Ting du måske ikke vidste om North Carolina

1. Wright-brødrene testede adskillige prototyper på flyvemaskiner i Kitty Hawk, inden det lykkedes dem i 1903. I North Carolina bryster man sig derfor med at være de første i luften. På nummerplader står der f.eks. “First in Flight”.

2. USA’s største palæ ligger i Asheville. Biltmore Estate blev bygget af Vanderbilt, og i dag flokkes turister til det luksuriøse hjem.

3. I 1892 opfandt Caleb Bradham den verdensberømte, Pepsi. I starten kaldte han den for ‘Brad’s Drink’. Hans Pepsi navn stammer fra orden dyspepsia –  et andet ord for forstoppelse – da Caleb mente, at hans cola hjalp med fordøjelsen.

4. North Carolina blev USA’s 12. delstat den 21. november i 1789. Den 20. maj i 1861 blev det den 10. stat, der trak sig ud af Unionen.

5. North Carolina er førende producent i USA af søde kartofler.

6. I flere hundrede år har historikere været fascineret af den forsvundne engelske koloni, Roanoke Island. I 1587 blev kolonien oprettet af Sir Walter Raleigh. Kolonien blev bosat af 117 mænd, kvinder og børn. Efter tre måneder to koloniens guvernør, John White tilbage til England, for nye forsyninger. Da England var i krig med Spanien, var det småt med skibe, så Whites tilbagevending til kolonien blev forsinket. Da han kom tilbage tre år efter, var alle indbyggerne forsvundet. Det eneste der var tilbage var ordet ‘cro’ indskåret i et træ, og ordet ‘croatan’ indskåret i et hegn.

7. I den glemte koloni blev det første barn af britiske forældre i USA i øvrigt født. Lille Virginia Dare, der var John Whites barnebarn, forsvandt sammen med resten af Roanoke.

Toiletloven I North Carolina

8. Den 23. marts 2016 vedtog lovgivningen i North Carolina en såkaldt toiletlov. Det fik de sociale medier i kog, og The Boss, Bruce Springsteen aflyste efterfølgende sin koncert i Greensboro, i trods. Loven diskrimerede nemlig LGBT-borgere, mente Springsteen og det liberale USA. Loven påbød nemlig transkønnede at bruge toiletter og omklædningsrum i overensstemmelse med deres biologiske køn – altså som det står i deres fødselsattest.

12472331_1173066696059652_4219382383888129114_n
Staten North Carolina mener, at det egentlig er ret ligetil.

Toiletloven, der hedder House Bill 2 (HB2), blev vedtaget af North Carolinas lovgivende forsamling i en extraordinær session, som reaktion på byen Carolinas lov fra februar 2016 – en lov der skulle forhindre LGBT-befolkningen i at blive diskrimineret. I Charlotte mente man, at folk måtte benytte det toilet, der passede til det køn, de identificerede sig med.

Samtidig forbud loven i Charlotte forretninger i at diskriminere kunder udfra parametre som kønsindentiet og sexuelorientering. Denne lov medførte straks umiddelbart ramaskrig i den religiøse og konservative del af USA, især på de sociale medier.

Guvernøren lovede straks, at han ville gøre noget ved Charlottes toiletlov, inden den trådte i kraft den 1. april samme år. Lovgiverne samledes derfor i al hastighed, for at forhindre, at mænd kunne benytte kvindetoilet (viceversa lod ikke til at være det store problem), og for at standse andre lokalsamfund i at indføre lignende liberale love. Loven blev vedtaget i Huset med alle republikanske og 11 demokratiske stemmer for. I Senatet udvandrede alle demokraterne, og dermed gled loven igennem Senatet med 32-0 i ja-sigernes favør. HB2-loven trumfede altså Charlottes lov og alle eksisterende tiltag, der beskyttede LGBT-borgere, og samtidig forhindrede den lignede love i at blive vedtaget udenom North Carolinas lovgivende forsamling. En stor del af det liberale USA mente, at loven reelt set legaliserede diskrimination af bøsser, lesbiske, transkønnede og biseksuelle.

Herefter begyndte store dele af det amerikanske samfund at kritisere loven, og i visse tilfælde også at boycotte staten. Modstandere af loven påpegede, at det handlede om den personlige frihed, rettigheder og ligestilling. Transkønnede frygtede, at de ville blive udsat for trusler og fysiske overgreb, når de besøgte “det rigtige” toilet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button