De mest uhyggelige forladte fængsler i USA

USA’s mange forladte fængsler og forbedringsanstalter fortæller alle triste historier om den måde folk har været fængslet gennem tiden. Ofte har der været hårde og umenneskelige forhold. Nogle har været fængslet for forbrydelser, der ikke længere kategoriseres som kriminelt. De mest uhyggelige forladte fængsler i USA er oplagt, hvis man er til spøgelseshistorier, skræmmende fængselsceller og generelt til urban exploration. En ting er garanteret: Her får man et historisk indblik i det forladte USA, indsattes forhold og USA’s fængselshistorie. 

Wyoming Frontier Prison i Rawlings, Wyoming

Flickr/Mansley

Wyoming første forbedringsanstalt er kendt som Wyoming Frontier prison. Fængslet åbnede i 1901. I 1981 lukkede det, og i dag er det et af de forladte fængsler, der fungerer som museum. Wyoming Frontier Prison er farverig og imponerende. Det er skræmmende og uhyggeligt. Hjørnestenen blev lagt i 1888, men på grund af problemer med finansieringen, samt Wyomings barske vejr, gik der 13 år, inden man åbnede for anstalten. Da det åbnede var der 104 celler, ingen elektricitet eller rindende vand. Der var samtidig meget sparsom med varme.

Flickr/Carrie Peterson

I de 80 år, hvor fængslet var åbent, var der omkring 13,500 indsatte. Herunder var elleve kvinder. Der var store problemer med pladsen, og i 1904 udvidede man med 32 ekstra celler. I 1966 byggede man en afdeling med maksimal sikkerhed for de allermest hårdkogte kriminelle. I alt 250 personer døde, mens de var indsat. De fleste af dem begik selvmord, blev tæsket ihjel eller døde af naturlig årsager. 14 af dem blev henrettet, blandt andet i gaskammer.

Af fascinerende indsatte kan nævnes Annie Bruce, der i 1907 myrdede sin far med forgiftet ferskentærte. Få alle de spændende historier på ture i fængslet.

Ohio State Reformatory i Mansfield, Ohio

Efter 94 år som fængsel, blev Ohio State Reformatory tvunget til at lukke dørene i 1990. Årsagen var, at retten havde afgjort, at forholdene for de indsatte var for brutale og inhumane.

Af historier herfra kan nævnes den indsatte, der blev myrdet af sin cellekammerat, der puttede liget under køjesengen. Mange mener, at fængslet er hjemsøgt af den tidligere fængseldirektør, der døde i 1951 – et år efter sin hustru. Hustruen, der blev dræbt af et vådeskud, da hun skulle samle et smykkeskrin op, spøger i øvrigt også. En kidnapning i 1948 er også en af de spektakulære begivenheder. Her blev en ansats hustru og datter kidnappet.

Selve bygningen er en smuk, nærmest slot-agtig bygning. Mange af scenerne fra En verden udenfor er optaget her. På forskellige ture, kan man blandt andet besøge de steder fra filmen.

Fort Delaware i Delaware City, Delaware

Forladte fængsler

På den smukke ø, Pea Patch Island, ligger et af de mest historiske og betagende forladte fængsler i USA. Oprindeligt var dette et fort, der blev bygget i 1859, lige inden Den Amerikanske Borgerkrig brød løs. Dets funktion ændrede sig under krigen, da man begyndte at fængsle soldater fra Konføderation her. På et tidspunkt husede fængslet knap 13,000 indsatte. Under de to verdenskrige var øen kortvarigt bemandet, inden den blev forladt i 1944. Her overgik ejerskabet tilbage til delstaten.

Fort Delaware har været en state park siden 1951. Det er muligt at tage på spøgelsesture her, ligesom der også tilbydes genskabelser fra Borgerkrigen. Man skal med færge, for at komme til den forladte ø.

West Virginia Penitentiary i Moundsville, West Virginia

Forladte fængsler

Dette enorme tidligere fængsel i gotisk stil minder nærmest om et slot. Men der er ikke meget glamour over denne smukke bygnings fortid. Dette fængsel åbnede i 1860. De indsatte sad klemt i små celler, nogle gange tre personer i en lille fængselcelle.

Omkring 100 af de indsatte var på dødsgangen. Her blev man henrettet enten ved hjalp af den elektriske stol eller ved hængning. Den elektriske stol “Old Sparky” blev bygget af en indsat, Paul Glenn. På grund af de mange dødsdømte og de brutale forhold, blev dette fængsel berygtet som en af det hårdeste i USA.

Under et oprør i 1973 holdte de indsatte gidsler, og satte ild til kælderen. I 1986 stormede en flok indsatte cafeteriet i protest over de elendige forhold. Fængslet lukkede i 1995, efter retten afgjorde, at forholdene simpelthen var for inhumane. Man kan besøge det historiske fængsel på historiske ture om dagen og uhyggelige ture om natten. Der er også escape room og spøgelsesture.

Missouri State Penitentiary i Jefferson City, Missouri

Dette højsikkerhedsfængsel er ganske berygtet. Man beskrev det som de blodigste 19 hektar i USA. Fængslet åbnede i 1836 og lukkede først ned i 2004. I den tid var der oprør, flugt, henrettelser og angreb. I 1937 godkendte Missouri henrettelse via dødelig gas. 40 mænd og kvinder blev henrettet i gaskammer i dette uhyggelige fængsel.

Af de mere berygtede indsatte kan nævnes James Earl Ray, der blev dømt for mordet på Martin Luther King Jr.

Den imponerende bygning ved Missouri River er i dag et landemærke i Jefferson City. Det er muligt at tage på forskellige rundvisninger, og høre de mange historier og fortællinger om tiden i et af USA’s værste fængsler. Besøgende kan se gaskammeret, cellerne og fængselsgården.

Alcatraz Federal Penitentiary i San Francisco, Californien

The Rock aka Alcatraz er nok verdens mest berygtede og kendte fængsel. På en isoleret ø, midt i San Francisco bugten ligger det historiske fængsel, som mange kender fra filmverdenen. Det er en af San Franciscos allermest besøgte attraktioner. Her kan man høre om flugtforsøg, historier og forholdene for de indsatte.

Af berygtede indsatte kan nævnes Al Capone.Læs meget mere om det sagnomspundne fængsel her.

Eastern State Penitentiary i Philadelphia, Pennsylvania

Dette fortligende fængsel blev bygget i 1829 af Quakers. Da var det hidtil dyreste fængsel i verden. Det er også betragtet som den første rigtige forbedringsanstalt, hvor man fokuserede på at inspirere de indsatte til at føle anger.

Den gamle barberstol står stadig i den forladte bygning.

For at opfordre til anger, havde man her de første ene-celler, så indsatte kunne reflektere i fred. Faktisk var de indsatte totalt afskåret fra andre. Når de forlod cellen, dækkede vagterne deres ansigter med et klæde, så de ikke så andre indsatte. I 1913 stoppede ensomheden, da overbelægning tvang fængslet til at ændre forholdene. En af de mest berygtede indsatte var Al Capone (der også sad i Alcatraz). Han tilbragte ni måneder her i 1929. Man mener, at de indsatte, der havde de værste kår spøger på dette forladte fængsel, der lukkede i 1971.

Forladte fængsler
Al Capones fornemme celle. Det er et af de mest fascinerende stop på en rundvisning i det forladte fængsel.

I dag er det tidligere fængsel et museum, og her kan man tage på rundvisninger. Både om dagen, og for vovehalsene – også om natten. Der er også Halloween-rundvisninger, men det er nok mest for de allermest hårdføre. Fængslet er i dag et National Historic Landmark.

Wyoming Territorial Prison i Laramie, Wyoming

Dette fængsel blev bygget i 1872. Her sad omkring 1,000 hardcare kriminelle fra det vilde vesten, herunder Butch Cassidy. De indsatte skulle være stille hele tiden. De skulle bære stribede uniformer og udføre hårdt fysisk arbejde. Fængslet lukkede i 1903, hvor man efterfølgende brugte bygningen til forskellige undersøgelser af universitetet. I 1990 restaurerede man fængslet og gjorde det til et museum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button