Kontrasternes land og dobbeltmoral i det amerikanske retssystem

USA er kontrasternes land. Det er vild rigdom og ekstrem fattigdom. Det er fedmeepidemi og fitness-paradis. Det er for eller imod abort. For eller imod våben. Alt eller intet. Dobbeltmoral og religion. Genialitet og uvidenhed. Og det er dét, der gør USA så fascinerende. Men denne kontrast og dobbeltmoral kan også, ifølge amerikanerne selv, indtage det amerikanske retssystem.

Det er ikke så tit, man hører en amerikaner klage over for lave straffe. I hvert fald ikke i forhold til danskerne. You do the crime, you do the time. Sådan synes det amerikanske retssystem at fungere. Altså generelt. For der er jo undtagelser, og der er nok af eksempler på, at ens hudfarve eller størrelsen på ens pengepung kan have på en domsafsigelse. Men umiddelbart og generelt bliver man ofte straffet hårdt, når man har begået en kriminel handling i USA. De fleste amerikanere mener ikke, at sexforbrydere bliver straffet hårdt nok. Sat op imod andre sager om lovovertrædelser og strafudmåling, er det dog ikke altid amerikanerne mener, at systemet sejrer. Det blev tydligt i 2016, hvor to domsafsigelser viste store forskelle, dobbeltmoral og kontraster i det amerikanske retssystem.

Retssystem

Voldtægtsagen med den lave straf

Den første sag handlede om Brock Turner – en 19-årig tidligere elitesvømmer på det prestigefyldte amerikanske universitet, Standford. I januar 2015 voldtog han en bevidstløs kvinde. Dommen faldt i sommeren 2016, og lød på seks måneders fængsel. Straffen lød dog også på tre års prøvetid (hvor Brock ikke måtte begå anden kriminalitet), samt blev registreret som sexforbryder. Et mærkat han aldrig slipper af med. Turner afsonede tre måneder i fængsel.

Voldtægten blev begået på Standford campus, i forbindelse med en frat party. Offeret, den 22-årige Channel Miller, havde været til fest på universitetet, og var som følge deraf beruset. Mens Channel var bevidstløs, voldtog Brock hende bag en skraldespand. Da to andre studerende cyklede forbi, og opdagede ugerningen, forsøgte Turner at stikke af. Han blev dog væltet omkuld af de to studerende, der overmandede ham og ventede politiets ankomst.

Standford

Strafferammen for et sådan seksuelt overfald er på op til 14 år, og mange amerikanere var græmmedes derfor ved den nærmest symbolske straf af Turnes ugerning. Man mente simpelthen, at der var mere tale om et slag over fingerne, end en decideret straf. Anklageren gik efter seks års fængsel.

Inden sagen fik sit retslige punktum, fik ofret – som det er amerikansk sædvane – mulighed for at tale direkte til  gerningsmanden. Det blev en følelsesladet omgang fra Miller: “Du kender mig ikke, men du har været oppe i mig, og det er derfor, vi er her i dag (…) Jeg stod og betragtede min krop under en strøm af vand fra bruseren, da jeg besluttede mig for, at jeg ikke ville have min krop længere. Jeg var skrækslagen for den,” læste hun blandt andet op af et langt brev. Man kan læse hele brevet her.

Brock Turner havde ellers en lovende karriere foran sig som elitesvømmer. Han havde vundet medaljer i store amerikanske turneringer, hvor han repræsenterede Standford. Det endte i 2016. Han får aldrig lov til at repræsentere sit land som svømmer. Det faktum, at gerningsmanden var en ung, hvid universitetssportsmand mener mange havde indflydelse på domsafsigelsen, og repræsenterer et eksempel på det mange mener er en voksende “voldtægtskultur” på de amerikanske universiteter.

Voldtægter på de amerikanske campus

Voldtægtssager på universiteterne i USA er ikke nogen ny ting, men fænomenet har fået øget opmærksomhed de senere år. I en del tilfælde har ofrene selv fået skylden for voldtægten – de har været beruset, for letpåklædte, ikke sagt ordentligt ‘nej’. Flere universiteter er endda blevet beskyldt for at dække over det stigende problem.

Mange af sagerne har været centreret omkring de såkaldte “fraternities” eller “frats” (broderskaber), der er studenterforeninger bestående af mænd. En undersøgelse har tidligere vist, at “frat brothers” voldtager 300% oftere end andre unge mænd. Samtidig har piger, der er medlem af “sororities” (søsterskaber) 74% større risiko for at blive voldtaget – sammenlignet med andre kvindelige studerende. Hver femte kvindelig studerende på et amerikansk universitet vil blive udsat for sexuelt overgreb. Rygter siger, at der i “fraternities” undervises i hvordan man kan narre “voldtægtsguf”, og at der findes sloganer som; “Nej betyder ja, ja betyder anal”.

Standford

Den ovenstående voldtægt blev, som beskrevet, netop begået til en sådan broderskabsfest.

Efter sagen blev afsluttet i det amerikanske retssystem, flød internettet over med kommentarer om, hvor latterligt, uretfærdigt og slapt det amerikanske retssystem er. En af de ting, der for alvor fik gang i amerikanernes tweets, raseri og fordømmelse var Turners fars udtalelser efter straffens fastsættelse. Faderen udtalte nemlig, at sønnens liv aldrig ville være det, han drømte om, og som han havde arbejdet så hårdt for at opnå. Han mente, at det var en høj pris at betale for “20 minutters action” ud af hans 19-årige lange liv. “Han vil aldrig være den samme løsslupne dreng med afslappet personlighed og indbydende smil. Hvert eneste vågne minut er præget af bekymringer, angst, frygt og depression,” skrev faderen. Samtidig forklarede faderen, at Brock ikke længere havde lyst til at spise bøffer, og kun spiste for at overleve.

Kommentarer

  1. Vi burde også rase over vores retssystem – medierne og politikere .. Men forskellen er, problemerne med manglende retfærdighed i det danske samfund hører man ikke om…. Og hvis man skulle hører noget eller være involveret, er der ingen der protesterer. Det gør man i udlandet. Heldigvis har vi ikke rigtig dødsstraf i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button