North Carolinas lov om transkønnedes toiletvalg

Endnu en gang gløder og syder de sociale medier, de religiøse holdninger, og de kendtes politiske standpunkter, i USA. I sidste uge aflyste The Boss, Bruce Springsteen sin koncert i Greensboro, North Carolina, og nu følger Springsteens britiske kollega og eks-Beatlesmedlem Ringo Starr trop. Ringo har aflyst en planlagt koncert den 18. juni i Cary, North Carolina. Det canadiske cirkus Cirque du Soleil melder sig nu i koret af kunstnere, der også tæller Cyndi Lauper; cirkuset har aflyst en række forestillinger i North Carolina.

Grunden til al virakken er en såkaldt toiletlov, der blev vedtaget i North Carolina den 23. marts 2016. En lov, der ifølge Springsteen, Starr, de liberale USA og de førnævnte virksomheder diskriminerer LGBT-borgere (bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede, red.)

Loven påbyder nemlig transkønnede at bruge toiletter og omklædningsrum i overensstemmelse med deres biologiske køn – altså som det står i deres fødselsattest.

12472331_1173066696059652_4219382383888129114_n
Staten North Carolina mener, at det egentlig er ret ligetil.

Hvad er toiletloven?

Toiletloven, der hedder House Bill 2 (HB2), blev vedtaget af North Carolinas lovgivende forsamling i en extraordinær session, som reaktion på byen Carolinas lov fra februar – en lov der skulle forhindre LGBT-befolkningen i at blive diskrimineret. I Charlotte mente man, at folk måtte benytte det toilet der passede til det køn, de identificerede sig med. Samtidig forbud loven i Charlotte forretninger i at diskriminere kunder udfra parametre som kønsindentiet og sexuelorientering. Denne lov medførte straks umiddelbart ramaskrig i den religiøse og konservative del af USA, især på de sociale medier.12472452_729041910565951_3716150752760920513_n

Guvernøren i North Carolina, Pat McCrory (R), lovede straks at han ville gøre noget ved Charlottes toiletlov, inden den trådte i kraft den 1. april i år. Lovgiverne samledes derfor i al hastighed, for at forhindre, at mænd kunne benytte kvindetoilet (viceversa lod ikke til at være det store problem), og for at standse andre lokalsamfund i at indføre lignende liberale love. Loven blev vedtaget i Huset med alle republikanske og 11 demokratiske stemmer for. I Senatet udvandrede alle demokraterne, og dermed gled loven igennem Senatet med 32-0 i ja-sigernes favør. HB2-loven trumfer altså Charlottes lov og alle eksisterende tiltag, der beskytter LGBT-borgere, og samtidig forhindrer den lignede love i at blive vedtaget udenom North Carolinas lovegivende forsamling. Loven pådutter også studerende på offentlige skoler at benytte toiletter, der passer til deres biologiske køn. Oveni forbyder loven også byer at indføre højere minimumslønninger end de, staten NC har indført. En stor del af det liberale USA mener, at loven reelt set legaliserer diskrimination af bøsser, lesbiske, transkønnede og biseksuelle.

Reaktionerne på toiletloven

Herefter begyndte store dele af det amerikanske samfund at kritisere loven, og i visse tilfælde altså også at boycotte staten. Men det er ikke kun de ovennævnte kunstnere, der mener, der er noget råddent i staten North Carolina. Virksomheder som PayPal, Dow Chemical, NCAA, og Google har også givet udtryk for deres uenighed med dét der foregår i den amerikanske delstat. Ligeledes har NBA-organisationen, der   havde planlagt at All-Starkampen 2017 skulle spilles i North Carolina – den kamp er nu flyttet12974388_1020366171387741_820498229711378575_n    Derudover har guvernører fra Washington og New York forbudt alle unødvendige rejser til North Carolina for offentligt ansatte. På Twitter er oppositionen mod loven samlet under fanen #WeAreNotThis. Fortalerne for loven mener, at det er nødvendigt at beskytte børn og kvinder fra mænd og deres penisser på toiletter. Penisser hører hjemme på herretoilettet, og det er den velkendte amerikanske frygt der huserer igen. I dette tilfælde er det frygten for sexuelle overgreb, frygten for at børn bliver påvirket af moralsk forkastelighed, og frygten for at samfundet er ved at miste al sund fornuft og skamfuldhed.

 

12920346_729264033877072_1210523578892094387_n

Modstandere af loven påpeger, at det handler om den personlige frihed, rettigheder og ligestilling. Transkønnede frygter, at de nu vil blive udsat for trusler og fysiske overgreb, når de besøger “det rigtige” toilet. Modstandere er bange for, det er et stort skridt tilbage for LGBT-borgeres rettigheder og værn mod diskrimination.

Endnu en gang er USA altså delt i et spørgsmål om moral, rettigheder og religion. Linierne er skarpe og hårdt opstillet. Som de næsten altid er, når amerikanerne blander Gud og moral ind i politik. Gad vide hvordan det ville gå dem, hvis de som mange danskere arbejdede på virksomheder hvor unisex-toiletterne er ligeså naturlige som frugtordningen?

Toiletloven er et hårdt slag for LGBT-befolkningen. Måske mere i symbolsk end i pratisk betydning.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button
Close