Ikoniske bøger fra hver af de 50 stater

Litteraturen har altid været en stor del af den amerikanske historie og selvforståelse. Mange bøger er således blevet direkte forbundet med den enkelte delstats stolthed, og der findes et væld af romaner, der har sit omdrejningspunkt i og omkring hver af de 50 amerikanske stater. Med denne liste, kan du tage rejse rundt i hele USA, helt uden at forlade dit hjem, da hver og en af disse romaner, på fornemmeste vis formår at beskrive omgivelserne i den pågældende stat på en betagende og dybt indlevende måde.

Langt de fleste af bøgerne på nedenstående liste kan man høre og/eller læse hos Saxo. Nye medlemmer får 30 dage gratis på Saxo Premium*

Alabama: To Kill a Mockingbird

Harper Lees fantastiske roman er på alle high schools pensumliste, og det er en af de bøger, man bare bør læse. En vidunderlig historie, der finder sted i Maycomb, Alabama i 1930’erne. På trods af, bogen blev udgivet for mere end 60 år siden, er dens temaer med racer, morale, uretfærdighed og medfølelse lige så relevant i dag, som da den blev udgivet i 1960. På dansk hedder den Dræb ikke en sangfugl.

Hør eller læs bogen på her*

Alaska: Into the Wild

Dette er Jon Krakauers gribende fortælling om Chris McCandless, der, helt alene, blaffer til Alaska og ind i skovene nord for Denali (Mt. McKinley.) Den unge mand, der kommer fra en velhavende familie, har doneret store summer og forladt sine jordiske ejendele, forud for sin pilgrimsrejse. Fire måneder senere, finder en jæger hans lig i skoven. I denne bog udforskes temaer som overlevelse og materialisme, og søger efter at besvare, hvorfor McCandless higer efter at starte et nyt liv. Fortælling blev filmatiseret i 2007, og bygger på en sand historie.

Hør eller læs bogen her*

Arizona: Blood Meridian: Or the Evening Redness in the West

Cormac McCarthys episke roman fortæller historien om en ung bortløben – også kaldet “the kid” – der møder en bande lovløse, der dræber indianere, langs den amerikanske-mexicanske grænse, for løsepenge. Dette er en voldelig bog, men en der fanger mytologien og historien fra Det Vilde Vesten, bedre end mange andre bøger.

Hør eller læs bogen her*

Arkansas: I Know Why the Caged Bird Sings

Denne selvbiografi af den amerikanske forfatter og digter, Maya Angelou, dykker ned i temaer som racisme, identitet, kærlighed og sexualitet. Bogen, der er skrevet i 1969, beskriver Angelous barndom fra hun var tre år gammel, og slutter efter hun i teenageårene føder et barn. Vi følger Angelous forvandling fra offer af racisme og sociale fordomme, til en stærk og uafhængig kvinde. Handlingen foregår i den lille by Stamps i Arkansas.

Hør eller læs bogen her*

Californien: East of Eden

Som andre John Steinbeck romaner, finder East of Eden sted i Salinas Valley i det nordlige Californien. I denne bog fortæller Steinbeck historien om to brødre, Adam og Charles Trask, og deres tumulte og konkurrenceprægede forhold. Temaerne i romanen er bedrag, jalousi og tabet af uskyldighed. Denne bestseller blev senere filmatiseret, med James Dean på rollelisten. På dansk hedder den Øst for paradis.

Hør eller læs bogen her*

Colorado: The Shining

Skrevet i 1977, og senere filmatiseret, med Jack Nicholson i hovedrollen, kender de fleste historien om Jack Torrance, der tager et job som bestyrer på et hotel i Colorado “Rockies”. Sammen med sig tager han sin kone og søn Danny, og hurtigt viser hotellet sig at være hjemsøgt og fyldt med overnaturlig aktivitet. Stephen Kings bestseller fandt sin inspiration på Stanley Hotel, der findes i virkeligheden. På dansk kendes den som Ondskabens hotel, og er en af de bøger, mange har læst eller set filmatiseringen af.

Hør eller læs bogen her*

Connecticut: The Stepford Wives

Den kulturelle term en “Stepford Wife”, der bruges til at beskrive en ekstrem underdanig og selvopofrende hustru, har sin oprindelse i denne satiriske roman fra 1972. Her fortæller Ira Levin historien om Joanna og Walter Eberhart, der sammen med sine to børn flytter til en forstad i Connecticut. Joanna bliver hurtigt mistænkelig ved de fejlfrie og idylliske kvinder i nabolaget, og da hun begynder at undersøge omgivelserne nærmere, opdager hun, at disse perfekte kvinder, faktisk slet ikke er kvinder. De er androider, der er skabt af deres mænd som erstatning for de aldrende og handlekraftige menneske-hustruer. Bogen blev filmatiseret i 2004, med blandt andre Nicole Kidman på rollelisten.

Hør eller læs bogen her*

Delaware: Fight Club

De fleste kender Fight Club filmen, der er blevet en kult-klassiker – men det er faktisk en filmatisering af Chuck Palahnuiks bog fra 1996. Her får man historien om en anonym fortæller, der kæmper med søvnløshed, da han møder en anden ung mand ved navn Tyler Durden. De to starter sammen en “bare næver” – fight club, som en form for psykoterapi. Dette fører til en opvågning – såvel som handlinger af civil ulydighed og vold – i fortællerens liv.

Hør eller læs bogen her*

Florida: Their Eyes Were Watching God

Denne roman, af Zora Neale Hurston, fra 1937, handler om Janie Crawfords forvandling fra en stille afro-amerikansk teenagepige til en kvinde, der tager sin skæbne i egne hænder. Selvom bogen ikke blev godt modtaget, da den først blev udgivet, anses den i dag for at være en af de afgørende værker inden for afro-amerikansk litteratur. Temaerne er racisme, køn, kærlighed, jalousi og skæbne versus egen fri vilje.

Hør eller læs bogen her*

Georgia: Gone With the Wind

Så kan man tale om en klassiker. Margaret Mitchells episke roman fra 1936 er en af de mest kendte og elskede historier i amerikansk litteratur. Historien tager udgangspunkt i Clayton Country og Atlanta i Georgia, og foregår under den amerikanske borgerkrig. Mød den karismatiske Scarlett O’Hara, og læs om en familie, hvis drømme bliver knuste af en lang række tragedier. Filmen er naturligvis også et must. Kendt på dansk som Borte med Blæsten. En af de bøger, der bør være på ens bucket list.

Hør eller læs bogen her*

Hawaii: The Descendants

Debutromanen fra Kaui Hart Hemmings blev skrevet i 2007. Den fortæller historien om King-familien, hvis held er vendt til det værre: Matt Kings kone, Joanie, ligger i respirator efter en bådulykke, og deres to døtre gør opgør, blandt andet med stoffer. King-familien tvinges til at konfrontere deres dæmoner og følelser, og måske vokse som familie. Bogen blev filmatiseret i 2011, med George Clooney på rollelisten.

Hør eller læs bogen her*

Idaho: The Sheep Queen

Emma Russell Sweringen er the Sheep Queen af Idaho – en matriark af en fårefarm-familie. Emma har en søn, der har været en skuffelse, og et barnebarn, der blev bortadopteret, men hvis mission er at finde sin familie. I denne bog fra 1977 af Thomas Savage, handler det om familiebånd, i en western-fortælling fyldt med rige personligheder.

Hør eller læs bogen her*

Illinois: The Jungle

Tidligt i 1900-tallet rystede Upton Sinclair verdenen med sin roman om livet som immigrant i USA, og om de sundhedsfarlige forhold, der var i Chicagos kødby. Sinclair arbejdede undercover i kødindustrien, og hans opdagelser blev ikke blot til en kraftfuld fortælling – den førte også til nye sikkerhedsreguleringer på fødevaremarkedet i hele USA.

Hør eller læs bogen her*

Indiana: The Fault in Our Stars

John Greens gribende roman blev øjeblikkeligt en klassiker, og senere filmatiseret. Bogen handler om teenageren Hazel Lancaster, der har kræft. Af sine forældre tvinges hun til at deltage i en støttegruppe. Her møder og forelsker hun sig i en 17-årig dreng. Sammen udforsker de grænserne for kærlighed og selvindsigt i lyset af en konstant tilstedeværende virkelighed af død. Dette er en gribende og forrygende bog. På dansk hedder den En flænge i himlen.

Hør eller læs bogen her*

Iowa: A Thousands Acres

Jane Smiley vandt en Pulitzerpris i 1991 for denne moderne udgave af Shakespeares King Lear. Dette er historien om Larry Cook, hans tre voksne døtre og deres enorme farm i Zebulon Country, Iowa. Larry annoncerer, at han vil overdrage sin farm til de tre døtre, men den ene datter takker nej, og Larry skærer herefter hånden af hende. Som følelserne blusser op, dukker længe skjulte familiehemmeligheder op til overfladen. Denne gribende fortælling er filmatiseret med blandt andre Michelle Pfeiffer på rollelisten. På dansk hedder den Tusind tønder land.

Hør eller læs bogen her*

Kansas: The Wizard of Oz

I den litterære verden, er Kansas synonym med Troldmanden fra Oz. I Frank Baums børneklassiker fra 1900, får vi historien om Dorothy og hendes hund Toto, der bliver hvirvlet ind i en magisk verden. Læs den! Denne klassiker er naturligvis også blevet til film, og én alle amerikanske børn kender og elsker. På dansk hedder den Troldmanden fra Oz.

Hør eller læs bogen her*

Kentucky: Uncle Tom’s Cabin

Nogle romaner ændrer historien, så snart de bliver udgivet. Dette er en af sådanne bøger. Forfatteren, Harriet Beecher Stowe var lærerinde og indædt modstander af slaveriet. I denne bog fortæller hun om Uncle Tom, en sort slave på Shelby-plantagen i Kentucky. Dens indflydelse kan ikke undervurderes – det var gennem denne bog, at mange amerikanere fik øjnene op for de rædsler, der foregik i deres land før borgerkrigen. Rygtet siger, at Abraham Lincoln mødte Stowe og udbrød: “Så dette er den lille kvinde, der skrev bogen, der startede denne store krig.” På dansk hedder den Onkel Toms hytte.

Hør eller læs bogen her*

Louisiana: Interview With The Vampire

I 1994 var en af de helt store blockbusterfilm, En Vampyrs Bekendelser, med Tom Cruise og Brad Pitt. Filmen var baseret på Anne Rices roman fra 1976, hvor vi får et mere end 100-årigt indblik i to vampyres og Louisianas historie.

Hør eller læs bogen her*

Maine: The Cider House Rules

John Irvings sjette roman er historien om dr. Wilbur Larch, grundlægger og leder af et kombineret fødselshospital og børnehjem, der i begyndelsen af 1900-tallet hjælper unge kvinder, der er “kommet galt af sted”. Men det er særligt historien om Homer Wells, det barn dr. Larch aldrig fik bortadopteret, og som han har udset til sin efterfølger. Homer flygter til en æblefarm i Maine, men her konfronteres han med “æblemostreglementet”; de fattige æbleplukkeres uskrevne love, som trækker ham ind i et drama på liv og død. På dansk kendes den som Æblemostreglementet.

Hør eller læs bogen her*

Maryland: The Accidential Tourist

Rejseforfatteren, Macron Leary bliver tvunget til selv at begive sig ud på en rejse mod vækst og forandring, da hans søn dør og hans kone forlader ham. Historien finder sted i Baltimore, Maryland, og denne bog vil efterlade dig med en ny opfattelse af, hvornår man kan kan karakterisere folk som almindelige. På dansk hedder den Turist ved et tilfælde.

Hør eller læs bogen her*

Massachusetts: The Scarlett Letter

Denne bog er på pensumlisten på de fleste engelskhold i de amerikanske high schools. Dette er historien om Hester Prynne, Roger Chillingsworth og Pastor Arthur Dimmesdale, og den foregår i puritanske Massachusetts. Hester tvinges til at bære et “A” fordi hun har været sin mand, Chillingsworth, utro med Dimmesdale. Her udforskes kønpolitik og symbolisme i denne Hawthorne klassiker fra 1850. På dansk hedder den Det røde bogstav.

Hør eller læs bogen her*

Michigan: Middlesex

Denne Pulitzer-prisvinder af Jeffrey Eugenides, bliver nemt en ny yndlingsbog. Den handler om hovedpersonen Cal Stephanies – en, genetisk set, mand, der er opdraget som pige, på grund af, de ydre kønsorganer ikke udviklede sig som de skulle. En bog om slægters skæve gang, om en spådom, der med mange års forsinkelse går i opfyldelse, om forbudstidens smuglere, om en far, der bliver rig af at sælge hotdogs, og om en ganske usædvanlig rædsom barndom. En historie om USA i det 20. århundrede, der stærkt kan anbefales.

Hør eller læs bogen her*

Minnesota: Main Street

Sinclair Lewis’ roman fra 1920 er historien om Carol Milford, en ung urban kvinde, der flytter til den lille by Gopher Prairie, Minnesota. Hendes forsøg på at bringe kultur og oplysning til byen, mødes af dyb modstand, hvorved bogen udfordrer myten om det idylliske landsbyliv.

Hør eller læs bogen her*

Mississippi: The Help

Kathryn Stocketts roman fra 2009 modtog store roser, for den umiddelbare måde den portrætterer livet som sort tjenestepige i tiden før borgerrettighedskampen. Handlingen foregår i Jackson, Mississippi, og skildrer tre hovedpersoner; de to tjenestepiger, Aibileen og Minny, og den hvide Skeeter, der risikerer alt, ved at hjælpe de sorte kvinder med at fortælle deres historie. Bogen er også filmatiseret, og den er både morsom, barsk og gribende. Kendes også som Niceville.

Hør eller læs bogen her*

Missouri: The Adventures of Huckleberry Finn

Mark Twain og Huckleberry Finn er to navne, der forevigt vil være synonym med amerikansk litteratur og Mississippi-floden. Efter at have faket sin egen død, og undsluppet sin voldelige far, hopper Huckleberry på en tømmerflåde, møder den bortløbne slave Jim, og begiver sig ud på et uforglemmeligt eventyr på Mississippi-floden.

Hør eller læs bogen her*

Montana: A River Runs Through It and Other Stories

I 1976, 16 år før Robert Redford filmatiserede denne roman, udgav Norman Maclean sin semi-biografiske roman, der udforsker forfatterens barndom i Montana, hvor han og hans brødre lærte at fiske og om skovbrande.

Hør eller læs bogen her*

Nebraska: Eleanor & Park

Eleanor og Park møder hinanden i 1986 i Omaha, Nebraska. Eleanor kommer fra et kærlighedløst hjem, og hun bliver konstant udsat for mobning i skolen. Park er halvt koreansk, og føler ikke, at han lever op til sin fars forventninger. Det er en historie der sjov, trist og en overraskende fortælling om den første forelskelse – og et fantastisk nostalgitrip.

Hør eller læs bogen her*

Nevada: Fear and Loathing in Las Vegas

I denne roman af Hunter S. Thompson, får vi historien om Raoul Duke og hans jagt efter den amerikanske drøm, mens han er på syretrip. Romanen undersøger især 1960’ernes modkultur, og er uden tvivl værd at have i bogreolen. Et ikonisk mesterværk, der ved sin udgivelse i 1971 var en dybt kontroversiel bestseller.

Hør eller læs bogen her*

New Hampshire: The Hotel New Hampshire

I denne John Irving roman fra 1981, møder vi Berry-familien i den lille landsby Dairy, New Hampshire. Mens de åbner, og lukker en serie af hoteller, opdager familien den amerikanske drøms illusion, tragedier, og at miste dem de elsker.

Hør eller læs bogen her*

New Jersey: Are You There God? It’s Me, Margaret

Ungdomsfiktion bliver ikke mere ikonisk end i denne Judy Blume roman fra 1970. Romanen undersøger hvordan Margaret forsøger at forlig sig med sin blandede religiøse baggrund, og temaerne om familie, venskab og religion er stadig lige relevante i dag. En bog, der er elsket af millioner. Med god grund.

Hør eller læs bogen her*

New Mexico: Brave New World

En episk klassiker fra 1932, der anses som en af de største værker i det 20. århundrede. Romanen, der finder sted i dystopisk London og New Mexico, foregår i en fjern digital fremtid, hvor genmodifikation og streng klassestruktur driver det totalitære samfund. Aldous Huxley advarede allerede dengang mod nedbrydningen af familieværdier, og på mange måder giver denne roman stadig stof til eftertanke. Kendes på dansk som Fagre nye verden. Er absolut et must read.

Hør eller læs bogen her*

New York: The Great Gatsby

I F. Scott Fitzgeralds klassiske roman fra 1925, er New York ikke blot scenen, det er også en figur. Historien bliver fortalt af unge Nick Carraway, og er centreret om Long Island. I bogen undersøges forholdet mellem den mystiske millionær, Jay Gatsby og hans livs kærlighed, Daisy Buchanan, men den kigger på klasseforskellige mellem de der har, og de, der ikke har, og er et indblik i den amerikanske drøms muligheder. En af de bøger, man virkelig bør læse.

Hør eller læs bogen her*

North Carolina: The Notebook

Denne Nicholas Sparks roman, kender de fleste som en af vores tids største tøsefilm. Men udover kærlighed, skildrer denne roman også New Bern, North Carolina, og hvordan klasseforskelle og familieforventninger styrede livets forhold, i førkrigstiden. En skøn historie, der giver et godt indblik i sydstaterne.

Hør eller læs bogen her*

North Dakota: The Round House

Denne roman fra 2012 af Louise Erdich finder sted i en unavngiven fiktiv Ojibwe indianerreservat i North Dakota. Den fortæller historien om en 13-årig indianer, der er på jagt efter hævn, efter hans mor brutalt bliver voldtaget. Der er uenighed om, hvorvidt voldtægten blev begået på amerikansk grund, eller inden for stammens grænser, hvilket gør det vanskeligt at dømme den hvide voldtægtsmand. Bogen har vundet US National Book Award, og ses af mange som en indiansk version af To Kill a Mockingbird.

Hør eller læs bogen her*

Ohio: Winesburg, Ohio: A Group of Tales of Small-town Ohio life

Denne samling af noveller fra 1919 er skrevet af den amerikanske forfatter Sherwood Anderson. De skildrer livet i en lille fiktiv by, Winesburg i Ohio. Byen er baseret på forfatterens hjemby Clyde, Ohio. Romanen undersøger temaerne isolation og ensomhed, der går hånd i hånd med livet i en arketypisk lille amerikansk by.

Hør eller læs bogen her*

Oklahoma: The Grapes of Wrath

En forrygende klassiker fra John Steinbeck om den store depression og migrationen fra øst mod vest, i håbet om at nå et bedre liv. Dette må anses for at være et litterært mesterværk, der på fantastisk vis fanger tidens ånd. Læs den! Den hedder Vredens druer på dansk.

Hør eller læs bogen her*

Oregon: Wild: From Lost to Found on the Pacific Coast Trail

I sin biografiske bestseller fra 2012, fortæller Cheryl Strayed historien om sin søgen efter frihed og “meningen med livet”, gennem en vandretur på Pacific Coast Trail. Efter moderens død og et forlist ægteskab, beslutter hun sig for at vandre alene – uden forudgående træning – langs den amerikanske vestkyst, fra Mojave ørkenen gennem Californien og Oregon. En fantastisk og livsbekræftende bog. Er filmatiseret med Reese Witherspoon i rollen som Cheryl.

Hør eller læs bogen her*

Pennsylvania: The Lovely Bones

Denne betagende roman fra 2002 finder sted i Norristown, Pennsylvania. Bogen er skrevet af Alice Sebold, og skildrer den 14-årige Susie Salmon, der bliver voldtaget og myrdet på vej hjem fra skole. Denne historie er senere blev filmatiseret, og gøres helt unik ved, at den fortælles af Susie fra himlen, efter hendes død. På dansk hedder den Her fra min himmel.

Hør eller læs bogen her*

Rhode Island: The Witches of Eastwick

I en lille særegen kystby i Rhode Island er der tre hekse; Alexandra, Jane og Sukie. Heksene har udviklet deres heksekræfter efter at have mistet deres mænd – enten i en skilmisse eller til døden. Snart dukker Darryl Van Horne op, og kaos bryder løs. Her er der forførelse, humor og hævn, i John Updikes magiske lille by Eastwick.

Hør eller læs bogen her*

South Carolina: The Summer Girls

En letlæselig bog om Sullivan’s Island, South Carolina, hvor tre halvsøskende og en bedstemor tilbringer tre måneder på at genforenes med det sted, de ofte brugte som feriested. Bogen er skrevet af Mary Alice Monroe.

Hør eller læs bogen her*

South Dakota: The Personal History of Rachel DuPree

Rachel og Isaac – et afroamerikansk par fra Chicago – flytter vestpå i starten af 1900-tallet. Her får de et stykke jord i South Dakotas Badlands, men deres liv som farmere er langt fra let, og Rachel bliver tvunget til at beslutte, hvad der er bedst for familien, og hvordan hun kan holde dem i live.

Hør eller læs bogen her*

Tennessee: The Client

John Grishams fjerde roman finder primært sted i Memphis, Tennessee. Den blev udgivet i 1993, og fortæller historien om en 11-årig dreng, Mark Sway, der sammen med sin bror, pludselig møder en selvmordstruet advokat, der fortæller dem en voldsom hemmelig; hvor liget af en savnet person, der er blevet myrdet af en mafia-man – der i øvrigt er advokatens klient – kan findes. Bogen er også filmatiseret.

Hør eller læs bogen her*

Texas: No Country for Old Men

Bogen fra 2005, der senere blev filmatiseret er bestemt værd at læse. Handlingen foregår i 1980, ved den amerikanske-mexicanske grænse, og den følger en serie af katastrofale begivenheder, der opstår, efter en nysgerrig jæger undersøger en efterladt pickup, der er omgivet af lig. Bag i bilen finder han $2 millioner og noget heroin, og tager det med sig.

Hør eller læs bogen her*

Utah: The 19th Wife

Ann Eliza Young har forladt sin mand, Brigham Young – lederen af den mormonske kirke. Ann bliver udstødt, og er nu på en mission om at gøre en ende på polygami. Sideløbende introducerer forfatteren, David Ebershoff, Jordan Scott, der finder vej tilbage til sin mormonske familie i Utah, for at finde frem til sandheden bag sin fars død.

Hør eller læs bogen her*

Vermont: All the Best People

Året er 1972, og Carole LaPorte lever et relativt normalt liv med sin familie i Vermont. Men så begynder hun at høre ting, og hun bliver angst for at følge i sin mors fodspor, ved at blive sendt på psykiatrisk hospital. Hendes datter, Alison ønsker at hjælpe hende på alle tænkelige måder, og denne roman er en kraftfuld fortælling om psykisk sygdom og ubetingede kærlighed.

Hør eller læs bogen her*

Virginia: Bridge to Terabithia

Jess Aarons og Leslie Burke er to gode venner, der bruger al deres fritid i Virginias skove, hvor de laver et fiktivt sted kaldet Terabithia. En moderne klassisker af Katherine Paterson om venskab og tab.

Hør eller læs bogen her*

Washington: Snow Falling On Cedars

På den fjerntliggende ø, San Piedro Island i Washington, er en lokal fisker død, og muligvis myrdet. Kabuo Miyamoto, en japansk-amerikaner, sigtes for mord. Den lille landsby holder fast i minder i årevis – minder om en hvid dreng og en japansk pige (Kabuos hustru), såvel som minderne af hvad der skete med øens japanske indbyggere, i årene under Anden Verdenskrig.

Hør eller læs bogen her*

West Virginia: Freedom

Denne roman fra 2010 af Jonathan Franzen bliver ofte betraget som et moderne mesterværk inden for amerikansk fiktion. På overfladen virker den som en simpel fortælling om kærlighed og ægteskab i det moderne USA, men grav dybere og optravl temaer om frihed, sex, loyalitet og hvad det betyder at være succesfuld.

Hør eller læs bogen her*

Wisconsin: A Reliable Wife

Ralph Truitt venter på en pålidelig hustru, og indsætter derfor en avisannonce i sin søgen. Men Catherine Land er ikke ligefrem den kvinde, han havde håbet på. Skrevet af Robert Goolrick, og foregår i Wisconsin i 1919.

Hør eller læs bogen her*

Wyoming: Brokeback Mountain

I Annie Proulx’ mesterlige historier er livet råt og hårdt, landskabet stort og åbent. Som den betagende natur, fortællingerne udspiller sig i, drives bogens personer af en kompromisløs og kraftfuld energi. Her er vanviddet og ensomheden på spil, men også den uforudsigelige og svimlende kærlighed. I denne anmelderroste samling findes fortællingen bag den prisbelønnede storfilm. Her er humor og skønhed i et møde med smerte og desperation, der vidner om en dyb og elementær menneskelighed.

Hør eller læs bogen her*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button