Hawaii er en gruppe af vulkanøer i Stillehavet, med hovedstaden Honolulu på øen Oahu. Øgruppen blev annekteret af USA i 1898, og som amerikansk territorie voksede befolkningen støt, sammen med etableringen af sukker- og ananasproduktion.

Den 7. december i 1941, angreb japanske fly den amerikanske flådebase i Pearl Harbor tæt på Hawaiis hovedstad. Flere end 2,000 amerikanske soldater blev dræbt under angrebet, der blev startskuddet til den amerikanske indtræden i anden verdenskrig.

De første kendte indbyggere på Hawaii, var polynesiere, som ankom på et tidspunkt i 1700-tallet. Sukkerindustrien kom til Hawaii i 1830’erne, og amerikanske missionærer bragte store ændringer til stillehavsøerne i form af politik, religion, økonomi og kultur.

I 1840 indførte man konstitutionelt monarki, og den hawaiianske monarki mistede meget af sin magt. I 1893 mistede Hawaii sin sidste monark, dronning Liliuokalani, og man oprettede Republikken Hawaii, som et amerikansk protektorat. Under den spansk-amerikanske krig indså den amerikanske kongres, hvor vigtig flådebasen i Pearl Habour var for fremtidig amerikanske interesser, og man annekterede derfor Hawaii, der blev et amerikansk territorie i 1898.

Optagelsen som USA’s 50. stat skete under præsident Dwight D. Eisenhower, den 21. august 1959. Året efter fik det amerikanske flag sin seneste stjerne og nutidige udtryk, med de 50 stjerner.

Hawaii er den eneste amerikanske stat, hvor der produceres kaffe.

Fakta om Hawaii

Indtrædelsesdato: 21. august 1959

Hovedstad: Honululu

Befolkningstal: 1,4 millioner

Størrelse: 128,311 km2

Kælenavne: Aloha State

Motto: Ua Mau ke Ea o ka ‘Ä€ina i ka Pono (Landets liv er foreviget i retfærdighed)

Træ: Kukui

Blomst: Pua Aloalo (Hawaiiblomst)

Fugl: Hawaiigås

Guidet ture på Hawaii