Alle elsker Oprah Winfrey. Det gør præsident Trump også …

Oprah Winfrey er en af verdens absolutte megastjerner, og en kvinde med enorm indflydelse på det amerikanske kontinent. Efter hendes powerfulde tale til Golden Globe forleden, er rygterne om en kommende præsident Winfrey nu igen blusset op. Oprah er faktisk så populær, at selveste præsident Donald Trump tidligere har udtalt, at han gerne så hende som vicepræsident. 

Golden Globe-prisuddelingen havde en klar stjerne, og det var Oprah Winfrey. Som den første sorte kvinde til at modtage Cecil B. DeMille-prisen, tog Winfrey scenen med storm, og holdte en 9 minutter lang, og kraftfuld, tale. Talen var primært et opgør med racisme og sexisme. Det faktum, at hun var den første sorte kvinde til at modtage prisen, lod Oprah ikke passere udnævnt hen. I en længere passage, beskrev hun de sortes dårlige forhold i USA, og hvordan hun også selv måtte kæmpe mod racismen som barn.

Men primært handlede talen om sexisme og den verserende #Metoo. Det er Oprahs ønske, at ingen kvinde i fremtiden kan se sig nødsaget til at tage #Metoo i brug. Under Golden Globe-prisuddelingen havde flere af stjernerne valgt at støtte op om sagen #Metoo, ved at iklæde sig sorte rober.

Oprah Winfreys tale til Golden Globe

Det er naturligt, at de store stjerner holder politiskladet og grandiose taler til sådanne arrangementer. Men Oprahs tale skiller sig alligevel ud, mener mange medier og seere. I slutningen af talen, menes hun nemlig at lægge op til, at hun måske skal ses som aspirerende præsidentkandidat i 2020 – hvor der er valg til det Hvide Hus næste gang. NBC gik sågar så langt at de tweetede: “Total respekt for vores fremtidige præsident.” – et tweet de senere slettede.


Meryl Streep har også udtalt, at hun mener, Oprah bør stille op til præsidentvalget – også selvom det nok ikke var hensigten med talen, mener Streep nu ikke, at Oprah har noget valg. Folket kræver det simpelten.

I Daily Beast skrev Kevin Fallon: “Oprah Winfrey gav lige den mest flammende, inspirerende og muligvis livgivende tale i Golden Globes historie. Og hun har sat en trykkoger over ilden for spekulationer om sin potentielle opstilling som præsident. Oprah Winfrey var der for at modtage Cecil B. DeMille-prisen for sin karrieres bidrag til underholdningsindustrien, men som hun har gjort gang efter gang, brugte hun platformen til at inspirere os. Vi ved ikke, om Oprah Winfrey er seriøs i sine planer om at stille op som præsidentkandidat, men det her var en helvedes god introduktionstale, hvis hun beslutter sig for at stille op. Det var en tale, som måske sikrer, at #MeToo, som har domineret medierne de seneste måneder, ikke ebber ud, men i stedet giver stafetten videre til et langt og frugtbart løb.”

Men der er også malurt i bægeret. I New York Post skrev Maureen Callahan:”Ingen af de optrædende nævnte Rose McGowan, der startede hele denne #MeToo-bevægelse, da hun sagde, at hun blev voldtaget af Harvey Weinstein. I første række sad Ashley Judd og Salma Hayek, som begge gik ud til offentligheden med de krænkelser, som Weinstein havde udsat dem for. Hayek skrev i The New York Times, at Weinstein havde truet med at dræbe hende. Disse kvinder er helte. Ingen af deres kolleger nævnte dem eller takkede dem eller sagde noget anerkendende om deres mod. Aftenens måske mest absurde øjeblik kom, da den 101 år gamle Kirk Douglas blev æret med et stående bifald og en speciel pris. Det tog ikke lang tid, før Twitter var fuldt af henvisninger til de gamle rygter om Douglas’ voldtægt af Natalie Wood, da hun kun var 16 år gammel.”

Konservative har da heller ikke være sene til at pointere, at Oprah ikke umiddelbart synes at have haft voldsomt meget imod Weinstein tidligere.


Oprah Winfrey som præsident

I slutningen af talen, kommer Winfrey med noget, der nærmest kan tages som en kommende kampagneslogan: “Der er en ny dag i horisonten”. Mange mener altså, at hun her lægger op til, at der er håb forude, og at noget er i gære. Samtidig emmer hele talen af valgkamp, uden at være det. Den kunne uden tvivl sammenlignes med den brandtale, Barack Obama gav i 2004 – en tale, der for alvor satte ham på det politiske landkort.

Selvom Oprah Winfrey ikke selv har kommenteret på rygterne efter gårsdagens tale, har hendes mand, Stedman Graham, ikke været ligeså tilbageholdende. Han har således sagt, at det sagtens kan være, hun stiller op: “Det er op til folket. Hun ville helt sikkert gøre det.”

Rygterne har længe spiret, og i foråret udtalte Oprah da også til CNN, at at hun havde tænkt tanken (at stille op, red.) Hun troede godt nok ikke, at hun vidste nok om politik eller havde nok erfaring, men det faktum, at hun jo har lige så lidt erfaring som den nuværende præsident, har fået hende til at overveje at stille op. Især valget af Trump, har fået Oprah til at genoverveje. Man skal dog huske, at der er længe til valget, og det er ikke en beslutning, man sådan lige tager. Meget tyder dog på, at Oprah ville have rigtig god chance mod Trump i en valgkamp. Hun er simpelthen hele USA’s darling.

Skulle hun stille op, er der allerede brandfarligt materiale derude. Donald Trump har nemlig tidligere udtalt (både i 1999 og i 2016), at han er vild med Oprah, og gerne ville have hende som sin ‘running mate’. 

Hvem er Oprah Winfrey og hvorfor er hun så populær?

Hvordan blev Oprah så populær? Hvordan blev hun så indflydelsesrig? Hvordan blev hun så elsket af store dele af det amerikanske samfund?

Hun er dygtig. Hun er likeable. Hun er sin egen og troværdig. Gennem hendes mange år som talkshow-vært, lærte seerne Oprah at kende. Man lærte om hendes hårde barndom med sexuelt misbrug og vold. Man lærte om hendes særlige forhold til veninden Gayle, og hendes stærke bånd til den trofaste Stedman. Man lærte om hendes evige kamp mod vægten.

Trump og Winfrey har en masse erhvervsfaring tilfælles: TV-værter, skuespillere (Winfrey med NOGET større roller), mediemoguler og en særligt skarp udviklet forretningssans. Ingen af dem har erfaring med politik, og det kan folket lide.

Oprah vs Trump 2020? Det gider jeg godt at se.

Se hele talen her

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button
Close