Obama fjerner ‘negro’ og ‘oriental’ fra de amerikanske love

Mens de danske medier diskuterer brugen af ordet ‘neger’, har de for længst taget stilling til netop dét i USA. Det er ikke et spørgsmål OM man kan tillade sig at sige ‘negro’. For det gør man bare ikke. Ordet negro blev godt nok brugt langt op i det 20. århundrede, og mange husker nok, at Martin L. King Jr. brugte ordet flittigt i sine taler.

I Danmark mener nogle, at det danske ord for negro; neger, er en ok måde at beskrive en person af afrikansk afstamning på. En forsimplet og naiv forestilling ligger ofte bag brugen af et sådan ord, og tit bliver den pakket ind i “at et ord ikke er racistisk, og de ER jo negere”. I disse tilfælde glemmer man bare, at det må være op til den pågældende gruppe selv at påberåbe, såfremt de føler sig nedgjort ved visse ord. I slutningen af 1960’erne blev det da også alment anerkendt, at ordet negro bar med sig, alt for stor historisk ballast, og man overgik derfor til at benytte betegnelsen ‘black’. I nutidens USA, er den mest korrekte term ‘African Americans’, når man vil beskrive de sorte amerikanere. Samtidig er det nu engang også svært, hvis ikke umuligt, for en dansker at sætte sig ind i de racistiske konnotationer, der historisk set og samfundsmæssigt ligger i den amerikanske kultursjæl og i brugen af visse ord.

Ingen kunne f.eks. finde på at kalde nogen for en nigger i dag. Det skulle da lige være, hvis man, bevidst eller ubevidst, oversætter neger til nigger, i et forsøg på at sætte den politiske dagsorden (og kaste med mudder på modstanderne). Eller hvis man i sin iver efter at være buddies med en sort, kommer til at sige nigger i stedet for det kulturpopulære ‘nigga’. Vær varsom – så er I advaret. Som Jesper Steinmetz skriver, så skriver man ikke engang ordet nigger, i USA. Her henviser man blot til the N-word.

Men ordet nigger ved alle, også danskere, at det bruger man bare ikke. Det bruger man kun hvis ens intention er nedsættende, racistisk og hadefuld. Det mener mange, at også ordet negro, efterhånden antyder.

Timingen i den danske mini-shitstorm omkring brugen ordet neger (og nigger – det føles oprigtigt mærkeligt bare at skrive det ord), er god. Hvis man nærer den mindste smule tvivl om, hvorvidt det er ok at sige neger/negro, har Obama netop underskrevet en lov, der fjerner al tvivl. Det er nemlig ikke længere en del af den amerikanske lovgivning at gøre brug af ordene ‘oriental’ og ‘negro’. I USA anses ordet negro altså for værende SÅ nedladende, at det ikke længere vil være at finde i nogle af de amerikanske føderale love, og det vil ikke længere være at finde i offentlige sammenhæng.

Loven blev godkendt, først i Huset i mandags, senere i Senatet – begge steder enstemmigt, og i går, fredag, kunne præsident Obama underskrive loven, og dermed gøre den officiel.

Grace Meng (D), repræsentant fra New York, er ophavskvinde til loven. Hun har udtalt at: “Disse udtryk har ingen plads i føderal lovgivning. De er for længst uddateret, og der er tale om nedværdigende udtryk, som endelig vil være borte”.

Loven betyder, at betegnelsen ‘oriental’ erstattes med ‘Asian American’, mens ‘negro’ vil blive erstattet af ‘African American’.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Close