Alabama (AL) blev den 22. amerikanske delstat i 1819, og ligger i det sydlige USA, med Birmingham som største by. Området, der blev til Alabama, var befolket af aboriginere så tidligt som for 10,000 år siden. I 1500-tallet ankom de første europæere til regionen. I den første halvdel af 1800-tallet, bestod Alabamas økonomi primært af bomuldsproduktion ved hjælp af slaver.

Under Den Amerikanske Borgerkrig, spillede Alabamas hovedstad, Montgomery, en stor rolle, og byen var også Konføderationens første hovedstad. Alabama og Montgomery var ligeledes central under Borgerrettighedskampen. Det var hér, den store Montgomery bus-boycott fandt sted.

Sydstaten Alabama, bliver på mange måder betragtet som en af den mest konservative delstat. Alabama er blandt andet ofte først med ny lovgivning, der skal indskrænke retten til fri abort. For mange danskere vil Alabama måske tit være forbundet med negativt ladet historier om fattigdom, lav uddannelsesniveau og politivold. Samtidig er Alabama også til tider bundet tæt sammen med racisme, især på grund af statens historie under Borgerrettighedskampen.

Fakta om Alabama

Indtrædelsesdato: 14. december 1819

Hovedstad: Montgomery

Befolkningstal: 4,8 millioner

Størrelse: 135,765 km2

Kælenavne: The Heart of Dixie, The Yellowhammer State, Bomuldsstaten

Motto: Audemus jura nostra defendere (Vi vover at forsvare vore rettigheder)

Træ: Pinus palustris (Sump-fyr)

Blomst: Kamelia

Fugl: Guldspætte

Guidet ture i Alabama