Tornadoer, cykloner og orkaner: Her er USA’s værste storme

Katastrofale orkaner og skræmmende tonadoer – USA har oplevet sin del af vilde storme. Vi kigger her nærmere på de vildeste og værste storme, der har ramt USA. Den følgende liste er kronlogisk, og dødstallet er det estimerede tal.

Bemærk, listen herunder indeholder kun storme, der har ramt de amerikanske delstater. Der er ikke storme med der har ramt amerikanske territorier, såsom Puerto Rico.

1888: The Great White Hurricane, østkysten

De store hvide orkan, som denne vilde snestorm blev kaldt, ramte den amerikanske østkyst i marts, 1888. Delstaterne New York, Massachusetts, New Jersey og Connecticut blev de hårdest ramte. Den dag i dag, er det stadig en berygtet storm, der ændrede storbyen New York City for altid.

Inden snestormen, havde man oplevet et mildt og lunt vejr, og mange forventede derfor, at foråret var på vej. Af samme grund tog befolkningen på østkysten heller ikke advarslerne om snestormen alvorligt. De var katastrofalt dårligt forbedredte, da stormen ramte. Temparaturerne faldt drastisk, og da snestormen ramte, lammede den New York City og Boston med blokerede veje og nedbrud i tog- og telegrafsystemet. Der faldt omkring 1,2 meter sne, og da skyerne endelig forsvandt, var der i NYC for, hvad der i dag svarer til 640 millioner dollars, i skade med brande og oversvømmelse. Katastrofen kostede flere end 400 mennesker livet, alene i New York City døde 200 mennesker.

Som konsekvens af snestormen, og de skader den bragte med sig, tog man, i Boston og New York City, kort tid efter den første spadestik til nationens første undergrundsbane. En undergrundsbane, der i dag er en stor del af New York Citys infrastruktur og identitet.

1893: The Sea Islands Hurricane, Georgia

Den 27. august, 1893 ramte en stor orkan, der blev kendt som Sea Islands Hurricane, USA i nærheden af ​​Savannah, Georgia. Det anslås, at op mod 2,000 mennesker blev dræbt, primært som følge af den oversvømmelse, som orkanen forårsagede. 30,000 mennesker stod efterfølgende uden tag over hovedet.

Denne storm var en af de 12 dødelige orkaner, der ramte atlanterhavsområdet her i 1893.

1900: The Great Galveston Storm, Texas

Den til dato dødeligste naturkatastrofe i USA’s historie, ramte Galveston i Texas, den 8. september i 1900.

Galveston var i 1900 en lille texansk perle, og delstatens største havneby. Her lå store palæer, og byen havde nogle af landets første gadelamper. Alt dette forandrede sig i september, 1900. Galveston blev ramt af den unavngivne kategori 4 orkan, der bragte 4,5 meter høje bølger med sig.

Byens 37,000 indbyggere blev overrasket over stormens styrke. De amerikanske meteorologer havde nemlig ikke taget deres cubanske kollegers advarsler om cyklonens styrke alvorligt. Man mener at omkring 8,000 – altså en femtedel af indbyggerne – døde.

Beskrivelserne af den dødelig storm var blandt andet, at det lød som tusindvis af små djævle der skreg og piftede.

Den værste tragedie fandt sted på St. Mary’s børnehjem. Her havde 93 børn og 10 nonner søgt tilflugt i pigernes sovesal. Drengenes sovesal var blevet skyllet væk. I ren desperation havde hver nonne bundet sig selv fast til 10 børn med vaskeklude. Det var sådan ligene blev fundet. Kun tre børn fra børnehjemmet overlevede.

1919: The Florida Keys Hurricane, Florida og Texas

Key West var godt forberedt på denne cyklon, der ændrede sig til en kategori 4 orkan, inden den ramte Floridas kyst. Primært var det bygningerne i Key West, der blev ramt, i den 38 timers lange storm. De omkomne var primært på havet, hvor adskillige skibe blev fanget i stormen.

Efter at have forladt Florida Keys, bevægede cyklonen sig over den Mexicanske Golf, hvor den ramte den texanske havneby, Corpus Christi. Her havde man forventet, at stormen havde mistet lidt af pusten ved Louisiana, og indbyggerne blev overrasket over styrken. Ialt døde 800 som følge af orkanen.

I Key West kan man se et mindesmærke fra 1920, opført af nonner. Mindesmærket hedder. ‘the Grotto’ og på denne kan man læse at ‘Så længe the Grotto står, vil Key West aldrig igen blive ramt af en voldsom orkan’.

1922: Knickerbocker Storm, østkysten

Med over 70 centimeter sne, blev denne snestorm den værste storm i USA’s hovedstad, Washington D.C’s historie. 98 mennesker blev dræbt og 133 såret. Snestormen ramte Washington D.C. i slutningen af januar, 1922. Stormen blev kendt som Knickerbocker-stormen, da taget på Knickerbocker-teatret kollapsede under den store mængde sne. Taget på den moderne teater var nemlig fladt, og det braste derfor sammen fra det store tryk. Ulykken skete under en udsolgt forestilling. Teaterejeren og arkitekten var efterfølgende stærkt plaget af skyld. Senere begik de begge selvmord.

1925: Tri-State Tornado, midtvesten

Også kendt som Great Cyclone Disaster fra 1925. Her blev dele af midtvesten og syden ramt af en kæmpe tornado. Tornadoen er den mest dødelige i USA’s historie, og den var en del af 12 voldsomme tornadoer, der ramte området i foråret, 1925. 695 mennesker døde under tornadoen, der kaldes Tri-State Tornado, fordi den ramte tre stater: Missouri, Indiana og Illinois. 15,000 hjem blev ødelagt.

1926: Great Miami Hurricane, Florida

En tre meter høj stormflod ramte Miami Beach, efter en stor og tropisk cyklon havde hærget området i september, 1926. 372 mennesker blev dræbt, og 43,000 blev hjemløse. Hoteller blev smadret og både skyllet på land, af denne kategori 4 orkan.

1928: Okeechobee Hurricane, Florida

Med sine 2,500 tusinde døde, er dette den anden mest dødelige tropiske cyklon i USA’s historie. Orkanen ramte Floridas kyst, den 17. september i 1928. Adskillige bygninger blev ødelagt. En stormflod fik Okeechobee-søen til at flyde over, og 2,500 mennesker druknede.

1936: Tupelo-Gainesville Tornado, Mississippi og Georgia

Rækken af 12 tornadoer har været en af de dødeligeste i USA’s historie. Den ramte Tupelo, Mississippi i april, 1936, hvor 216 mennesker døde og over 700 blev såret. Morgenen efter havde stormsystemet rykket til Georgia, hvor nye tornadoer blev formet. Blandt andet ramte en dobbelt-twister byen Gainesville, hvor 203 mennesker blev dræbt.

1938: The Great New England Hurricane, New England

Da en orkan ramte, den 3. oktober i 1938, blev store af New England ødelagt. Blandt andet blev Katharine Hepburns sommerhus i Connecticut ødelagt, som et af de ialt 8,900 huse, der blev smadret stormen og de dødelige bølger. Orkanen, og de over syv meter høje bølger, blev kaldt Long Island Express, og den kostede 256 mennesker livet.

1947: The Woodward Tornado, Oklahoma

Den 9. april, 1947 ramte Woodward-tornadoen staten Oklahoma. Det blev den værste i delstatens historie, med 185 omkomne og over 1,000 sårede. Over 1,000 hjem blev ødelagt af den 2,9 kilometer brede tornado, der nåede en fart på 80 kilometer i timen. Inden twisteren havde ramt Oklahoma havde den ramt Texas, hvor 69 mennesker omkom.

1953: The Flint-Beecher Tornado, Michigan

Året 1953 var et slemt år med hensyn til tornadoer. Den værste af dem ramte Flint, Michigan den 8. juni. Tornadoen dræbte 116 mennesker, og sårede 844 mennesker. Tornadoen var en kategori 5, og det blev delstatens værste twister. Endnu syv tornadoer ramte Michigan den aften, hvor yderligere ni mennesker omkom.

1954: Hurricane Carol, New England

Carol ramte det sydlige New England, den 31. august i 1954. Den udviklede sig på sin rejse fra Bahamas og på langs den amerikanske østkyst. På et tidspunkt nåede orkanen op på en fart på 165 kilometer i timen. På Long Island i New York, blev 1,000 huse ødelagt, og 275,000 mennesker stod uden elektricitet. Carol ramte også staterne Rhode Island, Massachusetts og Connecticut. 1,500 huse blev smadret i det område, og 65 døde i New England. Stormen endte også med at ramme Canada hårdt, og ialt kostede Carol 72 mennesker livet, og der var skader for $462 millioner.

1962: Columbus Day Storm, Oregon og Washington

Denne storm blev også kendt som Big Blow. Stormen ramte den nordvestlige USA, den 12. oktober i 1962. Tværs over Oregon og Washington omkom 46 mennesker og 50,000 huse blev ødelagt. Det er stadig den værste storm, der har ramt Portland-området.

1965: Palmesøndag tvillingetornadoer, Indiana

Tvillingetornadoer ramte Indiana, palmesøndag i 1965. Den dag var der 47 tornadoer den dag, hvor 271 mennesker omkom. Stormen berømte dobbelt-tornadoer ramte Dunlap, og dræbte 33 mennesker.

1969: Hurricane Camille, Mississippi og de sydøstlige stater

Denne storm er en af de mest intense storme, der nogensinde har ramt USA. Det gjorde orkanen den 17. august i 1969. Camille, som orkanen blev kaldt, var en kategori 5 og den kostede 256 menneskeliv, efter den gjorde sit indtog i Mississippi.

1972: Hurricane Agnes, østkysten

Da Agnes ramte, var skaderne de dyreste i USA’s historie. Ikke alene var den meget dyr økonomisk, den kostede også 122 mennesker livet. Skaderne efter denne kategori 1 storm kom til at koste $2,1 milliarder (i datids penge), og stormen ramte Florida, Pennsylvania, New Jersey og Virginia.

1978: Northeastern Blizzard, New England, New Jersey og New York

Denne snestorm ramte i starten af februar i 1978, og endte med at koste 100 mennesker livet, og forårsagde skader for $520 millioner (i datids penge). Snestormen blev især hård for staterne Connecticut, Massachusetts og Rhode Island. Storbyen Boston oplevede hele 69 cm sne, og store dele af den økonomiske aktivitet lukkede ned i det hårdest ramte områder.

1992: Hurricane Iniki, Hawaii

I 1992 havde man den seneste orkan i delstaten Hawaii. Iniki (der betyder ‘stærk og indetrængende vind’ på hawaiiansk) er den stærkeste og dyreste storm, der nogensinde har ramt øerne. Især øen Kauai blev hårdt ramt – her døde seks personer. Skaderne efter orkanen løb op i $3,1 milliarder ( i datids penge).

1992: Hurricane Andrew, Florida

Andrew er en af de ganske få kategori 5 orkaner, der har ramt USA. Denne orkan, der primært ramte Florida i august i 1992, efterlod skader for hele $27,3 millarder (i datids penge), ødelagde 63,000 hjem og kostede 65 mennesker livet. Andrew blev senere overgået i omkostninger, men den er til dato stadig en af de voldsommeste orkaner, der nogensinde har ramt USA. Orkanen her førte til, at Florida ændrede deres storm-strategi.

1996: The North American Blizzard, forskellige stater

I starten af 1996 ramte en ødelæggende snestorm store dele af det østlige USA. 154 mennesker mistede livet. Præsident Clinton var nødsaget til at lukke den føderale regering ned i en uge, og han erklærede ni deltstater, samt hovedstaden, for katastrofeområder. Efter stormen havde lagt sagt, fik en pludselig temperaturstigning sneen til at smelte så hurtigt, at der kom voldsomme oversvømmelser, der kostede 33 mennesker livet.

2005: Hurricane Katrina, Florida, Alabama, Mississippi og Louisiana

Wikimedia Commons

Katrina har mejslet sig ind i de flestes bevidsthed, både på grund af sin voldsomhed – men også på grund af eftervirkningerne. Ikke mindst Præsident Bushs håndtering af naturkatastrofen blev voldsomt kritiseret. Storbyen New Orleans i Louisiana blev ramt af orkanen den 29. august i 2005, og det var den største orkan, syden nogensinde havde set. Kategori 5 orkanen kostede flere end 1,800 mennesker livet, og efterlod 400,000 uden hjem. Omkostningerne løb op i $125 milliarder. Området og befolkningen er stadig mærket af den historiske orkan, der på mange måder ramte de fattige hårdest, og udstillede nogle af de problematikker og den ulighed, der var i storbyen.

2008: Hurricane Ike, Texas

Ike ramte Texas den 13. september. Orkanen, der var en kategori 2, forårsagde store oversvømmelser, og var på den tid, den dyreste naturkatastrofe i Texas. Flere end 100 mennesker omkom, og tusindvis af hjem, broer og foretninger blev ødelagt. Der var skader for $36 milliarder.

2011: Super tornadoudbrud, Alabama

I april 2011 ramte 62 tornadoer delstaten Alabama i løbet af et tre-dages udbrud. Ialt var der 362 tornadoer i det tornadoudbrud, der også ramte Mississippi, Georgia, Virginia og Tennessee. 350 mennesker mistede livet, i det dødligste tornadoudbud nogensinde.

2001: Joplin Tornado, Missouri

Den 22. maj i 2011 ramte en dødelig twister byen Joplin i Missouri. Tornadoen varede cirka 40 minutter, og endte med at koste 161 indbyggere livet.

2012: Superstorm Sandy, New Jersey og New York

Sandy er en af de mest ødelæggende storme, der nogensinde har ramt USA. Orkanen kostede 285 menneskeliv, efter den ramte delstaterne New Jersey og New York i oktober 2012. Dele af NYC blev oversvømmet, og adskillige hjem blev smadret.

2017: Hurricane Harvey, Texas og Louisiana

Harvey er, sammen med Katrina, den dyreste tropiske storm, der har ramt USA i nyere tid. Omkostningerne efter den voldsomme orkan løb op i $127 milliarder. 89 mennesker omkom og mere end 200,000 hjem og forretninger blev ødelagt eller skadet.

2018: Hurricane Michael, Florida

I oktober 2018 ramte katastrofen Florida i form af orkanen Michael. 32 mennesker mistede livet efter en af de sjældne kategori 5 orkaner. Mange ejendomme blev smadret, og omkostninger løb op i $25 milliarder. Mange af dee huse, der stod tilbage, var uden strøm efter orkanen.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Close