John Deere og historien bag den amerikanske iværksætter

John Deere var en amerikansk iværksætter og opfinder af landbrugsudstyr og – maskiner. John Deere var udlært smed. Med den baggrund fandt han ud af, at plove lavet af træ og jern ikke levede op til de standarder, som prærien krævede. Deere udviklede derfor sin egen plov, og i 1838 havde han solgt den første plov. I 1857 producerede han årligt 10,000 plove, og i 1868 blev Deere & Company grundlagt. I dag er virksomheden mere end $40 millarder værd. Siden er firmet blevet et international powerhouse og det største mærke indenfor landbrugsmaskiner. Læs her om historien bag manden og det amerikanske firma, og hvordan man kan gå i Deeres fodspor.

John DeereJohn Deere blev født i Rutland i delstaten Vermont, den 7. februar 1804. Da John var fire år, forsvandt faderen på en rejse til England, og John voksede op alene med sin mor. Efter han havde gennemført grundskolen, begyndte han som 17-årig sin karriere som smed. Det fortsatte John Deere med indtil en økonomisk krise ramte New England i 1836, og han sammen med adskillige andre håndværker søgte lykken længere mod vest. For John var det i Grand Detour i Illinois. Her startede Deere sin egen smedeforretning, og snart stødte hustru, Demarius Lamb og parrets fem børn til John. Parret fik efterfølgende yderligere fire børn.

Efter hustruens død i 1865, giftede John sig med hendes søster, Lucinda Lamb.

Prærien og ploven

Som smed indså John Deere hurtigt, at han skulle reparere de samme skader på landmændenes plove om og om igen. De amerikanske plove var nemlig lavet til en blød og sandet jord, og de passede simpelthen ikke til den hårde og tunge præriejord. Landmændene måtte konstant afbryde deres arbejde for at fjerne jord fra ploven, og John Deere besluttede sig for at udtænke et nyt design med et nyt materiale. I 1837 havde John solgt tre af sine nydesignede og selvrensende plove i højtpoleret stål. Året efter havde han produceret 10, og i 1843 slog Deere sig sammen med Leonard Andrus, for at kunne følge med den stigende efterspørgsel. I 1846 formåede de tomt producerede knap 1,000 plove.

Det følgende år besluttede John Deere sig for at sælge sin andel af firmaet til Andrus, og flytte til Moline ved bredden af Mississippifloden. Her var produktionsomkostningerne lavere, da han kunne benytte sig af vandkraft og billigere transport via dampskibene. Samtidig begyndte Deere at importere britisk stål, der gjorde produktionen endnu hurtigere. I 1850 producerede firmaet 1,600 plove, og Deere begyndte at samarbejde med producenter i Pittsburgh, hvorfor omkostningerne og problemerne ved oversøisk transport forsvandt.

Forretningen blomstrede, og rygtet om den gode kvalitet og Johns principper  spredte sig. Det er de samme principper om topkvalitet, der i dag driver firmaet Deere & Company, som Johns firma kom til at hedde i 1868. I dag er virksomheden en af verdens største producenter af landbrugsmaskiner, entreprenørmaskiner, dieselmotorer med mere.

John Deere blev boende i Moline til sin død i 1886. Han var sågar borgmester i byen gennem to år.

Efter Johns død overtog sønnen Charles virksomheden, der i dag har flere end 60,000 ansatte på verdensplan.

Deere & Company har en af de mest velkendte logoer i USA: Den springende gule hjort på grøn baggrund.

I fodsporene på John Deere

Der er en del steder man kan besøge, for at få en Deere-oplevelse.

I 1960’erne lykkedes det arkæologer at finde det nøjagtige sted, hvor John Deere udviklede sin banebrydende plov. Her har man derfor opført en tro kopi af Johns oprindelige smedeforretning og hjem. Adressen er:

8334 S. Clinton St, Grand Detour, IL 61021.

I Moline kan man besøge verdens største landbrugsmuseum, og lære om både John Deere og landbrugets historie i USA. På museet, The John Deere Pavilion, kan man prøve en traktor-simulator og få en ægte Deere-oplevelse. Adressen er:

1400 River Drive, Moline, IL61265

Ligeledes i Moline, finder man hovedkvarteret, der har ligget her lige siden John Deere flyttede hertil. Der har siden været stigende pres for at flytte hovedkvarteret til en storby, men i stedet for at flytte, besluttede man at bygge et nyt og moderne hovedkvarter, som er åbent for besøgende. Adressen er:

One John Deere Place, Moline, IL 61265

Hvad med at tage forbi en af de Deere-fabrikker, der ligger i Moline? Her kan man komme tæt på produktionsbåndet og oplevede, hvordan de ikoniske og klassiske maskiner bliver til.

Læs eventuelt mere her om alle de steder man kan opleve John Deeres firma.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button