Oscar-festen 2017: Trump-bashing, forkert vinder og diversitet.

Årets Oscar-show blev pludselig en pinlig affære, da prisen for årets film, fejlagtigt blev givet til den forkerte. Men inden vi kommer til den pinagtige og tåkrummende afslutning, skal vi lige igennem resten af Oscar-showet først.

Vi starter naturligvis på den røde løber, hvor stjerner ankom til Dolby Theatre inden selve Oscar-showet. I år var der ikke de store “vindere” og “tabere” her. Faktisk var det en forholdsvis kedelig affære at se på årets Oscar-kjoler.

De kjoler der står tilbage i hukommelsen som de “grimmeste” (der er jo ikke rigtig nogle af dem, man kan kalde grimme) er disse:

Scarlett Johansson, der ellers altid ser brandgodt ud, skuffede meget i går.
Smukke Alicia, der sidste år bar en drøm af en kjole, gik helt galt her. Hendes barm ser underlig ud, og har et skær af ‘Donna Martin’-babs, på trods af størrelsen
Janella Monáe i en ret speciel kjole.
De pæneste kjoler i år hang på blandt andre Nicole Kidman og Leslie Mann:
 På visse rober, var der også et politisk budskab. Ikke lige så flashy som Joy Villa ved grammy-uddelingen:
men stadig med klar politisk undertone. De bar nemlig en blå sløjfe fra ACLU – American Civil Liberties Union – en amerikansk sammenslutning, der kæmper for borgerrettigheder og at den amerikanske forfatning overholdes.

 

 

Så skulle det 89. Oscar-show ellers sparkes i gang, og hvem bedre til det end Justin Timberlake. Den entre og åbning på showet, var forrygende.

https://www.youtube.com/watch?v=iMvcD9b3zR4

Det politiske twist ved årets Oscar-fest

Efter Justin havde forladt scene, kom aftenens vært på banen – Jimmy Kimmel. Og han var i topform. Kimmel lagde stilen med Trump-bashing fra start. Blandt andet sagde han:

This is being watched by millions of Americans and in more than 225 countries, that now hate us.”

“I want to say thank you to President Trump — remember last year when people thought the Oscars were racist?”

Det er klart, at han ikke kunne undgå at blive lidt politisk, eller komme med stikpiller til Trump. Det gjorde han så i den grad også, i et længere rant om hvor overrated Meryl Streep er, som svar på Trumps tweet som selvsamme Streep.

Undervejs i showet fik Kimmel også sendt lidt virtuel drillerier af sted til Trump, med disse tweets, der blev sendt live på stormskærm, mens han tweetede:

Vi var jo mange, der håbede, årets Oscar-show ikke blev alt for politisk. Sidste år handlede det om race og #OscarSoWhite, og i håb om at undgå et alt for politisk show, havde mange knyttet #Nopolitics sammen med #Oscar. Det lykkedes bare ikke helt (og det var utopi at tro andet).

Det blev ikke mere tydeligt, end da den iranske film ‘The Salesman’ vandt i kategorien ‘bedste ikke-engelskprogede film’ (i øvrigt vandt den over den danske ‘Under sandet’). Instruktøren var ikke selv tilstede, men fik dette brev læst op:

“It’s a great honor to be receiving this valuable award for the second time. I would like to thank the members of the academy, my crew in Iran, my producer, Amazon, and my fellow nominees. 

I’m sorry I’m not with you tonight. My absence is out of respect for the people of my country and those of other six nations whom have been disrespected by the inhumane law that bans entry of immigrants to the US. Dividing the world into the “us” and “our enemies” categories creates fear. A deceitful justification for aggression and war. These wars prevent democracy and human rights in countries which have themselves been victims of aggression. Filmmakers can turn their cameras to capture shared human qualities and break stereotypes of various nationalities and religions. They create empathy between us and others. An empathy which we need today more than ever.”

Diversitet i Oscar-showet 2017

I 2016 var det poltiske aspekt omkring Oscar-festen som beskrevet, det faktum at ingen sorte var nomineret til en statuette.

Men i år manglede showet ikke diversitet, hverken i nomineringer eller i vindere. Således vandt Mahershala Ali for bedste mandlige birolle, Viola Davis for bedste kvindelige birolle, og filmen ‘Moonlight’ for bedste film. Alle med afrikanske aner. Så skulle den ged vist være barberet.

Dog er der nogen der (i ironiens tegn) mener, at Oscar stadig diskriminerer:

Forfærdelig afslutning og fantastisk turistindslag

Undervejs i showet, fik de strålende Hollywood-stjerner pludselig besøg af en flok turister, der uden at vide det, pludselig befandt sig på første række i Dolby Theatre. Det var et finurligt og dejligt indslag:

Men så stoppede morsomheden, da man nåede til årets sidste, og mest fornemme, pris: bedste film. Midt i takketalen blev ‘La La Land’ nemlig afbrudt. De havde ikke vundet. Det havde ‘Moonlight’. Warren Beatty og Faye Dunnaway havde nemlig fået udleveret en forkert kuvert. De havde kuverten med bedste kvindelige hovedrolle, hvor der stod: Emma Stone, ‘La La Land’. Alt endte dog med, ‘Moonlight’ fik statuetten, men pinligt, og synd, det var det. Det minder umiskendeligt om Steve Harvey og Miss Universe-konkurrencen 2015:

På de sociale medier er Hillary-støtterne hurtigt ude og sige, de hver nat drømmer om, at det der skete i går til Oscar-showet og i 2015 til Miss Universe også var sandt om valgnatten i november 2016, og Steve Harvey har sendt sin støtte til sin lidelsesfælle, Beatty.

Årets Oscar-vindere

Her er listen over årets vindere:

Bedste film: ‘Moonlight’

Bedste instruktør: Damien Chazelle – ‘La La Land’

Bedste mandlige hovedrolle: Casey Affleck – ‘Manchester by the Sea’

Beste kvindelige hovedrolle: Emma Stone – ‘La La Land’

Bedste mandlige birolle: Mahershala Ali – ‘Moonlight’

Bedste kvindelig birolle: Viola Davis – ‘Fences’

Bedste originale manuskript: ‘Manchester by the Sea’

Bedste filmatisering: ‘Moonlight’

Bedste animationsfilm: ‘Zootopia’

Bedste ikke-engelsksprogede film: ‘The Salesman’

Bedste dokumentarfilm: ‘O.J.: Made in America’ (Kan i øvrigt ses på DR)

Bedste korte dokumentarfilm: ‘The White Helmets’

Bedste kortfilm: ‘Sing’

Bedste animerede kortfilm: ‘Piper’

Bedste musik: ‘La La Land’

Bedste sang: “City of Stars” – ‘La La Land’

Bedste lydredigering: ‘Arrival’

Bedste scenografi: ‘La La Land’

Bedste fotografering: ‘La La Land’

Bedste make-up og hår: ‘Suicide Squad

Bedste kostumedesign: ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’

Bedste klippearbejde: ‘Hacksaw Ridge’

Bedste visuelle effekter: ‘The Jungle Book

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
Close