Præsidentdebat – når valgkampen for alvor går i gang

I nat dansk tid afholdes den første præsidentdebat i valgkampen 2016. Det er nu, valgkampen for alvor går ind i sin afgørende fase, faktisk er det først nu, de fleste amerikanere begynder at følge valget. Der afholdes ialt tre præsidentdebatter inden valget, samt en vicepræsidentdebat mellem Tim Kaine og Mike Pence. Mange amerikanere begynder først at interessere sig rigtigt for valget, når de to spidskandidater træder op på scenen og duellerer – i original amerikansk ånd.

Mange målinger viser, at helt op mod 100 millioner vil se nattens debat, der dermed vil overgå Super Bowl i seere, og der også rent statistisk set bliver den mest ‘hyped’ og længe ventet politiske duel. Nogensinde. Men det er ikke blot en politisk duel, der tegner til at blive den mest sete nogensinde, det er også en præsidentdebat mellem de to mindst populære præsidentkandidater i amerikansk politik. Nogensinde.

Trump har de seneste uger stort set indhentet Clinton ellers flotte forspring (damn you lungebetændelse og upassende udtalelser), og dermed er spændingen ikke blevet mindre. For det er ikke bare 90 minutters politisk debat. Det kan vise sig at være altafgørende og udslagsgivende for valgresultatet. Det har før vist sig at være sandt.

I den første præsidentdebat, 26.9.1960 mente flertallet af de der havde hørt debatten mellem Kennedy og Nixon i radioen, at Nixon havde vundet. Et stort flertal af seerne mente, at Kennedy havde vundet. Politiske analyser peger tit på, at denne første præsidentdebat på TV afgjorde valget. Kort forinden havde Nixon slået sit knæ meget voldsomt, og under debatten fremstod han svedende, lidende og meget lidt flatterende overfor den unge, smukke og friske Kennedy (ingen vidste at Kennedy var på stærk smertestillende medicin gennem hele valget og sin tid som præsident).

Præsidentdebat

I 1980 førte Carter over Reagan (præcis som Nixon havde ført over Kennedy inden debatten), og mange mente dengang, at Reagan var uegnet som præsident (meget lig holdningen til Trump). Men Reagan tog amerikanerne med storm, ikke mindst qua sin mangeårige karriere som skuespiller og som en der var vant til at performe foran rullende kameraer.

Mange husker måske også debatten mellem Bill Clinton og daværende præsident George Bush Sr. i 1992. Clinton rejser sig pludselig op fra stolen, og træder frem mod publikum. Han taler direkte til en fra publikum, og hermed tryllebandt han publikum i salen, og de derhjemme. Alt imens sad Bush tilbage på stolen. Som salt i såret blev han endda fanget på kamera mens han kiggede på sit ur, og lignede en, der helst gerne ville hjem til Barbara.

Aftenens præsidentdebat

Clinton er glimrende til debatter. Hendes lige findes næsten ikke. Hvad hun mangler i karisma og likeability, taleevner og trofast mand, har hun i evnen til at føre debat. Hun er velforberedt og skarp. Intet kan slå hende ud af kurs – og det der eventuelt kunne, har Clinton-staben øvet sig grundigt på hjemmefra. Det Hillary skal passe på med er, at hun ikke kommer til at tale ned til Trump. Hun må være påpasselig i sin iver efter at lade amerikanerne se, at han da er en klovn og politisk ueffen. Husker man tidligere indlæg om narcissisten Trump, vil man huske, at man godt kan knække/ramme en narcissist, men at det skal gøres på snedig vis (det siges i øvrigt, at Clinton har hyret en ekspert i narcissism til at hjælpe hende med forberedelserne til nattens debat).

Først og fremmest skal hun ramme Trump på egoet. Hun skal kritisere ham, uden at tale direkte ned til ham. Sætter hun spørgsmåltegn ved Trumps egentlige evner og kunnen, kan hun presse ham langt nok ud til, at han opfører sig som et ustabilt barn, der for alt i verden vil forsvare sig selv (hvem husker ikke henvisningen til hans små hænder, og reaktionen herefter). Kan hun få ham til at fremstå som ude af balance, som trodsig og hidsig og som let at tirre, ja, så har hun en god chance for at vinde debatten.

Hun skal naturligvis holde sig til primært at snakke politik. Personangreb kommer man ikke langt med i en præsidentdebat, og her er det vigtigt at snakke specifikke deltaljer og programmer, i stedet for for meget vision og drømme. Trump er ikke god til ren politisk snak, og her kan hun fange ham på det forkerte ben, så han fremstår uegnet. Hendes politiske erfaring er hendes styrke, og den skal hun fremhæve. Samtidig er det også en af hendes helt store svagheder, da mange vælgere, der ikke kan lide hende, peger på netop hendes forbindelse til Washington som det værste ved hende. Hun skal være konkret i hvad hun vil gøre – ikke hvad hun vil opnå. Jeg tror godt vi kan forvente at se Hillary trække en kanin op ad hatten i nattens præsidentdebat. Det kunne være, at hun pludselig uddeler komplimenter til Trump (det kan en narcissist godt lide – men samtidig væmmes de lidt ved det) – og det kan godt slå Trump ud af kurs. Hun må for alt i verden ikke begynde at “spille” hans “spil”, og angribe ham på visioner og de større politiske aspekter. Så jorder han hende.

For Trump kan jo noget med de visioner. Hans støtter elsker at han snakker om at gøre USA ‘great again’. Han fokuserer aldrig på deltaljer (hvordan smider man egentlig 11 millioner illegale invandrere ud), han nævner kun målet og drømmene. Det er hans helt store styrke. Han taler om handling. Der er ikke så meget fluff over ham. Som hans støtter siger; “he tells it like it is”. Trump vil med stor sandsynlighed nævne alle de voldelige protester, der foregår i USA for øjeblikket. Og med god grund. Her kan han kræve handling, og skyde skylden på 8 års fejlslagen demokratisk indenrigspolitik. Clinton vil derimod være mere analyserende og tale til den brede befolkning. Hvis hun gør, jorde Trump hende på dette emne.

Trump skal, vigtigst af alt, fremstå præsidentiel. Hele Clintons valgkamp har handlet om, hvor uegnet, hvor klovneagtig og hvor nederdrægtig Trump er. Med andre ord er folks forventninger til ham ganske lave. Han kan næsten kun overraske positivt (med mindre han pludselig bliver en lille fortørnet hidsigprop – og dermed indfrier Clintons forudsigelser). Trump skal prøve at fremstå varm og som en landsfader. Tale om børn, kvindelige værdier og fremstå som en stærk leder, der også har hjertet på rette sted.

Det bliver kort fortalt en duel mellem Trumps ligefremhed og fokusering på følelser, blandet med tv-erfaring og stor karisma, overfor Clintons politiske hjerne, erfaring og talen til fornuft. Det bliver mand vs kvinde, businessman vs politiker, republikaner vs demokrat. Det bliver noget så interessant. Og efter i nat har vi måske et meget klarere billeder af, hvem der bliver USAs næste præsident.

Tidligere elskerinde spøger måske i kulissen

Gennifer Flowers påstod tilbage i 1992 – dengang Bill Clinton førte sin første præsidentvalgkamp – at hun havde haft en affære med Bill i 12 år. Bill indrømmede affæren i 1998, og ingen snakker længere om Flowers. Indtil Trump gjorde det, naturligvis.

Flowers har nemlig takket ja til en invitation fra Donald om at deltage ved nattens præsidentdebat. Som altså er mellem Trump og konen til Flowers tidligere elsker. Av for den. Den tidligere model udtrykte ellers sin støtte til Hillary i 2008, men nu er hun altså hoppet på Trump toget.

14449904_1139778936069759_3405603621018293349_n

Trumps invitation til Flowers er en reaktion på det faktum, at Hillary har inviteret rigmanden Mark Cuban til debatten. Cuban er en skarp kritiker af Trump og har blandt andet gentagne gange opfordret Trump til at udlevere sine skattepapirer. Det fik Trump til at logge sig ind på sin Twitter-konto for at invitere Gennifer. En invitation, hun herefter takkede ja til (også på Twitter).

Gennifer Flowers - Twitter.

Senere har Mike Pence (Trumps medkandidat) dog udtalt, at Flowers ikke vil være tilstede. Meeeen, lad os nu se. Det vil være noget af en barnligt og amoralsk træk fra Trumps side. Enten kan han få Hillary på glatis ved at referere til Flowers tilstedeværelse og spørge hende om, hvordan hun mener amerikanerne skal tro på, at hun kan styre et helt land, når hun end ikke kunne styre sin egen mand. Ellers kommer han til at fremstå som nederdrægtig og latterlig.

Let the show begin!

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Back to top button
Close