Kansas blev optaget i unionen som en slavefri stat, den 29. januar, 1861. Kansas blev hermed den 34. amerikanske delstat. Der var en lang kamp mellem anti- og pro-slave kræfter i Kansas, der var en medvirkende årsag til udbredelsen af den amerikanske borgerkrig.

I 1854 var både Nebraska og Kansas territorier styret af folkets stemme i form af ren flertal. Det var altså op til folket, hvorvidt området skulle tillade eller forbyde slaver. I Nebraska var der ikke den store debat over slaveri, men det var anderledes i Kansas. De fleste indbyggere i staten var godt nok imod slaveriet, men i nabostaten, Missouri var der mange pro-slaveri amerikanere – og ved afstemning omkring slaverispørgsmålet, kom der adskillige falske stemmer, der støttede slaveriet, fra den anden side af grænsen. Dette førte til en periode kaldet “Bleeding Kansas” (blødende Kansas), hvor volden og forbrydelserne havde et fast greb i de to grupperinger. I sidste ende endte anti-slaveri delen som sejrsherre, da Kansas blev indlemmet som slavefri amerikanske stat. Gennem borgerkrigen forsatte uenighederne dog, og Kansas var scene for mange brutale begivenheder under krigen. Det var også den stat, der oplevede det største mandefald i krigen.

I 1954 blev Kansas et borgerrettigheds-landemærke, da Brown v. Board of Education of Topeka sagen endte med at afgøre, at de amerikanske skoler ikke længere skulle være delte i hvide og sorte.

Kansas er ellers især kendt for jazz, Troldmanden fra Oz og så er det her, størstedelen af amerikansk hvede bliver produceret.

Fakta om Kansas

Indtrædelsesdato: 29. januar 1861

Hovedstad: Topeka

Befolkningstal: 2,9 millioner

Størrelse: 213,096 km2

Kælenavne: Solsikkestaten, Hvedestaten, The Jayhawk State

Motto: Ad astra per aspera (Gennem vanskeligheder når man stjernerne)

Træ: Cottonwood

Blomst: Solsikke

Fugl: Vestlig englærke