Borte med blæsten – bestseller og blockbuster

Borte med blæsten – Gone with the Wind – er en af det 20. århundrede mest sælgende bog, og mest sete film. Bogen, der udkom den 30. juni i 1936, blev skrevet af Margaret Mitchell.

Margaret Mitchell – forfatteren bag Borte med blæsten

I 1926 var Margaret nødsaget til at forlade sin reporter-job på Atlanta Journal, for at komme sig over en række fysiske skader. Men Margaret var ikke skabt til at gå hjemme, og hun begyndte hurtigt at kede sig. Derfor satte hun sig ned med sin skrivemaskine – som hun havde fået af sin anden husbond, John R. Marsh. På den begyndte hun at fortælle sin historie om en skønhed fra Atlanta, der hed Pansy O’hara.

I søgen efter oplysninger om livet i sydstaterne før, under og efter Den Amerikanske Borgerkrig, brugte Mitchell de historier hun havde hørt fra sin familie og fra sydstatssoldater, som hun havde mødt som ung pige.

Historien er et romantiseret syn på livet i Konføderationen, og kommer ikke ind på slaveriets rædsler. Afroamerikanerne bliver tværtimod skildret som værende tilfredse med deres rolle i livet. Det har sidenhen kastet en skygge over Margarets ellers fremragende fortælling – og i 2020 besluttede streamingtjenester, at der skulle medfølge en intro, hvori der gøres opmærksom på den, til tider, meget ukorrekte fremstilling af afroamerikanernes liv i det sydlige USA, på denne tid.

Hattie McDaniel blev den første afroamerikanske kvinde, der vandt en Oscar. Wikimedia Commons

Margaret var først meget hemmelighedsfuld med sine skriverier, men hun endte dog med at vise manuskriptet til en redaktør fra New Yorks MacMillan Publishing – Harold Latham. Latham opfordrede hende til at forsætte med sin roman – men han havde en vigtig ændring. Hovedrollen skulle skifte navn til Scarlett.

Fortællingens indflydelse

Da bogen blev udgivet i 1936, blev det straks en kæmpe succes og en stor sensation i Atlanta. Mitchell havde håbet på at sælge 5, 000 eksemplarer af sin bog. Efter blot fire måneder, var der blevet solgt over 700,000, og Mitchells liv var forandret for altid. Millioner af kopier af Borte med blæsten er senere blevet solgt. Men det er ikke kun filmen, der har har fået kritik for sin skildring af race i USA. Bogen blev også kritiseret for sin whitewashing. Uanfægtet kritikken vandt Margaret en Pulitzer Prize i 1937, for sit mesterværk. Samtidig var man godt i gang med at udfærdige et filmmanuskript. Mitchelle fik $50,000 for filmrettighederne. Det svarer til $1 million i nutidspenge.

Til at spille den smukke heltinde, Scarlett, afprøvede man hundredvis af skuespillerinder, inden valget faldt på den britiske Vivien Leigh.

Margaret Mitchell havde intet at gøre med produktionen af filmen, men hun var naturligvis med til premieren i 1939. Ti år efter blev Mitchell kørt ned af en bil i Atlanta, og døde af sine skader.

Filmen fortsatte sin succes, modtog 10 Oscars, og har i dag indtjent $3 milliarder. Man anser den for at være den mest succesfulde film, nogensinde.

Man kan købe bogen her*

Gå i fodsporene på Borte med blæsten

Kan man ikke få nok, kan man, rundt om i Georgia, opleve flere steder, der har forbindelse til Borte med blæsten.

Margaret Mitchells House & Museum, 979 Crescent Ave NE, Atlanta

I Atlanta, kan man besøge Margaret Mitchells House & Museum. Det er i huset her, at Mitchell skrev den prisvindende bog ’Borte med Blæsten’. Huset er nu omdannet til museum, der giver et indblik i forfatterens liv før og efter berømmelsen. En del af museet er dedikeret filmatiseringen af bogen, og alt det postyr, der var i Atlanta op til premieren.

Atlanta-Fulton Public Library, One Margaret Mitchell Square NW, Atlanta

Her kan man opleve en lille samling af Margaret Mitchells private ejendele, bland andet den skrivemaskine, hun brugte til at skrive romanen på. Der er også den Pulitzerpris, som hun vandt. Borte med Blæsten var for øvrigt den eneste bog Mitchell nogensinde skrev.

Stately Oaks Plantation, 100 Carriage Lane, Jonesboro

I Jonesboro finder man Stately Oaks Plantation. Huset i klassisk antebellum stil, er fra 1839, og det var det hus Mitchells brugte som inspiration til Scarletts barndomshjem, Tara. Her bliver man vist rundt af guider i datidens tøj, og det er et meget fint indblik i denne historiske periode i USA.

Road to Tara Museum, 104 N. Main St, Jonesboro

I dette museum finder man flere originale genstande fra filmen. Museet har også en stor samling reproduktioner af Scarletts uforglemmelige kjoler. Samlingen er den største private Borte med Blæsten – samling, og er et must-see for alle fans.

Historic Oakland Cemetery, 248 Oakland Avenue SE, Atlanta

I Atlanta kan man besøge Margaret Mitchells sidste hvilested på Historic Oakland Cemetery. Historic Oakland Cemetery blev grundlagt i 1850. Kirkegården er også hvilested for over tusindvis af soldater, der døde i Borgerkrigen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button