Den faldne engel: Historien bag “Det smukkeste selvmord”

Empire State Building stod færdig i 1931. Siden da har mindst 36 personer søgt mod toppen, for at begå selvmord. Den mest berygtede af dem, er Evelyn Mchale, der begik selvmord i 1947. Blot fire minutter efter hendes død, blev der taget et fotografi af hendes lig – et billede der hurtigt gik verden over, med overskriften “Det smukkeste selvmord”.

“Det smukkeste selvmord”

Om morgenen den 1. maj i 1947, kort før klokken 11, arbejdede en trafikkoordinator ved krydset mellem 34th Street og Fifth Avenue. Her kiggede han tilfældigvis mod himlen, og så et hvidt tørklæde, der dalede ned langs Empire State Building. Pludselig hørte han et højt brag, og der var kaos på gaden. Da han fulgte menneskeflokken, kom han hen til en FN-limousine, der var parkeret ved kantstenen. På taget af limousinen lå liget af Evelyn Mchale, der havde udført “Det smukkeste selvmord”.

På trods af de uhyggelige omstændigheder, er det dog ikke hendes død, der har gjort hende berømt. Det er hendes lig, og den måde hun lå på: som svøbt i limousinens tag, let-krydsede ankler og et fredsfyldt ansigtsudtryk. Evelyn bar hvide handsker, og med den ene hånd knugede hun sin halskæde.

“Det smukkeste selvmord”

Denne scene blev foreviget i et fotografi, “Det smukkeste selvmord”, der viste den skrøbelighed og ro, som Evelyn havde forladt denne verden med.

Men hvorfor begik denne unge kvinde, der var nyligt forlovede og havde en god familie, selvmord på den torsdag morgen?

Evelyn McHales liv

Evelyn Francis McHale blev født den 20. september i 1923, i en søskendeflok på syv. Hun voksede op i Washington D.C., og da hendes mor, der led af depression, forlod familien, overtog faderen forældremyndigheden og varetagelsen af alle børnene.

Efter high school blev Evelyn en del af Women’s Army Corps og var udstationeret i Missouri. Herefter flyttede hun til New York City, hvor hun tog arbejde som bogholder. Det var her, hun mødte sin kommende forlovede, Barry Rhodes, ved en nytårsfest i 1945. Barry havde også været i hæren, og var i gang med at uddanne sig til ingeniør.

Evelyn skulle nok ikke have sagt ja til Barrys frieri. Noget tydede i hvert fald på, at ægteskab ikke var noget for hende. Til sin brors bryllup skal hun have udtalt, at hun aldrig ønskede at se den slags igen. Til Barry gav hun også udtryk for, at hun ikke mente hun ville være god nok som hustru.

Dagen, hvor Evelyn begik selvmord

Begivenhederne, der ledte op til hendes død, er lidt sløret og ret ukendte. I dagene op til, havde Evelyn og hendes forlovede, Barry Rhodes tilbragt tid sammen i Pennsylvania. Man mener, at alt var godt mellem dem, da Barry fulgte hendes til togstationen tidligt om morgenen den 1. maj. Evelyn rejste tilbage til New York City, og Barry udtalte senere, at hun virkede glad. Da han kyssede hende farvel, var hun lykkelig og som enhver anden kvinde, der snart skal giftes. Barry og Evelyn skulle have været gift i juni. Barry døde i 2007. Han blev aldrig gift.

Man mener, at hun ankom til Penn Station omkring klokken 9.00. Herfra krydsede hun gaden til Governor Clinton Hotel, hvor hun skrev et selvmordsbrev. Herefter gik hun to gader østpå, hvor hun omkring 10.30 købte en billet til 86. etage i Empire State Building.

New York Citys smukke Empire State Building

Evelyn var den 12. person, der begik selvmord, ved at hoppe udfra Empire State Building. Hun var dog blot den sjette, der ramte jorden, da bygningens udformning forhindrede folk i “frit fald”.

Da politiet ankom til 86. etage, fandt de en pænt sammenfoldet frakke og en lille håndtaske placeret ved rækværket. Her lå også en stak familiefotos og en lille notesbog, hvor Evelyns afskedsbrev var nedskrevet:

Jeg ønsker ikke, at nogen i eller udenfor min familie skal se nogen dele af mig. Kan I kremere mit lig? Jeg beder jer og min familie – der skal ikke være nogen begravelse eller højtidelighed. Min forlovede har bedt mig om at gifte mig med ham i juni. Jeg tror ikke, at jeg ville være nogen god kone for nogen. Han er bedre tjent uden mig. Fortæl min far, at jeg har for mange af min mors tendenser. 

Desværre fik Evelyn ikke sit ønske opfyldt. Billedet af hendes lige blev det mest genkendte – og måske romantiserede – billede af selvmord. Hendes søster sørgede dog for, at hun blev kremeret. Der findes intet gravsted.

I følge rapporter var det som om hun “gik i stykker”, da de flyttede liget. Indvendigt var hun stort set flydende.

Arven efter Evelyn

Blot fire minutter efter Evelyns liv blev fundet på toppen af limousinen, tog en ung fotograf-studerende, Robert Wilkes, det hjerteskærende billede. Hermed forevigede han for altid Evelyn, der ikke ønskede at blive husket.

Hendes selvmord fik øjeblikkeligt opmærksomhed, især på grund af Wilkes billede af det engle-agtige lig. Medier overalt i USA trykte billedet, og Time magazine døbte det til ugens billede.

I 1962 brugte Andy Warhol det særlige fotografi til sin serie, Death and Disaster. Billedet blev forvandlet til et blåt og sort silkelærred maleri. Sammen med malerier af elektriske stole og vrag, havde Warhol forvandlet billedet af Evelyn til popkunst.

Warhols forvandling af “Det smukkeste selvmord”

Der er flere referencer i populærkulturen til McHales sidste billede. Det er blevet brugt i intro’en til Taylor Swifts Bad Blood, David Bowies musikvideo til Jump They Say og på coveret for Pearl Jams Backspacer. 

Billedet gik over i historien, med den smukke unge døde kvindes krop som svøbt i det hårde metal rundt om hende. Som om hun dagdrømte, smukt og fredfyldt. Uden tegn på skader. Det vil nok altid være et af de mest betagende og uhyggelige kunstværker indenfor fotojournalistik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
Close