St. Louis – byen, hvor hvide og sorte ikke synes at kunne forenes

St. Louis, Missouri er i disse dage scene for demonstrationer og race-uro. I St. Louis er halvdelen af befolkningen sorte, og de synes ikke rigtig at kunne forenes med den hvide halvdel. Efter tre dages demonstrationer er over 100 blevet anholdt, koncerter blevet aflyst og race-urolighederne igen blusset op i St. Louis, og i USA.

I 2012 var jeg i St. Louis, på min vej tværs over USA ad Route 66. Det er en stor by, lige ved Mississippi-floden. En pulserende og spændende by, men også en by med enorme race-skel og fordomme fra både sorte og hvide indbyggere. St. Louis

Jeg mødte Carlin – en sort mand – på en bar i St. Louis. Da vi skulle gå fra baren til hans bil, holdte han mig forsigtigt i hånden. Men han brød sig ikke om det. Ikke fordi, han ikke synes jeg var sød – for det gjorde han – men fordi han var bange for “trouble”.

Det var ikke nyt for mig, at hvide og sorte helst ikke måtte blive set sammen – men det var nyt, og overraskende, for mig, at det også galt i en storby som St. Louis.

Velkendte uroligheder over frikendelsen af betjent

Hundredevis demonstrerer i disse dage i St. Louis. De er igen utilfredse med den forskelsbehandling, de sorte oplever i retssystemet. Protesterne opstod, da den hvide betjent, Jason Stockley, i fredags blev frikendt for, i 2011 at have skudt og dræbt den sorte, Anthony Lamar Smith.

Det har vi set før. Det minder om urolighederne i Ferguson – som ligger tæt på St. Louis – i 2014, hvor de sorte demonstrerede i kølvandet på frikendelsen af en hvid betjent, der skød teenageren Michael Brown. Igen bliver butikker og restauranter ødelagt, politibetjente og demonstranter såret og skellet mellem de hvide og de sorte blot større og større.

Efter de sorte fik fuld ligestilling for loven i 1960’erne, har de fortsat kæmpet med den uretfærdighed, de oplever fra politiets og retsvæsenets side. De sorte har simpelthen fortsat en følelse af, stadig at blive forskelbehandlet.

Den aktuelle sag

I 2011 dør den 24-årige Anthony Lamar Smith som følge af de skud, den 36-årige betjent, Jason Stockley affyrer. Stockley udtaler, at Smith flygtede i sin bil, da Stockley og hans partner ville anholde ham for narkokriminalitet. Stockley påstår, at Smith havde en pistol, og at han derfor følte sig truet. Han skød herefter Smith frem gange.

Forsvaret mente altså, at betjenten handlede i selvforsvar. I USA må en politimand skyde for at dræbe, såfremt han objektiv oplevelse af at være i fare.

Anklageren mente derimod, at Stockley havde plantet en pistol i offerets bil efter drabet. Dommer Timothy Wilson mente dog ikke, at anklagemyndigheden havde fremlagt klare beviser for, at Stockley havde begået drab, eller for at han ikke havde handlet i nødværge, og d. 15. september 2017 bliver den nu tidligere politibetjent frikendt for drab. Herefter begynder demonstrationerne, der altså indtil videre har medført, at over 100 er anholdt.

Stockley er frikendt i retten – her kan du se videooptagelser af hændelsen. I domsafsigelsen kan man læse, at retsmedicineren udtaler, at Smith havde sin højre hånd strakt ud (som for at få fat i pistolen) inden han blev skudt. Smith var heroinsælger og tidligere dømt for narko- og våbenkriminalitet. På videoen ser man ikke betjenten plante pistolen i Smiths bil.

[related-post id=”5353″]

Politiet har oplevet at blive angrebet med sten og kemikalier. Demonstranterne har blandt andet råbt: “Ingen retfærdighed, ingen fred”. Myndighederne har ikke kunne garantere for sikkerheden ved Ed Sheerans og U2’s koncerter i St. Louis, hvorfor de begge er aflyst.

Sorte bliver oftest dræbt, og de nærer stor mistillid til politiet

Den hvide befolkning i USA, har generelt stor tillid til politiet og dets arbejde. Donald Trump har også været ude og sige, at “Blue Lives Matter”, som en reference til “Black Lives Matter”. Blue repræsenterer i dette tilfælde politiet.

Men sådan er det absolut ikke blandt de sorte. De har en enorm mistro til det amerikanske politi – de afskyr det ofte.

Fakta er også, at statistikkerne viser, at de sorte amerikanere, har grund til at frygte politiet mere, end de hvide har. Hver gang fem sorte bliver dræbt af politiet, er det samme tal to for de hvide, set i forhold til antallet af hvide og sorte. Når de sorte så har en opfattelse af, at intet rigtigt har forandret sig på det område, og politiet gang på gang bliver frikendt for drab på sorte, koger det hele over.

Politiet i USA har stort råderum. Da våben er lovlige, går de som oftest ud fra, at den person de står over for er bevæbnet. Samtidig er der er større frygt for sorte bandemedlemmer end for hvide – en frygt, der ligger langt tilbage, og i mange storbyer i USA er helt indgroet i politiets mindset. Der findes også stadig store sociale og økonomiske skel og ulighed mellem sorte og hvide, og som konsekvens, stadig mange ghettoer. Fattigdom afføder kriminalitet, og det er en længere proces, at fjerne politiets opfattelse af de ‘farlige’ sorte, især når alle statistikker viser, at sorte, rent forholdsmæssigt, er mere kriminelle end hvide.

Løsningen skal findes politisk, hvor fokus bør ligge på at fjerne uligheden og fattigdommen. Men det er som bekendt, ikke en amerikansk tankegang.

De sorte raser videre og den uretfærdighed, de oplever, mens mange hvide er trætte af, at de sorte er ensidige og lukker øjnene for mange af de problemer, som, de hvide mener, de selv er skyld i. Trump skal nu forsøge at gøre det, Obama ikke lykkedes med: at samle en nation, der er mere og mere delt på flere og flere områder.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Close