Hellig- og mærkedage 2024 i USA

I USA er der ganske få religiøse helligdage, da landet er en stor ‘melting pot’ af forskellige folkefærd og trosretninger. Men der er stadig en hel del helligdage, mærkedage og højtider i løbet af året. Ofte hyldes og fejres historiske og politiske begivenheder, fremfor religiøse.  Her er et overblik over, hvilke hellig- og mærkedage, der er i USA i 2024.

Helligdage i USA

1. januar 2024: Nytårsdag

Nytårsaften i USA kendes mest fra Times Square i New York City, hvor den stor kugle sænkes ved midnatstid (the ball drops). Begivenheden sendes live til hele USA, og stort set altid i nytårsfilm. Ellers er nytårsaften meget lig den danske – man samles med venner og bekendte i håbet om årets fest. Man finder en, man kan kysse klokken 0.00, og man bliver ligeså skuffet over aftenens forløb, som i Danmark. Amerikanerne fejrer dog generelt ikke nytårsaften med fyrværkeri – det gemmer de til 4. juli. Nytårsdag fejres også her på langs på sofaen, med junk food i favnen. I Pasadena, Californien afholdes en storslået parade, kaldet Rose Parade på årets første dag.

15. januar 2024: Martin Luther King Day (fejres altid tredje mandag i januar)

Borgerrettighedsforkæmperen Dr. Martin Luther Kings fødselsdag 15. januar markeres hver år den tredje mandag i januar. I USA, har man markeret dagen siden 1968, hvor Dr. King blev myrdet i Memphis, Tennesee.

19. februar 2024: Presidents’ Day (fejres altid tredje mandag i februar)

Præsidenternes dag markeres hvert år den tredje mandag i februar. At dagen markeres i februar skyldes, at Abraham Lincoln havde fødselsdag 12. februar, og USA’s første præsident (George Washington) havde fødselsdag 22. februar. Siden midten af 1870’erne har Washingtons fødselsdag været officiel helligdag, men sidenhen er dagen flyttet til den tredje mandag i februar. Nu er dagen mere en fejring af alle præsidenter, med særlig fokus på Washington og Lincoln. Der er ikke helt enighed om, hvorvidt dagen hedder President’s, Presidents eller Presidents’ Day.

29. marts 2024: Langfredag

Langfredag (Good Friday) er ikke en officiel helligdag, men nogle butikker holder alligevel lukket denne dag.

31. marts 2024: Påskedag

Selvom påskesøndag ikke ses som en af de store helligdage i USA, er den dog en en officiel helligdag. De mere folkelige traditioner byder på dekoration af hårdkogte æg, og æggejagt i haven for de mindste. Man kan opleve store oppustelige påskeharer og kyllinger, foran husene hos nogle påskeglade amerikanere. Påsken er generelt ikke en stor begivenhed i USA – og det er i sagens natur primært de kristne amerikanere, der opretholder påskefejringen. En del butikker og parker holder lukket i dag.

1. april 2024: Anden påskedag

Anden påskedag afholder præsidenten den traditionsrige “egg roll” på græsplænen foran Det Hvide Hus i Washington. Dette er heller ikke en officiel helligdag, og man kan forvente, at de fleste butikker og parker har åbnet igen.

27. maj 2023: Memorial Day (fejres altid sidste mandag i maj)

På Memorial Day mindes amerikanerne de mange faldne soldater, der har kæmpet for USA og den frie verden. Der kan opleves forskellige ceremonier på kirkegårde og officielle monumenter, og ellers er det generelt en dag, hvor amerikanerne nyder en forlænget weekend, flager, mødes med familie og venner, og selvfølgelig hædrer de mænd og kvinder, der kæmper og har kæmpet for deres land.

19. juni 2024: Juneteenth

USA’s “anden” uafhængighedsdag. På denne dag fejrer man officielt enden på slaveriet. Det var på denne dag, at general Granger erklærerede, at alle slaver i Texas var frie. Det var først seks måneder senere, da man vedtog det 13. forfatningstillæg, at alle slaver var frie – men den 19. juni har siden 1865 været den dag, hvor man markerer enden på en mørk og forfærdelig periode i amerikansk historie.

4. juli 2024: Independence Day

En af USA’s helt store helligdage er 4. juli – uafhængighedsdag. Det er her raketterne flyver højt på himlen, amerikanerne spiser hotdogs og iklæder sig det amerikanske flag i alverdens afskygninger. Stars and Stripes kan i starten af juli ses i utallige former og på alle steder: duge, bikinier, Empire State Building, flag osv.

2. september 2024: Labor Day (fejres altid første mandag i september)

Egentlig arbejdernes festdag, men i dag bruges dagen i højere grad som markering af, sommeren er slut, og hverdagen i skoler og institutioner venter. Det siges ofte, at man ikke bør bære hvidt tøj efter Labor Day. Dagen fejres med parader i mange byer, men primært er det anledning for endnu en barbecuefest for familie og venner.

14. oktober 2024: Columbus Day (fejres altid anden mandag i oktober)

12. oktober 1492 nåede Christopher Columbus det amerikanske kontinent. “Opdagelsen” af Amerika fejres altid anden mandag i oktober – selvom amerikanerne er bevidst om, at Columbus ikke kun bragte lykke og mulighed for europæiske kolonier med sig. Derfor er nogle stater begyndt at afholde Native American’s Day eller Indigenous People’s Day. Mange offentlige institutioner holder lukket på denne dag, men de fleste butikker holder åbnet helt som normalt.

11. november 2024: Veterans Day 

Oprindeligt en mærkedag, der blev indført for at ære de amerikanske soldater, der var faldet under Første Verdenskrig, der endte 11. november 1918. I dag bruges dagen dog til at ære alle veteraner, der har deltaget i krige, hvor amerikanerne har kæmpet. Dagen markeres med store parader i de større byer, og præsidenten placerer en krans på den ukendte soldats grav, ved en ceremoni på militærkirkegården Arlington i Washington D.C.

28. november 2024: Thanksgiving Day (fejres altid fjerde torsdag i november)

Thanksgiving har rødder helt tilbage til 1621, hvor en gruppe stærkt troende immigranter (pilgrimmene) slog sig ned i Massachusetts. Efter en meget hård vinter, hvor over halvdelen af nybyggerne døde, fik de om hjælp hos de lokale indianere, der bl.a. viste dem, hvordan de kunne dyrke afgrøder ved hjælp af fisk som gødning. Som tak, hjalp pilgrimmene indianerne med våben, så den rivaliserende indianerstamme måtte give fortabt. Efterfølgende blev der holdt en takkefest – Thanksgiving. En tradition, der er blevet hold i hævd lige siden, og en dag, hvor man takker for alt det man har. I dag byder traditionen på kalkun, stuffing, græskartærte, yams, amerikansk fodbold og familiehygge. Thanksgiving er uden tvivl amerikanernes største højtid, og hele landet lukker stort set ned i de fire dage, Thanksgiving-weekenden strækker sig over, da de fleste også holder fri dagen efter Thanksgiving.

25. december 2024: Juledag

Julen når ikke Thanksgiving til sokkeholderne – måske fordi julen er en religiøs begivenhed. De fleste amerikanere markerer dog julen i en aller anden grad. I USA er julen ikke særlig traditionsrig. Julen er 25. december, hvor man pakker gaver op om morgenen. Men det er faktisk også det. Julepynten finder du udenfor – i sand amerikansk stil, handler det om at vise alle andre hvor vild og flot julelys og juledekorationer (tænk ‘Fars Fede Juleferie’) man har. Indenfor er der nogle gange et juletræ. Julen er lidt kikset i USA, når man sammenligner den med den danske, og føles egentlig lidt som en fuser ovenpå Halloween og Thanksgiving.

Mærkedage i USA

2. februar 2024: Groundhog Day

Det er i dag folk valfarter til Punxsutawney, for at se Punxsutawney Phil forudsige det kommende vejr. Phil og Groundhog Day kom for alvor på verdenskortet, da filmen af samme navn udkom i 1993, med Bill Murray i hovedrollen. Egentlig er Groundhog Day en vejr-forudsigelsesdag, men efter filmen er det i høj grad også blevet synonym med noget, der er det samme om og om igen.

11. februar 2024: Super Bowl Sunday 

Super Bowl er den årlige afslutning på den professionelle amerikanske fodboldliga, NFL Kampen spilles mellem vinderne af konferencerne AFC og NFC. I år afholdes Super Bowl på State Farm Stadium i Glendale, Arizona, og trofæet, der dystes om i Super Bowl, hedder “The Vince Lombardi Trophy”. Den blev lavet og leveret af Tiffany & Co., New York og koster 12.500 dollar. I dag mødes amerikanerne med familie og venner til cupcakes, buffalo wings og festligt samvær. Det er en stor oplevelse at se Super Bowl i USA, hvor det egentlig ikke er selve sportsarrangementet der fylder (det er de alligevel de færreste, hvis hold er i Super Bowl) – men hyggen, maden, underholdningen, reklamerne er generelt en god anledning for at finde sammen og være sammen.

13. februar 2024: Mardi Gras

I hjertet af amerikansk kulturarv ligger Mardi Gras, en ekstravagant fejring fyldt med farver, fest og fascination. Bag de pulserende parader og virvar af kostumer gemmer sig en rig historie, der strækker sig over århundreder og afspejler den unikke smeltedigel af kulturer, der udgør den amerikanske syd.

14. februar 2024: Valentine’s Day 

Kærlighedens dag. Amerikanerne går amok i blomster, chokolade og røde hjerter. Man kender den fra herhjemme, men i USA er Valentine’s Day noget helt andet, og meget vildere.

17. marts 2024: St. Patrick’s Day

‘Kiss me, I’m Irish’. Det er man næsten sikker på at se på en t-shirt denne dag. Alt er grønt, og mange drikker sig fra sans og samling. Der er store og flotte parader i de større byer, og det er bestemt ikke kedeligt.

1. april 2024: Aprilsnar

Der er ikke noget særligt amerikansk over denne dag. Det er som alle andre steder: lav jokes og nar alle andre. Men de er ikke dårlige til det i USA. Se nogle af de bedste April Fools her.

14. juni 2024: Flag Day

For at ære det amerikanske flag, Stars and Stripes / Old Glory / Star-Spangled Banner, afholder man på denne dato flagdag. På dagen opfordrer man det amerikanske folk til at flage med det nationale symbol.

20. juni 2024: American Eagle Day

American Eagle Day er en hyldest til en af USA’s allermest genkendelige nationale symboler: den hvidhovedet havørn.

26. august 2024: Women’s Equality Day

Women’s Equality Day er en årlig fejring på dagen, hvor USA tilføjede det 19. forfatningstillæg, den 26. august i 1920. Women’s Equality Day er ikke en national helligdag, men en mærkedag.

11. september 2024: Patriot Day

Patriot Day er en årlig mindedag, der afholdes på årsdagen for terrorangrebet den 11. september i 2001. Her mindes man de faldne og sårede. Mange amerikanere kalder Patriot Day for 9/11 eller September 11.

17. september 2024: Constitution Day og Citizenship Day

Constitution Day og Citizenship Day fejres den 17. september og hylder underskrivningen af den amerikanske forfatning på denne dag i 1787. Dagen er tilegnet alle amerikanske statsborgere.

9. oktober 2024: Leif Erikson Day

Leif Erikson Day den 9. oktober ærer vikingen, Leif Erikson. Man mener, at den gode Leif var den første nordiske person, der kom til de nordamerikanske kyster. Dette skete omkring år 1000.

31. oktober 2024: Halloween

Halloween er den amerikanske fastelavn og byder på masser af udskårne græskar med levende lys, og børn der går fra dør til dør i (ofte uhyggelige) kostumer og råber ‘trick or treat’, for at få indsamlet en masse slik. Halloween er en af de mest synlige festdage i USA, og amerikanerne elsker at dekorere husene med udskårne græskar og uhyggelige spøgelser, gravstene og spindelvæv. Halloween er helt specielt i USA, og hvis I befinder jer i USA 31. oktober, skal I prøve at få jer sneget ind til en privatfest. I bliver ikke skuffet!

29. november 2024: Black Friday (markeres altid fredagen efter Thanksgiving)

Black Friday har gennem de senere år udviklet sig til at blive årets største shoppingdag. Efter en dag fyldt med taknemmelighed i familiens skød, går amerikanerne amok i en vanvittig shopping-rus, hvor de vælter ind ad dørene til de store shoppingcentre, for at sikre sig nogle af de tilbud, som butikkerne har netop denne dag. I Danmark har de fleste større butikker og centre også taget Black Friday til sig – men det er INTET sammenlignet med i USA. Som med alt andet, er tingene vildere og større i USA. Også tilbudene.

7. december 2024: National Pearl Harbor Remembrance Day

National Pearl Harbor Remembrance Day finder sted hvert år den 7. december. Her husker man tilbage på angrebet på Pearl Habor i Hawaii, under Anden Verdenskrig. Man ærer de der faldt eller blev såret den 7. december i 1941. Dagen kaldes også Pearl Harbor Remembrance Day eller Pearl Harbor Day.

26. december 2024 – 1. januar 2025: Kwanzaa

Kwanzaa er en ugelang mærkedag, der hylder afroamerikansk kultur og traditioner. Den falder mellem den 26. december og den 1. januar hvert år. Dagen blev oprettet på foranleding af den afroamerikanske leder, Maulana Karenga. Første gang man afholdte Kwanzaa var i 1966.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button