Oscar-uddelingen: Academy Awards & den amerikanske drøm

Oscar-uddelingen, eller the Oscars, er rendyrket Hollywood. Det er her man årligt fejrer filmlavere og kunstnere, der bidrager til at filmindustrien forsat har succes og idoldyrkelse blandt seerne. Her hyldes de, der har opnået den amerikanske drøm, i et show fyldt med glitter, flotte kjoler og ofte samfundskritiske taler og perspektiver. 

Den første uddeling

Oscar-uddelingen hører under Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Dette akademi består af omkring 7,000 medlemmer, der tager sig af nomineringer osv. Medlemmerne er folk ansat i alle branchens aspekter.

Prisen blev første gang præsenteret ved et privat middagsselskabendt, der senere blev kendt, som det første Academy Award. Det fandt sted i 1929 på Hollywood Roosevelt Hotel, hvor Douglas Fairbank var vært for 270 gæster.

Vinderne blev offentliggjort tre måneder senere. De efterfølgende ti uddelinger blev offentliggjort til aviserne på dagen for showet, men siden 1940 er vinderne blevet holdt hemmelige i forseglede kuverter. Den allerførste vinder af en Oscar var Emil Janning, der vandt for bedste skuespiller. Han kunne ikke deltage ved middagen, og fik derfor uddelt prisen før de andre.

Siden 2003 har Oscar-showet fundet sted på Dolby Theatre i LA,

Der kom først TV på i 1953, men allerede i 1930 var der radiodækning af det store show. I dag er det verdens ældste prisuddeling.

Oscar-prisen

Hver Oscar-statuette vejer 3,856 kg og er 34,3 centimeter høj. Den er belagt med guld- bortset fra i krigstiden, hvor vinderne måtte nøjedes med en statuette af gips. De fik dog muligheden for at udskifte den til en ægte, da krigen var slut.

Skulpturen – den glimtrende ridder – var tegnet af Cedric Gibbons og udformet af George Stanley.

Man ved faktisk ikke helt, hvor navnet Oscar stammer fra. Den mest populære fortælling går på, at da en ansat ved akademiet så statuetten for første gang, udbrød hun, at den lignede hendes fætter, Oscar. Der er også de der siger, at det var Bette Davis der opkaldte den efter sin første mand, Harmon Oscar Nelson.

Siden 1950 har det været pålagt vinderne af en Oscar, at hvis de vil sælge deres statuetter, SKAL de tilbyde at sælge den tilbage til akademiet først.

Oscar-trivia del 1

  • I 1938 kunne Alice Brady ikke deltage, og dermed modtage sin pris. Da hendes navn blev råbt på, tog en ukendt mand imod Oscar-statuetten på Alices vegne. Manden forsvandt, og ingen så ham eller Oscar igen. 
  • I 1939 bliver George Bernard Shaw den eneste person, der har modtaget en Nobelpris og en Oscar. Han fik Nobelprisen i litteratur. George deltog ikke i Oscar-showet, men skulle eftersigende havde sagt, at det svarede til at man sendte hæder til Kong George for at være konge af England. 
  • Walt Disney er den person, der har vundet allerflest (26) statuetter. 
  • Meryl Streep har været nomineret 17 gange (vundet tre).
  • Tatum O’Neal er den yngste vinder – med sine blot ti år (for Paper Moon i 1973).
  • Chrristoffer Plummer er den ældste, da han som 82-årig modtog for sin rolle i Beginners (2010).
  • Kun tre film har vundet alle de 5 mest eftertragtede (Bedste film, instruktør, skuespiller og skuespillerinde og manus): It Happend One Night (1934), One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975), og The Silence of the Lambs (1991).
  • I 2017 bliver takketalen for ‘bedste film’, afbrudt. ‘La La Land’ havde nemlig ikke vundet. Det havde ‘Moonlight’. Warren Beatty og Faye Dunnaway havde nemlig fået udleveret en forkert kuvert. 
  • James Dean har været nomineret to gange, efter sin død.
  • Woody Allen har været nomineret 21 gange. Men han har kun deltaget en gang, og det år var han ikke nomineret.
  • Den første ‘bedste film’ hed Wings. Det var en stumfilm, omhandlende to piloter, der falder for den samme kvinde. Den kostede $2 millioner at producere, og det var dermed den dyreste film på sin tid. Det var først i 2012, da The Artist vandt, at en stumfilm igen blev nummer et. 

Academy Awards og tidligere præsidenter

Det er tradition for, at præsidenten er med til at hylde en af USA’s største brancher og eksportvarer. Blandt andet åbnede Franklin D. Roosevelt showet i 1941 med en seks minutter lang direkte radioudsendelse fra det Hvide Hus. I sin tale forsøgte FDR at få støtte gennem filmene fra Hollywood til at bygge et stærkere demokrati og forsvar. USA var endnu ikke gået ind i Anden Verdenskrig på dette tidspunkt.

Netop indsatte Ronald Reagan, der som bekendt var tidligere skuespiller, gav også sit bidrag til Oscar-showet i 1981. Her sendte han en videohilsen (6.43 inde i videoen):

Tidligere førstedame Laura Bush har også givet sit bidrag i 2002, og i 2013 var det daværende førstedame Michelle Obama, der, via link fra det Hvide Hus, udelte en Oscar-statuette til Argo, for årets bedste film. Samme år ønskede hendes mand alle en “glædelig Oscar-aften”.

Præsident Trump var i sin præsidentperiode ikke med til at hylde filmverdenen ved Oscar-uddelingerne. Det gav god mening, da meget af Hollywood var ude med skarpe vendinger om og mod USA’s 45. præsident. Trump selv var før sin politiske karriere med i 13 Hollywood-film, og et utal af serier (blandt andet er han med i Sex and the City, hvor han spiller sig selv), og hvem husker ikke han mindeværdige optræden i Alene Hjemme 2:

Faktisk vandt den gode Trump selv en skuespillerpris. I 1991 vandt han en ‘Razzie’ for sin birolle i filmen ‘Ghost can’t do it’. En ‘Razzie’ uddeles af Golden Raspberry Awards, og gives til årets værste film og skuespillere. Han tog aldrig imod sin ‘Razzie’.

Oscar-trivia del 2

  • I 1934 fandt et af de mest akavede øjeblikke sted (nok kun overgået af 2017). Både Frank Lloyd og Frank Capra var nomineret for bedste instruktør. Frank Capra hørte ikke ordentlig efter, for da han hørte at der blev sagt: ‘kom op og få den, Frank’, fes han op på scenen. Men det var den anden Frank, der havde vundet. Capra var ydmyget – men heldigvis vandt han (rigtigt) året efter. 
  • Hattie McDaniel blev den første afroamerikaner der vandt en Oscar. Det gjorde hun for sin rolle som Mammy  i Borte med blæsten fra 1939. Hattie måtte sidde bagerst, på grund af raceadskillelse, og hun måtte heller ikke deltage ved premieren på Borte med blæsten  på grund af sin hudfarve. Det var Halle Berry, der i 2002 vandt for bedste hovedrolle, som den første sorte skuespillerinde. 
  • I 1968 valgte man at rykke showet to dage. Martin Luther King skulle begraves den 9. april, og man rykkede derfor showet til dagen efter. Man måtte også rykke Oscar-uddelingen i 1981, efter attentatforsøg på præsident Reagan.
  • I 1973 sendte Marlon Brando Sacheen Littlefeather af sted for at afvise en statuette. Brando ville ikke havde den (vundet for sin rolle i Godfather), i protest mod Hollywoods fremførelse af indfødte amerikanere. Ingen forstod helt hvad der foregik, og Roger Moore endte med at tage Oscar’en med hjem. 
  • Med sine 14 nomineringer og 11 statuetter, overtog Titanic showet i 1998. Også Ben Hur vandt 11 Oscars i 1960.
  • I 2020 vandt den første ikke-engelsksprogede film, showets mest prestigefyldte pris, som årets film. Det var den sydkoreanske Parasite. 

Det politiske spil omkring Academy Awards

Der har gennem tiden været voksende politisk spil omkring showet. Efterhånden har mange af takketalerne fået et politisk spin, og det er der mange almindelige amerikanere som synes er ganske upassende og usmageligt. I nyere tid har mange en opfattelse af, at stjernerne i Hollywood er mere og mere i en boble, uden sans for den almene mand. Mange har derfor valgt at boycotte showet. De fleste vil jo bare gerne se folk, der græder af lykke og snubler i de lange rober.

#OscarSoWhite

I 2016 var det mest interessante, det der lå forud for showet – nemlig nomineringerne. Det, der var fokus på det år var, at der ikke var nævneværdige nomineringer til afroamerikanere. Da de nominerede blev offentliggjort i slutningen af janaur, bredte hashtagget #OscarsSoWhite sig hurtigt på de sociale medier. Havde man ikke bidt mærke i det, blev det tydeliggjort allerede under ‘Den røde løber’ hvor en af værterne (selv afroamerikaner) hyppigt og flittigt bragte emnet på banen. Også værten, Chris Rock, havde noget at sige om emnet. Han åbnede showet ligepå og hårdt, og dedikerede hele sin åbningsmonolog til at sætte fokus på ‘det hvide Oscar’.

Han lagde kækt ud med at sige, at hvis værten skulle nomineres, ville han slet ikke have stået der. Hans tale var en legende dans, der forsøgte at sætte Oscar-showet i perspektiv, og at annoncere, at Hollywood er racistisk.  Rock nævnte, at racespørgsmålet ikke er nyt i Oscar-sammenhæng. Men dengang i 1950’erne og 1960’erne, “havde vi rigtige ting at protestere imod. Når din bedstemor hænger fra et træ, er det virkelig svært at bekymre sig om bedste udenlandske kortfilm”.

Chris havde ret – racisme (eller i hvert fald racismeanklager) og Oscar er intet nyt, og det rammer heller ikke kun afroamerikanerne. Også latinorer, asiater og indianer har været underrepræsenteret, fordi film og filmbrancen afspejler den æra og tidslomme, de er produceret i. I 1920’erne, hvor racismen blomstrede, kunne man tydeligt se det i Oscar-uddelingen. Bl.a. vandt kridhvide for at have spillet både latinoer og asiater.

Chris Rock benægtede absolut ikke et Hollywood, der forskelsbehandler. Han advokerede for, at sorte skuespillere skal have samme muligheder. Lige muligheder. De fleste mener da også, at et af de store problemer er, at sorte skuespillere ofte spiller stereotype rolle, der ikke er frugtbare i jagten på komplet ligestilling. En palet af muligheder, uanset hudfarve, det er hvad Rock og de sorte gerne vil have.

Oscar-vindende film gennem tiden

  • 2020 – “Parasite”
  • 2019 – “Green Book”
  • 2018 – “The Shape of Water”
  • 2017 – “Moonlight”
  • 2016 – “Spotlight”
  • 2015 – “Birdman”
  • 2014 – “12 Years a Slave”
  • 2013 – “Argo”
  • 2012 – “The Artist”
  • 2011 – “The King’s Speech”
  • 2010 – “The Hurt Locker”
  • 2009 – “Slumdog Millionaire”
  • 2008 – “No Country for Old Men”
  • 2007 – “The Departed”
  • 2006 – “Crash”
  • 2005 – “Million Dollar Baby”
  • 2004 – “The Lord of the Rings: The Return of the King”
  • 2003 – “Chicago”
  • 2002 – “A Beautiful Mind”
  • 2001 – “Gladiator”
  • 2000 – “American Beauty”
  • 1999 – “Shakespeare in Love”
  • 1998 – “Titanic”
  • 1997 – “The English Patient”
  • 1996 – “Braveheart”
  • 1995 – “Forrest Gump”
  • 1994 – “Schindler’s List”
  • 1993 – “Unforgiven”
  • 1992 – “The Silence of the Lambs”
  • 1991 – “Dances With Wolves”
  • 1990 – “Driving Miss Daisy”
  • 1989 – “Rain Man”
  • 1988 – “The Last Emperor”
  • 1987 – “Platoon”
  • 1986 – “Out of Africa”
  • 1985 – “Amadeus”
  • 1984 – “Terms of Endearment”
  • 1983 – “Gandhi”
  • 1982 – “Chariots of Fire”
  • 1981 – “Ordinary People”
  • 1980 – “Kramer vs. Kramer”
  • 1979 – “The Deer Hunter”
  • 1978 – “Annie Hall”
  • 1977 – “Rocky”
  • 1976 – “One Flew over the Cuckoo’s Nest”
  • 1975 – “The Godfather Part II”
  • 1974 – “The Sting”
  • 1973 – “The Godfather”
  • 1972 – “The French Connection”
  • 1971 – “Patton”
  • 1970 – “Midnight Cowboy”
  • 1969 – “Oliver!”
  • 1968 – “In the Heat of the Night”
  • 1967 – “A Man for All Seasons”
  • 1966 – “The Sound of Music”
  • 1965 – “My Fair Lady”
  • 1964 – “Tom Jones”
  • 1963 – “Lawrence of Arabia”
  • 1962 – “West Side Story”
  • 1961 – “The Apartment”
  • 1960 – “Ben-Hur”
  • 1959 – “Gigi”
  • 1958 – “The Bridge on the River Kwai”
  • 1957 – “Around the World in 80 Days”
  • 1956 – “Marty”
  • 1955 – “On the Waterfront”
  • 1954 – “From Here to Eternity”
  • 1953 – “The Greatest Show on Earth”
  • 1952 – “An American in Paris”
  • 1951 – “All About Eve”
  • 1950 – “All the Kings Men”
  • 1949 – “Hamlet”
  • 1948 – “Gentleman’s Agreement”
  • 1947 – “The Best Years of Our Lives”
  • 1946 – “The Lost Weekend”
  • 1945 – “Going My Way”
  • 1944 – “Casablanca”
  • 1943 – “Mrs. Miniver”
  • 1942 – “How Green Was My Valley”
  • 1941 – “Rebecca”
  • 1940 – “Gone with the Wind”
  • 1939 – “You Can’t Take It with You”
  • 1938 – “The Life of Emile Zola”
  • 1937 – “The Great Ziegfeld”
  • 1936 – “Mutiny on the Bounty”
  • 1935 – “It Happened One Night”
  • 1933/1934 – “Cavalcade”
  • 1932/1933 – “Grand Hotel”
  • 1931/1932 – “Cimarron”
  • 1930/1931 – “All Quiet on the Western Front”
  • 1929/1930 – “The Broadway Melody”
  • 1928/1929 – “Wings”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button