Hoover Dam – den imponerende dæmning på Colorado River

Hoover Dam (kendt som Boulder Dam fra 1933 til 1947) er et must see. Dæmningen er et fantastisk og imponerende byggeprojekt. Befinder man sig i Nevada eller Arizona, bør man unde sig selv at tage et par timer ud af programmet, og bruge dem på at udforske dette enorme anlægsprojekt. Hoover Dam ligger lige ved grænsen mellem de to amerikanske delstater Nevada og Arizona, placeret i Black Canyon på Colorado River. Det er ikke langt fra Las Vegas.

Historien bag Hoover Dam

I 1930’erne blev Hoover Dam (Hoover-dæmningen) konstrueret, for at tæmme den voldsomme og uberegnelige Colorado River (Colorado-floden). Med årstidernes skiften, ændrede Colorado-flodens vandstand sig så voldsomt, at den utallige gange var årsagen bag enorme oversvømmelser. I 1922 gik den daværende regering derfor i gang med at undersøge, om det var muligt at dæmme op for den vilde flod. I 1928 var beslutningen om at bygge dæmningen taget.

Arbejdet med Hoover-dæmningen gik i gang i 1931 – lige midt i den Store Depression. I USA var arbejdsløsheden på himmelflugt, og det nye offentlige byggeprojekt kom som en kærkommen hjælpende hånd fra den føderale stat til de mange, der ikke kunne forsøge dem selv og deres familier. I alt 21.000 mænd fik arbejde med det ambitiøse projekt. Projektet varede fem år, kostede $50 millioner (svarende til $690 millioner i dag), og kostede 112 arbejdere livet (flere andre døde af sygdom, kulilteforgiftning eller hedeslag).

De amerikanske myndigheder opdagede i slutningen af 1939, at tyske agenter planlagde at placere bomber ved Hoover Dam, for at sabotere store dele af energiforsyningen til de omkringliggende stater. Som konsekvens af det forestående plot, blev der foretaget en masse forholdsregler i og omkring den nyopførte dæmning. Efter angrebet på Pearl Harbor i december 1941, blev Hoover Dam lukket for besøgende helt optil september 1945.

Uenigheder om navnet 

Da ideen og tegninger var på tegnebrættet, blev den kommende dæmningen opkaldt efter Boulder Canyon – stedet hvor man oprindeligt havde tænkt, at anlægget skulle være. I daglig tale hed projektet altså Boulder Dam. Men, den 17. september 1930 annoncerede daværende indenrigsminister, Ray Lyman Wilbur, at dæmningen fremover skulle hedde Hoover Dam. Den skulle opkaldes efter hans chef, præsident Hoover, der var tiltrådt som præsident i 1929.

Hoover Dam

Da Franklin D. Roosevelt blev præsident i 1933, besluttede hans indenrigsminister, Harold Ickes at ændre navnet til Boulder Dam, da der var ondt blod mellem Hoover og Ickes, og mange amerikanere bebrejdede Hoover for den Store Depression, hvorfor navnet Hoover klingede negativt i manges ører. Det forblev navnet frem til 1947, hvor Kongressen officielt vedtog, at navnet var, og skulle være, Hoover Dam.

Fakta om Hoover Dam

Inden anlægget kunne bygges, måtte man lede vandet fra Colorado River væk. Man sprængte derfor tunneller, svarende til en firesporsmotorvej igennem Black Canyon. I de efterfølgende fem år fossede floden gennem afledningstunnellerne mens de mange arbejdere knoklede videre i den tørre kløft. I 1936, da Hoover Dam var færdigbygget, havde man endelig fået kontrol over den vilde flod. I Californien, Nevada og Arizona kunne man nu se frem til billigere strøm.

Dæmningen blev ikke alene skabt for at give strøm til nærliggende Las Vegas. Man ønskede også at drage nytte af vandet fra Colorado River, for at fordele vandet mere ligeligt til de tørre stater – Californien, Arizona og Nevada. Efter byggeriet stod færdigt, kunne de tre stater i højere grad dyrke landbrug og fødevare, da man havde formået at gøre ørkenområder til mere frugtbare områder.

  • Søen, som blev dannet bagved dæmningen, Lake Mead, er USA’s største reservoir. Den dækker omkring 694 kvadratkilometer, og har en kystlinje på 885 kilometer.
  • Lake Mead kan indeholde 1,24 billioner kubikfod vand.
  • Ved foden er dæmningen 200 meter tyk.
  • Dæmningen er 221 meter høj og 379 meter lang.
  • Når elektricitetsbehovet topper, løber der så meget vand gennem generatorerne, at det kunne fylde 15 mellemstore svømmebassiner på ét sekund.
  • Der er så meget beton i Hoover Dam (4,5 millioner kubikmeter), at man kunne bygge et 1,2 meter bredt fortov hele vejen rundt om ækvator.
  • Dæmningen buer, men er så massiv, at man ikke havde behøvet at lave den buet, da vægten på dæmningen (mere end 6.600.000 tons) sagtens kan modstå vandtrykket. Designerne mente dog, at folk ville føle sig sikrere, hvis den var buet.
  • Den skaber mere end fire milliarder kilowatttimer om året – nok til 1,3 mio. mennesker.

Besøg Hoover Dam

Hoover Dam er et af de helt klassiske stops på vejen mellem Kingman, Arizona og Las Vegas. Dæmningen har næsten en million besøgende om året. I 2010 åbnede man en højbro/bypass på US 93 – for at lette trafikken på dæmningen. Dæmningen er derfor ikke længere hovedåre mellem Nevada og Arizona. Men selvom man ikke kan køre over selve dæmningen længere, bør man bestemt ikke snyde sig selv for at opleve dæmningen på tætteste hold. Det er let at parkere (på Arizona-siden), og derefter gå ned og nyde den spektakulære udsigt.

Hvis du vil på besøgcenteret, er det lettest fra Nevada-siden. Vær opmærksom på parkering – nogle steder koster det $7, andre steder er det gratis. Parker bilen (eller motorcyklen), gå ned på vejbroen og nyd det fantastisk syn, som Hoover Dam er. Et imponerende bygningsværk med enorm betydning for områderne omkring.

Hoteller i Kingman*
Hoteller i Las Vegas*

Opførelsen af Hoover Dam fik også betydning for hele nærområdet. Boulder City er et følge af Hoover Dam, da byen opstod for at huse de mange arbejdere. Langs Lake Mead findes nu en række rekreative resorts, hvor man kan nyde fiskeri, vandsport og svømning. Lake Mead blev USA’s første rekreationsområde i 1964. Las Vegas, der ligger en times kørsel fra Hoover Dan, kan også takke dæmningen for et gevaldigt boost. Las Vegas blev et frirum for arbejderne, når de en sjælden gang havde en fridag (man arbejdede 6 dage om ugen i treholdsskift).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button