Colin Kaepernick: NFL-spilleren, der knælede

Colin Kaepernick, daværende quarterback for San Franciscos 49’ers, var på mange footballfans læber sidste år. Kaepernick nægtede nemlig at stå op under den amerikanske nationalsang, hvilket affødte en del kritik af NFL-spilleren. Nu blander præsident Trump sig også i sagen.

Præsident Trump har været ved tasterne endnu en gang, for at give sit besyv med i sager, der er et stykke fra hans resortområde. Kritikere vil mene, at dette blot er endnu en afledningsmanøvre, for at fjerne fokus fra Ruslands-undersøgelsen. Støtterne bakker deres præsident op, i hans udtalelser om patriotisme og nationalfølelse. Spørgsmålet er dog, om Trump denne gang har valgt at lægge sig ud med de forkerte: De amerikanske sportsstjerner.

[related-post id=”5717″]

Under et republikansk vælgermøde i Alabama i fredags, udtalte præsidenten nemlig således: »Ville du ikke bare elske at se en af klubejerne i NFL sige, efter en spiller håner vores flag: ‘Få den skiderik væk fra banen lige nu. Han er fyret’. Du ved, at en af ejerne kommer til at gøre det. Han kommer til at sige: ‘Den fyr håner vores flag. Han er fyret’. Og den ejer ved det ikke endnu, men han vil være den mest populære person i vores land.«

Trump nævnte ydermere, at amerikanerne burde lade være med at støtte op om NFL – så længe respektløsheden for det amerikanske flag fortsætter: »Når I ser de her mennesker knæle, mens de spiller vores fantastiske nationalsang, er den eneste ting, I kunne gøre anderledes simpelthen at forlade stadionet. Jeg kan garantere jer for, at det vil stoppe. Bare tag jeres ting og gå. Det er alligevel ikke det samme spil mere.«

Kaepernick – den udstødte NFL-spiller

Colin Kaepernick havde sidste år fået nok af den politivold og uretfærdighed, som han oplevede de sorte stadig havde i USA. Som protest, valgte han at knæle under nationalmelodien til NFL-kampene, som det ellers er kutyme. Dengang fortalte Kaeapernick:»Jeg vil ikke stå op og udvide stolthed for et flag for et land, der undertrykker sorte og farvede folk. For mig er det større end football, og det ville være egoistisk af mig, hvis jeg så den anden vej. Der er lig i gaderne og folk der får betalt orlov og slipper af sted med mord.«

I kølvandet bakkede enkelte NFL-kolleger op, men generelt var Kaepernick meget udskældt. Han egen klub, San Francisco 49’ers, kom med denne udtalelse efterfølgende: »Nationalmelodien er, og vil altid være, en særlig del af pre-game ceremonien. Det er en mulighed for at ære vores land og reflektere over de store friheder vi tildeles som dets borgere. I respekten for de amerikanske principper såsom religionsfrihed og ytringsfrihed, anerkender vi individets ret til at vælge at deltage eller ej i vores fejring af nationalmelodien.« 49’ers støttede altså deres quarterback i hans grundlovssikrede frihedsret, uden på nogen måde at blande sig eller bakke op om hans beslutning.

[related-post id=”3545″]

Det fik dog store konsekvenser for Kaepernick, der pludselig blev symbolet på anti-amerikanske sorte, og manglende patriotisme. I øjeblikket kan Kaepernick da heller ikke finde en footballklub, nok primært fordi han er et for varmt – rent politisk – emne. Ingen har lyst til at få noget i klemme.

Bortset fra Trump, altså. Trump, der uden at nævne Kaepernick ved navn, med al tydelighed langer ud efter ham, og andre som ham.

Sportsstjernerne svarer igen

Colin Kaepernicks mor, Teresa Kaepernick, var ikke sen ude med at svare præsidenten igen. Det kom der er ret så populært tweet ud af:

NFL-runningbacken, Lesean McCoy var ret kort og kontant:

Richard Sherman fra Seattle Seahawks, var hellere ikke imponeret:

Flere NFL-hold har også langet ud efter Trump, ovenpå præsidentens udtalelser. F.eks. kalder Green Bay Packers-præsident Mark Murphy det»uheldigt, at præsidenten har besluttet sig for at bruge sin store platform til at komme med splittende og fornærmende udtalelser om spillere og NFL,« og Seattle Seahawks-præsident Peter McLoughlin meddeler, at han»fuldt ud støtter spillernes ytringsfrihed og deres fredelige aktion for at gøre opmærksom på eksisterende raceforskelle i landet.«

Trump angriber videre

Dagen efter, lørdag, gik præsidenten igen til angreb på amerikanske sportsstjerner. Han startede med at tweete om NBA-stjernen Stephen Curry og dennes hold, Golden State Warriors, der er forsvarende NBA-mestre:

Holdet er nemlig inviteret til Det Hvide Hus, på grund af deres mesterskabssejr. Stephen Curry har tidligere givet udtryk for, at han ikke havde lyst til at deltage, og det fik altså præsidenten til at trække invitationen tilbage.

[related-post id=”4803″]

Præsidentens tweet fik NBA-stjernen, LeBron James fra Cleveland Cavaliers til at svare således:

Stephen Currys hold, Golden State Warriors udsendte dog et statement, hvor de skrev, at de på trods af det nu aflyste besøg i Det Hvide Hus alligevel vil tage til Washington for at hylde ’lighed, diversitet og inklusion’:

Senere på dagen var det så en amerikansk baseball-spiller, der knælede under den amerikanske nationalmelodi:

»Det var ikke af manglende respekt for vores militær, det var ikke af manglende respekt for vores forfatning, det var ikke af manglende respekt for vores land. Jeg havde hånden på mit hjerte, fordi jeg elsker det her land,« lød det bagefter fra Bruce Maxwell. »Det vækker opmærksomhed, når jeg knæler, fordi jeg gør det for alle dem, der ikke har en stemme. Lige nu har vi en raceopdeling her landet, og det bliver praktiseret fra det højeste embede, og han siger i bund og grund, at det er okay at behandle folk forskelligt. Jeg gik på knæ for en sag.«

Men præsidenten fortsatte:

I dag er det football-søndag (og jeg skal hurtigt tilbage til at se de lilla vikinger), og det så præsident Trump altså som en god mulighed for at opfordre amerikanerne til at blive hjemme fra NFL-kampene, og udvise afsky for den respektløshed, præsidenten mener gennemsyrer visse spillere:

Ifølge den gode Donald, er NFL i øvrigt også nedadgående, og når Donald kommer med statistik og fakta, ved vi jo at det er rigtigt:

Der er ingen tvivl om, at Kaepernick startede et eller andet, da han knælede under nationalsangen. Der er ingen tvivl om, at USA går gennem endnu en periode med et opdelt folk og uretfærdighed. Der er ingen tvivl om, at amerikanerne elsker football, og der er ingen tvivl om, at dette emne deler vandene. Der er dog tvivl om, hvorfor præsident Trump vælger at bruge så meget krudt på sportsstjerner, og hvorfor lige nu. Er det for at fjerne fokus fra Rusland-undersøgelsen? Eller har han bare set sig sur på stjernerne? Måske han bare oprigtigt synes, det er for dårligt af dem? Noget siger mig, at han er ude i en DEL og HERSK-tilgang.

Nå, der er NFL i fjernsynet!

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Close