Arnold Schwarzenegger: Terminator og Governator

Arnold Schwarzenegger var en af 1990’ernes helt store Hollywoodstjerner. Bedst kendt er Schwarzenegger for sin rolle som Terminator, i filmen af samme navn. Men Arnold var ikke førstevalget til den ikoniske rolle. Senere blev han også guvernør i Californien, og det hele startede med en karriere indenfor bodybuilding. 

Arnold Schwarzenegger – opvæksten i Østrig

Arnold Alois Schwarzenegger blev født den 30. juli i 1947 i landsbyen Thal i Østrig. Arnolds opvækst var megen streng, med en far, der havde tjent under 2. Verdenskrig, og efterfølgende var politichef.Familien var katolsk, og reglerne stramme. Arnolds far, Gustav foretrak storebror, Meinhard – da Gustav helt ubegrundet havde mistanke om, at Arnold ikke var hans. Gustav slog lille Arnold med blandt andet bælter. Børn skulle rette ind, og ikke være individualister. Arnold vidste, at han skulle væk fra Østrig. Han higede efter frihed og rigdom.

Pengene var små i Schwarzenegger-familien, og da der blev indkøbt et køleskab, var det en stor dag for familien Schwarzenegger. Arnold var en glad dreng, der klarede sig fint i skolen. Han dyrkede sport, især fodbold – som han dog fravalgte til fordel for bodybuilding, da han blev 14 år. Hans far ønskede, at Arnold blev noget indenfor politiet – ligesom han selv var – og hans mor ønskede, at han tog på handelsskolen.

Men Arnold havde andre planer. Han indledte en benhård jagt på en professionel karriere indenfor bodybuilding.

Bodybuilding og rejsen til Amerika.

Arnold Schwarzenegger udtjener sin værnepligt i 1965. Undervejs bliver vinder han forskellige konkurrence indenfor bodybuilding, og bliver kaldt for “den bedst-bygget mand i Europa”. Året efter deltager han i Mr. Universe, hvor han får en 2. plads. Schwarzenegger manglende muskler, og træningen tog til.

Allerede året efter blev Arnold Schwarzenegger den yngste Mr. Universe nogensinde. Han var blot 20 år, da han vandt den prestigefyldte titel – og vejen var banet til den amerikanske drøm.

Arnold flyttede til USA som 21-årig. Her trænede han fortsat, og han blev ved med at vinde store titler. Han blev Mr. Olympia hele syv gange.

I 1980 fik han sin universitetsgrad i business administration og marketing. Den amerikanske drøm blev fuldendt, da Schwarzenegger i 1983 blev amerikansk statsborger.

Han karriere og resultater gjorde, at han i dag betragtes som en af de vigtigste figurer indenfor bodybuildingens historie. Arnold har fitnessblade, fitnesscentre og sin helt egen årlige bodybuilding-konkurrence. Eftersigende træner Arnold stadig med vægte flere timer om dagen.

Filmstjerne og ikonisk Terminator

Det lå måske ikke lige i kortene, at Arnold skulle blive den helt store filmstjerne. I begyndelsen var hans tykke østrigske accent i hvert fald noget af en udfordring, og man måtte dubbe hans linjer. Den første film var Hercules i New York i 1996. Men allerede i 1976 fik Arnold Schwarzenegger en Golden Globe for årets nye stjerne.

Arnold havde overvundet den kritik han modtog: kroppen var for underlig, accenten var for tyk og navnet for langt og besværligt. Han medvirker i utallige film i disse år, inden hans gennembrudsfilm, Conan the Barbarian fra 1982.

I 1984 kom Arnolds ikoniske signaturrolle, som Terminator. Men det var faktisk tæt på, at Arnold sket ikke blev Terminator. Da man var på jagt efter skuespillere, havde man blandt andet set sig ret varm på O.J. Simpson. Simpson blev dog skrottet igen, da man ikke var sikker på, at han kunne fremstille en koldblodig morder overbevisende nok. James Camerons førstevalg var faktisk Lance Henriksen – da Cameron ønskede en almindeligt-udseende mand til rollen. Hendrikson var senere med i Camerons film, Aliens. Arnold skulle have spillet helten Kyle Reese, men efter Cameron havde mødt Arnold, så han straks, hvor perfekt han ville være i rollen som den voldsomme og kolde robot.

Rollen som Terminator er ganske synonym med Arnold Schwarzenegger, selv om han ironisk nok kun har 14 replikker i hele filmen. Af de 14 er den mest ikoniske naturligvis: I’ll be back. Men det var faktisk meningen, at Arnold skulle sige :I’ll come back. Og havde det stået til Arnold, var han aldrig blevet kædet sammen med det populære og ikoniske filmcitat.

Han syntes nemlig, at sammentrækningen I’ll  lød fimset og forkert. Han mente bestemt,  at det var mere robotagtigt hvis han sagde “I will be back”. Gudskelov for Arnold blev han nedstemt af instruktører, James Cameron.

Arnold forsætter sin filmkarriere blandt andet med film som Twins, Kindergarten Cop, Terminator 2 og Batman & Robin.

Men da Arnold havde erobret den fysiske verden og Hollywood, besluttede hans sig for at erobre det højeste embede i amerikansk politik, som han kunne.

Schwarzenegger bliver Governator

Ulig mange af sine Hollywood-kolleger, er Arnold Schwarzenegger republikaner. Arnold er tilhænger af lille føderal stat, lave skatter, styrket millitær og frie markedskræfter. Det er især på det økonomiske punkt, at Schwarzenegger er konservativ. Han er nemlig pro-choice og støtter homoseksuelles rettigheder. Arnold støttede Reagans anti-stoffer-kampagne og var med George H. W. Bush på kampagnesporet.  Det lå længe lidt under overfladen, at Arnold ville stille op til en offentligt embede. Men det var ført i 2003, at han annoncerede sin kandidatur til guvernørposten i Californien.

Annonceringen skete i talkshowet The Tonight Show with Jay Leno. Guvernørposten var blevet ledig, og han så sit snit til at opnå sin politiske drøm. Eller, posten var faktisk ikke ledig. I 2003 var der et såkaldt recall election, hvor vælgerne kunne stemme for eller imod at afsætte den nuværende guvernør. Et sådan valg er muligt i Californien, og hvis 12% af de californiske vælgere skriver under på et sådan ønske, afholdes der nyvalg. Den siddende guvernør, Davis blev den blot anden guvernør, i landets historie, til at blive afsat ved et recall election.

Kandidaturet vakte øjeblikkeligt opsigt i USA. Arnold var den med størst kendskab blandt befolkningen, men han var uerfaren og de færreste havde et begreb om, hvad han havde af politiske visioner. Schwarzenegger stillede også kun op til en enkelt debat med de andre kandidater. Men da valgdagen var slut, havde vælgeren sat to krydser: ja til at Davis blev fjernet fra guvernørpalæet, og kryds ved Arnold Schwarzenegger som hans aftager.

i 2006 genvandt han posten som ledende figur for staten Californien. Han rykkede mere og mere ind på midten af det politiske spektre. Måske tildels fordi, han giftede sig med Maria Shriver, der kom fra USA’s mest kendte demokratiske familie – the Kennedys. Måske fordi hans post i guvernørpalæet gjorde, at han pludselig kunne se, at den amerikanske drøm ikke var en drøm for alle. For mange var den faktisk et mareridt, og Arnold indrømmede i disse år, at i Californien var der ikke lige muligheder for alle.

Fremtiden for Arnold

Arnold endte ikke med at stå som en særlig god guvernør. Faktisk var hans approval rating næsten lige så lav, som den guvernør han havde overtaget efter – Davis. Udover sine ringe ratings, stiller Arnold ikke op til guvernørposten igen, fordi han allerede har tjent de to perioder, som der er muligt.

Det er ikke muligt at blive amerikansk præsident, hvis man ikke er født i USA. Arnold Schwarzenegger bliver derfor aldrig USA’s præsident. Han kan dog stille op til Kongressen, hvis de politiske ambitioner ikke er helt ovre endnu.

Schwarzenegger har været ude med hård kritik af Donald Trump, som han også nægtede at give sin stemme ved valget i 2016. Men de to har også en lille intern splid kørende.

I 2015 kom det nemlig frem, at Schwarzenegger skulle tage over efter Donald Trump som vært på det populære tv-show, The Apprentice. Denne sæson hed The New Celebrity Apprentice, og Arnold brugte blandt andet ord som “you’re terminated” i stedet for Trumps you’re fired”. Men få måneder efter showet gik i luften, begyndte præsidenten at kritisere Arnold for sin optræden. Det fik Arnold til at lægge følgende ud på sin Instagram:

“Hey, Donald, I have a great idea. Why don’t we switch jobs? You take over TV because you’re such an expert in ratings, and I take over your job, and then people can finally sleep comfortably again.”

I marts 2017 annoncerede Arnold, at han ikke ønskede at fortsætte som tv-vært på programmet.

Men de to har også en del tilfælles. Under guvernørvalget i 2003 blev Schwarzenegger nemlig anklaget af adskillige kvinder, for at have raget på dem. De har begge frasagt sig løn under embedet, og de har begge tjent en hulens masse penge gennem ejendomsmarkedet. Arnold har også tidligere indrømmet, at Trump var en stor forretningsmæssig inspiration for ham.

Andre fakta om Arnold Schwarzenegger

  • Arnold giftede sig i 1986 med John F. Kennedys niece, Marie Shriver. Sammen fik de fire børn. Deres ægteskab endte efter 25 år, da det kom frem, at Arnold havde været på grissebassen. Men ikke nok med det: hans affære med familiens husholderske havde nemlig båret frugt, og han var far til en 14 årig dreng. Senere udtale Gitte Nielsen, at hun også havde været på the Terminator. Gitte kunne tydeligvis godt lide de pumpede Hollywoodstjerner i 1990’erne.
  • Hans succes som forretningsmand startede som brolægger i Californien, tilbage i 1968. I dag ejer han restauranter, ejendomme og er involveret i et væld af organisationer. Blandt andet går han meget op i bekæmpelsen af global opvarmning.
  • Da hans far dør i 1972, deltager Arnold ikke i begravelsen – eftersigende på grund af en bodybuilding-konkurrence. Året forinden er Meinhard død i en bilulykke, hvor han kørte spirituskørelse. Arnold deltog heller ikke i den begravelse, men sørgede efterfølgende for sin lille nevø, Patrick fik en uddannelse. Han sørgede også for at Patrick senere kunne immigrere til USA. Patrick blev senere juridiske rådgiver for Arnold, da han var vært på The Celebrity Apprentice. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button