9/11 mindesmærker og monumenter spredt rundt i USA

Terrorangrebet den 11. september 2001 var ikke blot et angreb på byen New York, det var en syl, der ramte lige ind i den amerikanske sjæl. Et angreb, der for altid ændrede USA og dets indbyggere, og overalt i USA, kan man opleve forskellige mindesmærker og skulpturer, alle opført for at amerikanerne til stadighed kan minde sig selv og hinanden om, at de aldrig glemmer 9/11. 

Der er mange mindesmærker og skulpturer til minde om terrorangrebet 11. september, spredt udover hele USA. Her er en liste med nogle af de steder man kan besøge, for at mindes 9/11-ofrene.

‘Tribute in Light’ i New York City

Hvert år ved tusmørke den 11. september, tændes 88 projektører. Tilsammen danner de to spektakulære lysstråler, og de er placeret på tvillingetårnene oprindelige sted. Ideen kom tilbage i marts 2002, på halvårsdagen for terrorangrebet. Oprindeligt skulle lyset være en midlertidig installation, der skulle lyse New Yorks City op i en måned. Siden er Tribute in Light blev en fast begivenheden i NYC’s skyline, om aftenen på 9/11.

LAX ‘Recovering Equilibrium’ i Los Angeles

Tre af de fire kaperede fly fra 9/11, var på vej til Los Angeles International Airport (LAX). Fra 2003, har man kunne opleve Recovering Equilibrium, som er Los Angeles’ lufthavnes hyldest til de omkomne. Mindesmærket er et stort ovalt spejl, placeret oven på et basin, med påskrifter som datter, nabo, borger osv. Alt sammen for at minde om, at det var et angreb, der ramte alle dele af det amerikanske samfund. På kanten af de runde og bevægelige spejlplader, står der amerikanske slogans og mottoer som: United We Stand, Sea to Shining Sea, Home of the Brave. 

Skaberne bag monumentet valgte spejleffekten for at de besøgende har mulighed for at identificere sig med ofrene og deres karaktertræk.

Boston College ‘9/11 Memorial Labyrinth’ i Chestnut Hill, MA

Den 11. september i 2003, indviede Boston College en mindeslabyrint, til ære for de 22 tidligere elever, der omkom under 9/11. En af de 22, var Welles Crowther, der blev kendt som ‘Manden i den røde bandana’. Der er lavet film og dokumentarfilm om 9/11-helten, der guidede sine kolleger i sikkerhed, men selv mistede livet.

Labyrinten er en tro kopi af en 1200-tals stenlabyrint i katedralen i Chartres i Sydfrankrig. Chartres-labyrinten, og labyrinten på Boston College, er en såkaldt envejs-labyrint. Når man når midten, har man været igennem alle gangene. Her bliver man ført hele vejen ind og ud. I århundrede var dette et yndet pilgrimsmål, for bønner, meditation og reflektion.

Labyrinten symboliserer livets rejse.

‘Reflect’ i Rosemead, Californien

9/11

Denne skulptur finder man i Rosemead i Californien. Skulpturen består af en jernbjælke, der holdes af to hænder. Jernbjælken fandt man i ruinerne fra 9/11. Hænderne består af 2,976 stykker rustfrit stål, et stykke for hver ofre.

Bjælken repræsenterer den amerikanske sjæl – uanset skader og ulykker, findes den stadig, og den er stadig stærk. De 2,976 stykker stål, er hver udformet som duer.

‘The Garden of Reflection’ i Yardley, Pennsylvania

9/11

Haven, og den store mindepark den ligger i, blev bygget i 2005. Ni mennesker fra Yardley omkom under terrorangrebet. Stedet har en mindevæg i glas, med ofrenes navne, og et tvillingspringvand, som symbol på tvillingetårnene. Den smukke have har en gangsti, med 42 lys langs stien. Hvert lys repræsenterer de 42 børn, der mistede en eller begge forældre, under 9/11.

‘Morning Call’ i Greenport, New York

9/11

Ved havnen i Greenport, står en fiskeørn på toppen af en seks meter høj jernbjælke. Bjælken er lavet af stålrester fra World Trade Center. Fiskeørnen har spredt sine vinger, og i gang med at lande, for at bygge rede. Skulpturen er symbol på genfødsel. Med sit gennemsigtige udtryk, er skulpturen symbol på noget, der kan syne stille og skrøbeligt, men som i virkeligheden er stærkt.

Fiskeørnen står på det sted, hvor solen først står op i staten New York.

‘The Pentagon Memorial’ i Arlington, Virginia

9/11

The Pentagon Memorial ligger på det sted, hvor flyet styrtede ned på 9/11. Mindesmærket er til ære for de 184 mennesker, der mistede livet på dette sted. Af de 184 omkomne var 64 ombord på flyet. Hver af ofrene er markeret med en stålbænk, hvor vand løber under.

Bænkene er placeret efter ofrenes alder – fra den yngste (på tre år) til den ældste (på 71 år).

I den østlige ende af mindeparken, står en “aldersmur”. Igen med udgangspunkt i de 184 ofres alder, er der bygget et stykke mur for hver offer. Startende med tre inches, sluttede med 71 inches. 

‘To Lift a Nation’ i Emmitsburg, Maryland

9/11

Dette monument viser tre 12 meter høje brandmændskulpturer, med en vægt på 2,500 kg hver. De tre bronze brandmænd er ved at hejse det amerikanske flag. Skulpturen er en genskabelse af et berømt billede, der blev taget ved Ground Zero på 11. september, 2001.

Dette monument er til ære for alle de brandmænd, der omkom under 9/11.

‘To Struggle Against World Terrorism’ i Bayonne, NJ

9/11

Den russiske kunster, Zurab Tsereteli var hjemme i sit hjem i Moskva, den 11. september, 2001. Han sad og så tv, og da han så de to tårne kollapse, blev kan rørt til tårer. På sin vej til arbejde, kørte Zurab forbi den amerikanske ambassade, hvor han så folk samle sig foran, for at vise deres sympati. Han så mennesker græde, og så et mindemærke af en tåre for sig. Derfor kaldes selve skulpturen for Tear of Grief. 

Zurab brugte tre år på at lave skulpturen, som han selv financierede.

Monumentet er en gave fra Rusland, og var først tiltænkt Jersey City. De afslog gaven, og derfor står den i dag i Bayonne. 15 mennesker fra Bayonne døde under terrorangrebet. Med gaven sagde Putin, at de for altid stod side om side med amerikanerne imod den fælles trussel – terrorisme.

Skulpturen er en stor stålfri tåre, i revnen af en høj bronze-blok.

‘Postcards’ på Staten Island, New York

9/11

Smuk mindesmærke fra Staten Island, til ære for de 275 beboer på øen, der omkom under 9/11.

Arkitekten bag, har forklaret, at konceptet bag de to store postkort er, at forbinde ofrene med de, der stadig er her. Med postkortene symboliseres den personlige forbindelse mellem elskende. Breve, der er sent til en elskede, man har mistet. Kortene er foldet, for at vide, at beskederne er private. Står man mellem postkortene, kan man se stedet for 9/11.

Hvert postkort har ofres navne indskrevet. De to postkort er lavet af glasfiber.

‘Eternal Flame’ i West Springfield, Massachusetts

9/11

Den evige flamme brænder 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Den er til ære for Melissa Harrington-Hughes, fra West Springfield, samt 92 andre 9/11-ofre, der kom fra delstaten Massachusetts. Flammen repræsenterer liv, og giver de efterladte et stille mindested til reflektion.

Flammen brænder på toppen af en pedestal, hvor der på den ene side er et digt:

“To laugh often and much/ To win the respect of intelligent / people and the affection of children / To earn the appreciation of honest critics / and endure the betrayal of false friends / To appreciate beauty / To find the best in others / To leave the world a bit better / whether by a healthy child / a garden patch or a redeemed social condition / To know that even one life has breathed easier / because you have lived / This is to have succeeded.”

‘Flight 93 National Memorial’ i Shanksville, Pennsylvania

Arkitekten, Paul Murdoch forvandlede en tidligere kulmine i Shanksville om til et permanent mindested. Det var her, Flight 93 styrtede ned. Mindestedet hører under National Park Service. Besøgende kan gå på stier og alléer, der alle fører hen til Wall of Names. På den hvide marmormur, er alle navnene på ofrene fra Flight 93.

‘Empty Sky’ i Jersey City, New Jersey

9/11

To 64 meter lange mure af rustfrit stål og beton, er New Jerseys 9/11-mindesmærke. Indvendigt er navnene på de 749 mennesker fra New Jersey, der blev dræbt under terrorangrebet.

Mindesmærket ligger i Liberty State Park, direkte overfor de tidligere tvillingetårne. Over Hudsonfloden kan man se hele NYC’s smukke skyline, fra Empty Sky.

De to mure er lige så lange, som siderne på hver af de to tårne.

‘Moving Memories’ i Phoenix, Arizona

9/11

Dette monument ligger i Arizonas hovedstad, Phoenix. Den består er en beton ring, og en rustfri stål ring over. På den øverste ring, er der skåret 54 citater, der alle relaterer sig til 9/11. Som solen bevæger sig, kastes lys gennem citaterne, der kommer frem på den nederste ring. Citaterne er taget fra lokale aviser efter 9/11, og indeholder blandt andet: “must bomb back”. 

‘Project 9/11 Indianapolis i Indianapolis, Indiana

Dette monument er placeret ved siden af brandstationen i centrum af Indianapolis. Den består af to 5,000 kilo tunge bjælker fra tvillingetårnene. Bag bjælkerne er et monument i granit, med inskriptioner og en tidslinje fra 9/11. På toppen af hver bjælke er der statuer af USA’s nationalfugl – American Bald Eagle – med udstrakte vinger, og blikket mod New York City.

‘Boston Logan International Airport 9/11 Memorial’ i Boston, MA

9/11

Da USA blev angrebet i 2001, ramte American Airlines Flight 11 det nordlige tårn og United Airlines Flight 175 ramte det sydlige tårn. Begge fly var lettet fra Logan International Airport i Boston. De passagerer og flypersonale der omkom, mindes ved The Place of Remembrance. Glaskuben er altid åben, og et sted, der er skabt til at reflektere.

Navnene på de omkomne er indskrevet i glasset. Besøgende når til kuben via to snoede stier, der begge er symbol på de to flys ruter.

‘The Rising’ i Valhalla, New York

Denne 24 meter høje stålkonstruktion, består af tusindvis af meter af svejset stål. Dets 109 rødder repræsenterer 109 indbyggere fra Westchester, man oprindeligt mente omkom under 9/11. Der er senere kommet flere lokale ofre til. Deres navne er blevet tilføjet skulpturen.

Titlen på mindesmærket kommer fra Bruce Springsteens 9/11-sang.

‘National September 11 Memorial and Museum’ i New York City

9/11

På stedet, hvor de to tårne stod, er nu to kæmpe vandfald og to reflecting pools. Rundt i kanten af de to pools er inskriptioner med navnene på ofre fra 9/11, og fra angrebet i 1993.

I det omkringliggende Memorial Plaza finder man Survivor Tree, der blev fundet på Ground Zero, og genskabt.

En bevægende sted, og et smukt monument til ære for de omkomne.

‘Eleven Tears’ i New York City

Eleven Tears blev skabt på opfordring fra American Express Corporation, til minde om de syv ansatte, der omkom den 11. september, 2001. Tåren finder man på stueplan i Three World Financial Center.

Bunden er udformet som en syvkant – en side for hver af de døde. Over vandet hænger en knap 300 kilo ting krystal, med syv kanter.

‘FDNY Memorial Wall’ i New York City

9/11

Til ære for de 343 NYC-brandmænd, der mistede livet, har man opført denne smukke bronzemur. Muren er 16 meter lang, og har billeder af brandmænd i tjeneste under 9/11, samt navnene på de modige brandmænd, der mistede livet i forsøget på at redde andre.

‘Trinity Root’ i New York City

På pladsen foran Trinity-kirken i New York City, står denne skulptur. Det er en enorme bronzeskulptur vejer 1,5 ton, og er til minde om den 70 år gamle ahorntræstamme, der reddede St. Pauls Chapel fra ruiner, den 11. september, 2001.

‘The Sphere’ i New York City

9/11

The Sphere, af den tyske skulptør, Fritz Koenig stod på World Trade Center-pladsen, da terrorangrebet fandt sted. Koenig havde skabt skulpturen som et symbol på verdensfred gennem handel. Skulpturen blev stærkt medtaget, under 9/11, og blev midlertidligt flyttet til Battery Park. Her stod den som mindesmærke for de faldne, indtil Liberty Park stod færdig i 2016. Nu er skulpturen tilbage til hvor det hele begyndte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button