Nye venner i New Mexico

Vi har nu forladt New Mexico, som i år kan fejre, at det er 100 år siden, staten blev optaget i unionen. New Mexico bød på et visit i Santa Fe, statens officielle hovedstad, som er en rigtig hyggelig by, der er præget af Turqouise-smykkerne, Native American gadesælgere og en mexikansk-inspireret byggestil. Det var også i New Mexico, jeg på Wal-Marts parkeringsplads faldt i snak med blikkenslageren Tim Barwell.

Selvom Tim ikke var velhavende nok til at blive min nye ”farin-far” (aka brun sukkerfar), var han en rar og hyggelig mand, der som talrige andre amerikanere, jeg har snakket med, ikke interesserer sig for politik. Tim havde stemt på Heinrich i New Mexicos primærvalg, og selvom Tim mente, at ”politicians always say one thing and do another”, glædede det mig, at han har tænkt sig at stemme på den ultimative farin-far, nemlig Obama. Tim mente nemlig ikke, at de republikanske kandidater er en mexikansk bønne værd.

Samme holdning til Romney og company havde lastbilchaufføren Joey, som vi mødte på The Big Texan. Joey er faktisk så lidt vild med de tilbageværende kandidater, at han med stor sandsynlighed ender på sofaen på valgdagen i november. Han vil ikke stemme på Obama, men går lidt og venter på, at Jeb Bush i næste uge kommer ind fra sidelinjen og optager toppen af stemmesedlen. Gør han det, kunne det være et jokertræk af dimensioner, som kan få alle de ubesluttede og utilfredse republikanere til at stemme på præsident Bush’s meget succesfulde og populære bror.

Lastbilchaufføren Joey

Joey og jeg er dog enige i, at The Big O var ”doomed from the start”. Et alt for højt forventningspres banede vej for tre års skuffende resultater og for få indfriede løfter. Desuden mente Joey, at det var en kæmpe fejlvurdering at gøre Hillary Clinton til udenrigsminister – især fordi, hun skulle håndtere konflikter med den islamske verden, som Joey ikke mener har respekt for en kvinde. Selv ikke Hillary.

Obama må derfor se, om han kan overbevise Joey om, at han fortjener fire år mere. Men han skal skynde sig. Økonomien er i laser, de nyskabte jobs er for få og USA’s og amerikanernes økonomiske fundament, nemlig olien, stiger i pris dag for dag. Vi har selv oplevet de stigende benzinpriser, når vi cruiser rundt i vores noget forslugne SUV. Priserne her ligger på omkring halvdelen af prisen i Danmark, men for Joey, der ejer 9 lastbiler, er det stadig hampert. Han transporterer køer over hele landet og er dermed en del af USA’s rygrad. Uden folk som Joey, der uden at blinke tilbringer tre uger på landevejen for at bringe mad og læder til amerikanerne, var USA ilde stedt.

Joey havde en del at sige til de stigende oliepriser, som han mener, er den største trussel mod USA i øjeblikket. Den holdning er måske ikke overraskende, når man tager i betragtning, at han hver måned betaler 275.000 dollars i diesel alene. I fredags skrev USA Today, at bilsaget endnu ikke er påvirket af de stigende brændstofpriser. Men får brændstofpriserne endnu et hak opad, kan det få alvorlige følger for folk som Joey og Tim, der er dybt afhængige af deres transportmidler.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Close