Ting du måske ikke vidste om Kentucky

1. Man er ikke enig om, hvor navnet Kentucky kommer fra. Men blandt mulighederne er et væld af indianske ord fra iroquoian-sproggruppen. Der er ord for ‘eng’, ‘prærie’, ‘mark’, ‘i morgens land’ og ‘blodfloden’.

2. Den berømte frontier-mand, Daniel Boone, var fra denne delstat.

3. Før det var en delstat, var dette et county i Virginia. Indbyggerne i Kentucky County følte sig dog ikke repræsenteret i hovedstaden Richmond, og de søgte længe efter selvstændighed. Det lykkedes efter 16 år, da Kentucky blev den 15. delstat i 1792.

4. Selvom der ikke var nogle slag her under Krigen af 1812, var halvdelen af de dræbte soldater fra Kentucky.

5. De to øverstbefalende under Borgerkrigen, Lincoln og Davis, blev begge født i Kentucky blot 150 kilometer fra hinanden (Hodgenville og Fairview).

6. Den eneste guvernør, der er blevet myrdet, var Kentuckys guvernør, William Goebel. Den 30. januar i 1900 havde netop tabt genvalget, da han gik hen imod regeringsbygning i Frankfort, for at protestere mod valgresultatet. Her blev han skudt. Mens William lå på hospitalet, opretholdte lovgivere i Kentucky hans påstande om valgsnyd fra modstanderen, William Taylor. Den 31. januar udråbte lovgiverne i Kentucky Goebel til guvernør, men han døde tre dage senere.

7. Den populære fødselsdagssang “Happy Birthday” udspringer fra Louisville, sent i det 19. århundrede. Her samarbejdede en lærer, Patty Hill, med sin søster Mildred, der var pianist, om en sang, der hed “Good Morning to All”. Det blev en velkomstsang, som lærere kunne synge for deres elever om morgenen. Man ved ikke helt hvordan den endte som fødselsdagssang, men det er i dag den mest kendte sang i det engelske sprog.

8. Der bliver produceret store mængder bourbon her i delstaten.

Flere fakta om Kentucky

9. Der er en lille bitte bid af staten, der ikke er fysisk forbundet med resten. Som resultatet af en undersøgelsesfejl i det 18. århundrede, blev Kentucky Bend (også kaldet Bubbleland) en del af Kentucky, i stedet for Tennessee, der gjorde krav på området. Måske tog man fejl af Mississippiflodens rute, men uanset hvad endte den lille halvø med at høre under Kentucky. De knap 20 indbyggere kan få deres post i Tennessee, men de skal køre mere end 60 kilometer for at komme til Kentucky, når de skal stemme.

Wikimedia Commons

10. Man kan ikke helt finde på en godt slogan til delstaten. I 2002 udstedte man nummerplader med en smilende sol og teksten “It’s That Friendly”, men det hang ikke rigtig ved. Måske det var FOR meget pep for befolkningen. Nu står der “Unbridled Spirit”, men heller ikke det er man vilde med. Senest har et firma fundet på “Kentucky, Kick Ass”, og det synes at falde i bedre jord hos indbyggerne. Tiden vil vise, hvad de ender ud med.

11. Egentlig er Kentucky ikke en stat, det er, ligesom Massachusetts, Pennsylvania, og Virginia et commonwealth. Der er ingen praktisk forskel. Commonwealth begrebet er et levn fra kolonitiden.

12. I Cumberland kan man være så heldig at se en månebue, der er ligesom en regnbue, blot lavet af månelys i stedet.

13. Meriwether Lewis Clark, Jr., barnebarn af William Clark fra Lewis and Clark expedition – så det berømte Epsom Derby i England i 1872. Det ønskede han at bringe til Kentucky, for at give staten mulighed for at vise sine avlsheste frem. Clark endte med at være forgangsmand for Kentucky Derby, der åbnede i 1875.

14. Kentuckys Mammoth Cave er verdens længste grottesystem. Grotterne blev en nationalpark i 1941.

15. KFC blev grundlagt i Louisville i 1952 af Harland Sanders.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to top button