Pussyhatte kommer til at pryde Trumps første dag som præsident

Fredag den 20. januar indsættes Donald J. Trump officielt som ny amerikansk præsident i den amerikanske hovedstad, Washington D.C. Dagen efter afholdes “The Women’s March” – en protestdemonstration med historiske rødder, der imidlertid har fået en ny dimension med Trumps grove og nedladende bemærkninger om kvinder. En gruppe amerikanske kvinder besluttede sig derfor for at iklæde sig lyserøde, strikkede hatter med ører – de såkaldte “pussyhats” – som en del af marchen. Ideen greb om sig lynhurtigt både i virkeligheden og på sociale medier. Der vil være demonstrationer over hele USA lørdag – og såmænd også i København.

Fredag d. 20. januar 2017 indsættes Donald Trump med pomp og pragt som USAs 45. præsident ved en begivenhed i Washington på The Mall, et storslået arrangement, der ifølge Trump selv (naturligvis) bliver ’tremendous’ og større end vi dødelige kan begribe:

Myndighederne i Washington D.C. regner dog ifølge amerikanske medier med ca. en million deltagere, hvilket er halvt så mange som ved forgængeren, Barack Obamas indsættelse i 2008.

Trump havde imidlertid næppe regnet med, at hans indsættelse skulle efterfølges af tusindvis af kvinder, der demonstrerer iklædt en lyserød ‘pussyhat’ (en hjemmehæklet/strikket hat med ører) i Washingtons gader. Men denne pink demonstration (kaldet Women’s March) med pussyhatte har genereret stor opbakning blandt (især) kvinder i USAs hovedstad og vil finde sted lørdag den 21. januar.

Den officielle plakat: Liza Donovan - http://theamplifierfoundation.org/experiments/womens-march/
DEN OFFICIELLE PLAKAT: LIZA DONOVAN – HTTP://THEAMPLIFIERFOUNDATION.ORG/EXPERIMENTS/WOMENS-MARCH/

Demonstrationer af denne type har historiske rødder:

Originally billed as the “Million Women March”, the organizers eventually chose to call the event the Women’s March on Washington after the 1963 March on Washington, a historic civil rights rally on the Mall where Martin Luther King Jr. delivered his “I Have a Dream” speech. The rally will also pay tribute to the 1997 Million Woman March in Philadelphia, in which hundreds of thousands of African American women are said to have participated.

Og der er er ikke tale om en lille markering. Ifølge arrangørerne har 194,000 mennesker tilmeldt sig demonstrationen og 255,000 har signaleret at de er interesserede i at deltage. FOX News fortalte i denne uge, at myndighederne forventer deltagelse fra op imod 500,000 mennesker.

Trenden har selvsagt også bredt sig til de sociale medier, hvor folk under hashtagget #pussyhatproject lægger selfies med de pink huer op. Ifølge AP er der indtil videre produceret over 60.000 pussyhatte. Der strikkes på livet løs over hele USA.

Det var to strikkende amerikanske kvinder, der fik ideen bag The Pussycat Project efter Trumps valgsejr tilbage i november. Huen refererer til Trumps sexistiske kommentar fra for 12 år siden om, at han var så stor en berømthed, at kvinder lod ham slippe afsted med hvad som helst f.eks. når han ‘grab ‘em by the pussy’- på dansk ‘tog dem (altså kvinderne) i fissen’.

Myndighederne forventer som nævnt, at demonstrationen kan nå op på 500.000 Trump-modstandere, næppe alle iført en pussyhat, men mange vil givetvis bære en. Krista Suh og Jayna Zweiman, de to ophavskvinder, ønsker med projektet at vise deres støtte til kvindekampen, og de lyserøde huer skal give hele demonstrationen et twist af humor og identitet, takket være henvisningen til Trumps ‘pussy-kommentar’, lyder det.

Til AP siger Jayna Zweiman, at “det ene formål er at skabe et pink hav, som vil give demonstrationen en stærk identitet”. Samtidig siger hun, at det giver kvinder over hele verdenen mulighed for at vise deres støtte til demonstrationen. Derfor opfordrer de to kvinder alle, der kan hækle eller strikke, til at lave en pussyhat, og vise deres bidrag til kvindekampen og kvindesagen, og vise deres modstand mod den netop indsatte præsident.

I debatten mellem Hillary Clinton og Donald Trump, der fulgte to dage efter videoklippet fra NBC’s “Access Hollywood”, hvor Trump fremsiger de famøse ord om at “grab ’em by the pussy”, bar hans hustru, Melania Trump, i øvrigt en skjorte, hvis stil normalt netop kaldes for en “pussybow” dog med reference til en missekat, der, som de fleste vil vide, på engelsk også af og til kaldes en ‘pussy’.

Melania Trump, ifølge mange, iklædt en pink ‘pussy bow’ få dage efter Trumps ‘grab ’em by the pussy’ så dagens lys. Af mange set som et signal på hendes ubetingede støtte til sin mand.

Der bliver også mulighed for at få udleveret pussyhatte til lørdagens demonstration, hvis man ikke selv har kunne få fat i en pink hue eller ikke selv har haft tid til at strikke en. Efterspørgslen på pink garn er efter sigende tårnhøj, og enkelte har valgt at sætte huerne til salg for op til $35.

Der er også forlydende om, at nogle giver eller sælger pussyhattene med en lille note tilknyttet, hvorpå kvinderne har tilkendegivet hvilken sag de støtter mest i kvindekampen. Den lyserøde demonstration har på dagen 200 søsterdemonstrationer over hele USA, hvor der også marcheres for kvinders rettigheder og mærkesager.

Som man kan se på nedenstående tweets støttes projektet af både kvinder, mænd, unge, gamle og ‘rigtige pussies’. Se med:

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Back to top button
Close