Ting du måske ikke vidste om Vermont

1. Vermont havde en konflikt med nabostaten New York i 1770’erne. New York prøvede at gøre krav på området, og spliden førte til et slag – Westminster Massacre – hvor to mistede livet.

2. Som resultat af spliden oprettede delstaten sin egen republik i 1777 med egen præsident (Thomas Chittenden), sine egne penge og sin egen forfatning. Man forbød endda slaveri i den nye nation. I 1790 opgav de dog og betalte New York $30,000 for at få dem til at trække sig. Året efter blev det den 14. amerikanske delstat.

3. Der bliver produceret store mængder sirup i delstaten.

4. Ben Cohen og Jerry Greenfield åbnede deres første isbutik, Ben and Jerry’s, i Burlington i 1978. Ben and Jerry’s er ikke den største arbejdsplads i delstaten. Det er IBM.

5. Vermont var den første delstat, der anerkendte homoseksuelle vielser.

6. Billboards er forbudt i Vermont. Her er man imod, at naturens skønhed bliver ødelagt af farverige reklameskilte.

7. Vermont har sit navn fra det franske ‘vert mont’, der betyder grønne bjerg.

8. Delstaten er den førende producent af marmor i USA.

9. Vermont er USA’s mindst religiøse delstat.

10. Dette er en af de mest progressive stater i USA (homoseksuelle vielser og LGBT-rettigheder, stemmeret, afskaffelse af slaveri).

11. Montpelier er den mindste delstatshovedstad med omkring 9,000 indbyggere.

12. Man kan ikke købe alkohol i butikker, hvis man ikke har et officielt ID-kort udstedt af delstaten. Man kan dog købe alkohol på barer.

13. Delstaten var den første stat, der blev optaget i Unionen efter de oprindelige 13 kolonier. Det var også den første stat til at blive optaget i Unionen, efter man havde ratificeret forfatningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to top button