Ting du måske ikke vidste om Alaska

1. Alaskas flag blev designet af en 13-årig dreng. Det skete efter, at man havde opfordret elever på tværs af landet til at indsende deres forslag til delstatsflaget. Valget faldt på Benny Bensons udgave, der er et blåt flag med otte stjerner på. Benson forklarede, at den blå farve symboliserede himlen. Syv af stjernerne udgør Karlsvognen, og den ottende er Polarstjernen. Karlsvognen symboliserer styrke, og Polarstjernen repræsenterer Alaskas fremtid. Flaget blev officielt i 1927, mens Alaska stadig var et territorie. Læs om USA’s nationalflag her.

2. Der er en del elge-love i Alaska. Blandt andet må man ikke skubbe en elg ud af et fly, eller give en elg øl.

3. I Haines ligger USA’s første museum, der udelukkende er dedikeret til hammere.

4. Alaska har mere kystlinie end de andre 49 delstater tilsammen.

5. På grund af de lange sommerdage, har Alaska kunne producere kæmpe grøntsager. Blandt andet et 17 kilo tungt broccolihoved, en 30 kilo tung cantaloupe og et 62 kilo tung kålhoved.

6. I Fairbanks-området bor julemanden, i byen North Pole. Her er der åbent 365 dage om året, hvor man kan købe alskens juleting. Tusindevis af breve bliver hvert år sendt til julemanden her.

7. Beringstrædet der adskiller Alaska fra Rusland er blot 88 kilometer bred, ved det smalleste sted. I strædet ligger den russiske ø, Big Diomede og den amerikanske ø, Little Diomede. Der er blot fire kilometer mellem de to øer. Så, i princippet er det faktisk muligt for nogle amerikanere at se hele vejen til Rusland.

8. USA’s største nationalskov, Tongass ligger her. Det gør den andenstørste iøvrigt også.

9. I Barrow varer den længste nat hele 67 døgn. Om sommeren får man dog 82 dage med uafbrudt sollys.

10. Hvis Manhattan havde samme befolkningstæthed som Alaska, ville der bo omkring 28 mennesker på øen.

Flere fakta om Alaska

11. Juneau er USA’s eneste delstatshovedstad, der ikke er tilgængelig via vejnet.

12. Mange hoteller i Alaska tilbyder nordlys-morgenopkald. I Fairbanks kan man opleve nordlys 243 dage om året.

13. Med 14 % er Alaska den delstat, der har den største andel af indfødte amerikanere. De indfødte er aleuts, inupiat, athabascans, tlingit og haida. I Alaska tales der omkring 20 forskellige indianersprog – nogle af dem tales kun af en håndfuld mennesker.

14. USA’s højeste punkt ligger i Alaska: Denali (Mt. McKinley).

15. Kodiak brunbjørnen (den eneste anerkendte undergruppe af grizzlybjørne) lever udelukkende på øerne i Kodiak Archipelago. Her har de levet separeret fra andre bjørne i 12,000 år.

16. Omkring 11 % af verdenens jordskælv finder sted i Alaska.

17. Fra 1997 til 2017 havde byen Talkeetna en helt særlig borgmester, nemlig Stubbs. Stubbs var en kat, der var valgt som borgmester på samme vis som alle andre borgmestre. Folk strømmede til for at hilse på borgmester-katten, og hver dag modtog Stubbs adskillige kort og og breve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to top button