Columbus Day i USA: Striden om en helligdag

På Columbus Day, der falder på den anden mandag i oktober, mindes man Christopher Columbus’ ankomst til Den Nye Verden den 12. oktober 1492. Men denne helligdag er blevet meget kontroversiel, fordi den europæriske bosættelse i Amerika ledte til undertrykkelse af hele folk og kulturer. 

Columbus Day er en helligdag i USA, og mange holder derfor fri denne mandag. Skoler og de fleste forretninger er lukket.

Hvordan fejrer man Columbus Day?

Nogle amerikaner bruger denne dag til at opdage nye ting om deres forfædres hjemland. I nogle byer er der særlige gudstjenester, parader og større begivenheder. Det er nok især det italiensk-amerikanske samfund, der fejrer denne dag. Fejringer i New York City og San Francisco er især noget at lægge mærke til.

I Hawaii fejrer man i stedet for Discoverer’s Day denne dag, men det er ikke hellidag på Hawaii.

I mange stater fejrer man også (eller nærmere i stedet for) Native American’s Day/Indigenous People’s Day. I de stater er der ikke lukket som en normal helligdag, da denne dag er en mærkedag.

I de stater, hvor det er en helligdag, holder borgerne derfor forlænget weekend.

Hvorfor Columbus Day?

Man anser ofte Christopher Columbus som opdageren af Amerika – nord og syd. Man siger ofte, at det var ham, der opdagede Den Nye Verden, men det er ret kontroversielt.

For det første er der beviser på, at de første europærer, der krydsede Atlanten var vikinger fra Skandinavien. Man har da også en mærkedag for den store opdager, Leif Erikson.

Men vigtigere er, at Amerika ikke var et ubeboet område. I flere tusinde år havde de indfødte boet her, og derfor er der velsagtens ikke tale om en decideret opdagelse af Amerika. Den europæiske bosættelse kostede mange mange menneskeliv blandt den indfødte befolkning, der også sidenhen måtte se deres land og levevej taget fra sig. Som nævnt vælger mange stater derfor at afholde Native American’s Day/Indigenous People’s Day i stedet for.

Desuden hører det med til historien, at Columbus aldrig nåede fastlandet, hverken Syd- eller Nordamerika. Han var på nogle af de caraibiske øer.

Columbus Day har sin oprindelse blandt de amerikanere med italiensk baggrund. Den blev først fejret i San Francisco i 1869. I 1937 blev den 12. oktober en national helligdag, og man har siden 1971 afholdt den på den anden mandag i oktober.

Native American’s Day/Indigenous People’s Day

Flere og flere stater trækker sig fra den eksplicitte fejring af Columbus. Så mens Columbus Day er en helligdag i de fleste stater, har enkelte valgt at hylde den indfødte befolkning.

I nogle stater – blandt andet South Dakota – er Native American Day en helligdag, hvor det offentlige og skolerne holder lukket. Andre steder, såsom Californien og Wyoming, er det en almindelig arbejdsdag. I New Mexico er Indigenous People’s Day en helligdag.

Mange indfødte amerikanere tager del i Native American’s Day eller Indigenous People’s Day i USA, ved for eksempel at afholde powwows. På denne dag opfordrer man folk til at lære om de indfødtes historie og kultur, der er festivitas, dans og markeder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button