Janis Joplin – sangerinden med den rå og store stemme

Janis Joplin blev en sangstjerne i 1960’erne. Hun var især kendt for sin meget kraftfulde og blues-inspirerede sangstemme. I 1970, døde hun af en overdosis heroin, som blot 27-årig.

Janis Joplins opvækst

Janis Lyn Joplin blev født den 19. januar 1943 i Port Arthur i staten Texas. Janis var en kvik pige, der allerede som 3-årig kunne skrive og læse. Som 4-årig kunne hun spille klaverstykker af Mozart. Janis udviklede altså hurtigt en kærlighed for musikken, og hun begyndte at synge i kirkekor. Allerede dengang udviste hun talent for at performe, og i kirken lærte hun også, alt om afroamerikaneres kamp for lige rettigheder. Janis Joplin var en dygtig elev, der havde det fint socialt, indtil hun kom i puberteten. Janis fik acne og tog på i vægt.

På Thomas Jefferson High School begyndte den unge Janis at gøre oprør. Hendes tøjstil var stik modsat den som de populære piger gik med i 1950’erne, og Janis nød at skille sig ud fra mængden. Ofte gik hun i herre-trøjer og korte nederdele. Hendes rebelske opførelsen førte også mobberier med sig. Blandt andet blev Joplin kaldt for ‘gris’ eller for ‘løs på tråden’.

Janis Joplin fandt venskab hos en gruppe fyre, der delte hendes interessere for musik og og beat-generationen, der afviste alle normer. De fokuserede i stedet på kunstnerisk udfoldelse.

Musikkarrieren tager form

Janis Joplin og hendes beat-venner hældte meget til blues og jazz. Janis var blandt andet stærkt inspireret af Bessie Smith og sangere indenfor folkemusikken. Gruppen begyndte at gå på bar, og i skolen blev Janis kendt som en rapkæftet pige, der godt kunne lide at drikke og skeje ud.

Da Janis Joplin begyndte på college, brugte hun det meste af sin tid på at hænge ud med sine venner, og gå på bar. Studierne havde ikke nogen særlig stor prioritet, og efter blot et semester, forlod hun Lamar State College of Technology. Herefter blev hun indskrevet på Port Arthur College, hvor hun tog nogle kurser, inden hun i 1961 flyttede til Los Angeles. Janis’ første forsøg på at slippe væk fra det stive og konservative Port Arthur lykkedes dog ikke i første hug, og hun flyttede tilbage.

I 1962 forlod hun dog oliebyen igen, og drog mod Austin i Texas, for at studere kunst. I Austin begyndte hun at optræde på campus og hvor end hun kunne komme til det. Med sin rustne og kraftfulde stemme bevægede hun sit publikum, og Janis indså, at hun havde et særligt sangtalent.

I det efterfølgende år forsøgte Janis Joplin at få succes i San Francisco og New York, uden at slå igennem. Men Janis drak for meget, og på dette tidspunkt havde hun også fået øjenene op for amfetamin, som hun jævnligt tog.  Hendes sangkarriere var truet, inden den overhovedet var begyndt, og hun besluttede sig for at vende hjem til Texas for at komme ovenpå igen.

Hjemme i trygge rammer, begyndte Janis at tage en pause fra musikken og den hårde levevis. Hun begyndte at klæde sig mere konservativt, og opføre sig som de andre i det konventionelle Texas. Hendes drøm om en musikkarriere kunne hun dog ikke undertrykke særligt længe.

I foråret i 1966 kom hun til audition til et nyt psykedelisk rockband i San Francisco.

Big Brother og Janis Joplin

Bandet, Big Brother and the Holding Company tog glædet Janis Joplin med i deres gruppe, hvor hun i starten spillede tambourin og sang få sange. Men Janis fik hurtigt en større rolle i bandet, der blev voldsomt populær i San Francisco-området.

Meget af opmærksomhed var rettet mod Janis Joplin og hendes utrolige stemme. Janis var høj på heroin, amfetamin og sprut, som hun drak under optrædningerne. Hun var utæmmet og rå, og hendes rusten lyd bjergtagede publikum. Al denne opmærksomhed mod Janis, skabte spændinger i bandet. I sommeren 1967 blev Janis et ikon, med en fantastisk perfomance til Monterey International Pop Festival.

Big Brother udgav albums og store successange i slutningen af 1960’erne, men Janis Joplin var ikke glad. Hun følte, at bandet holdte hende tilbage rent professionelt. Der var mere i vente for Janis, mente hun selv.

Janis Joplin går solo

Det var ikke en nem beslutning at forlade det band, der efterhånden var blevet Janis’ anden familie. Men i slutningen af 1968 var det slut, og hun forlod bandet.

I sommeren 1969 skrev Janis Joplin sig for alvor ind i historiebøgerne med sin historiske optræden ved Woodstock. Kort tid senere udkom hendes første soloalbum, der dog ikke blev modtaget med den største entusiasme. Janis følte, at hun skulle kæmpe virkelig hårdt i en mandsdomineret verden, og hun blev kritiseret for sin personlighed. Hendes misbrug tog til, og hun var nu afhængig af heroin.

Men lige som Bob Dylan var hun inkarnationen af sin generation, og et umådeligt fint billede af sin tids historie og mytologi.

Tidlig død og eftermæle

Janis nåede at udgive endnu et album, der også blev hendes bedste. Men Joplins langvarige stofmisbrug, endte med at tage livet af hende. Den 4. oktober i 1970, døde hun af en overdosis heroin.

Hendes sange fandt flere og flere fans, og i 1995 blev Janis Joplin optaget i Rock and Roll Hall of Fame.

Janis Joplin bliver kaldt for ‘First Lady of rock n’ roll’, og hendes liv, karrirere og person har affødt adskillige bøger og dokumentarer.

Janis Joplin blev 27 år, og døde blot tre uger efter Jimi Hendrix, der også blev 27 år. Dermed var de to med at grundlæggen myten om, at mange rebelske rockartister dør som 27-årig. Dette var også tilfældet med Kurt Cobain, Jim Morrison og Amy Winehouse, der samme med Janis Joplin og Jimi Hendrix er kendt som ‘Klub 27’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button