ring to rule them all.” In this case we do not have the option of destroying the ring. The best we can strive for is keeping it out of the possession of those who cannot resist abusing its power.”

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Back to top button
Close