Flag Day & fakta om det amerikanske flag

Under Den Amerikanske Revolution, vedtog Den Kontinentale Kongres, at “de Forenede Staters flag skal bestå af tretten røde og hvide striber” og “Unionen er tretten stjerner, hvide på blå baggrund, der repræsentere den nye konstellation.” Striberne er bevaret som symbol på de tretten oprindelige kolonier, og stjerner er tilføjet, hver gang en ny delstat blev en del af nationen. Kongressen godkendte Stars and Stripes den 14. juni I 1777. Hvert år på denne dato fejrer man derfor Flag Day i USA. Stars and Stripes er et af de største, hvis ikke det største, symbol på nationalfølelse og -identitet. 

Den første Flag Day

Det var Bernard Cigrand, en lærer fra, der i 1885 fandt på at fejrer det amerikanske flag den 14. juni. Det år fik han sin skole til at afholde mærkedagen. Den 14. juni i 1877 afholdte man så den første officielle Flag Day i USA, i forbindelse med 100-årsdagen for tilføjelsen af Stars and Stripes / Old Glory / The Star-Spangled Banner. Kongressen havde sørget for, at alle offentlige bygninger skulle flage. I årene efter fejrede flere stater Flag Day. I 1912 udsendte Præsident Taft et dekret, der fastslog udseendet på flaget (antal takker og så videre). Fire år senere proklamerede Præsident Wilson, at den 14. juni skulle være en mærkedag. I 1949 underskrev Præsident Truman lovgiving, der officielt gjorde 14. juni til national flagdag. Det er ikke en helligdag, og regeringen opfordret blot folk til at flage med Old Glory.

Tiden før Stars and Stripes

I starten af Den Amerikanske Revolution, kæmpede kolonisterne ikke under et fælles banner eller fane. Faktisk var der rigtig mange forskellige flag, som forskellige grupper kæmpede under. Blandt andet kæmpede The Sons of Liberty –et hemmeligt samfund af dissidenter – under et flag med ni røde og hvide lodrette striber. Flaget kom til i 1767, og de ni striber repræsenterede ‘de ni loyale’ kolonier, der havde protesteret mod Stamp Act i 1765.

Men i 1775 besluttede Den Kontinentale Kongres at oprette en fælles hær – den kontinentale hær – i håb om, at man kunne stå mere sammen i kampen om frihed. Dette førte til det første “amerikanske” flag: the Continental Colors (Grand Union Flag). De tretten striber, der er bevaret gennem tid og historie, repræsenterede de tretten kolonier, der kæmpede for uafhængighed.

For mange var dette flag dog for meget lig det britiske, og at Union Jack var på flaget, var for mange en rød klud i ansigtet. For de, der ikke ønskede at klippe båndene til Storbritannien, var dette flag et godt kompromis. Men George Washington mente ikke, at dette flag var motiverende for revolutionen, og han begyndte at lede efter et alternativt nationalsymbol.

Stars and Stripes – USA’s nationale flag

Den Kontinentale Kongres besluttede derfor, den 14. juni i 1777, at “de Forenede Staters flag skal bestå af tretten røde og hvide striber” og “Unionen er tretten stjerner, hvide på blå baggrund, der repræsentere den nye konstellation.”

Man er ikke helt enige om, hvem der designede flaget Stars and StripesNogle mener, at det var Francis Hopkinson, en af underskriverne af Uafhængighedserklæringen, der stod bag designet. Han stod også bag forskellige designs af segl. Hopkinson blev aldrig afregnet for sit design, selvom han skrev til Kongressen, og gjorde dem opmærksom på sit design.

Var det Betsy Roos, der lavede USA’s første flag?

Historierne har længe gået på, at det var Betsy Ross, der udfærdigede det første amerikanske flag. Ross var syerske, og hjalp med at reparere uniformer og sy telte under Den Amerikanske Revolution. Men, der findes ikke nogle konkrete historiske beviser på, at det var Betsy. Det var nemlig først i 1870, da hendes barnebarn, William Canby, fortalte historien til befolkningen, at man fik nys om Betsys mulige rolle.

William fortalte, at Betsy i foråret i 1776 havde mødtes med tre mænd, blandt andet George Washington. Her blev hun præsenteret for en skitse af det nydesignede flag, og tilspurgt, om hun kunne lave et flag udfra skitsen. Betsy skulle herefter have indvilliget, men foreslået, at man arrangerede stjernerne i en cirkel, og gav hver stjerne frem takker fremfor seks.

Wikimedia Commons

Barnebarnets historie blev herefter en del af flagets, og USA’s, historie – selvom ingen har kunne finde konkrete beviser på sandhedsværdien af historien. Men det er i hvert fald ikke utænkeligt – for George Ross, der var en af underskriverne på Uafhængighedserklæringen, var hendes afdøde mands onkel. Det kan tænkes, at George anbefalede Betsy.

Det nuværende flag

I 1950’erne, da Alaska var tæt på at blive optaget i Unionen, begyndte folk over hele USA at hjemmedesigne deres udgave af det nye flag. Det kan man se forskellige eksempler på her. Det gjorde den 17-årige studerende, Bob Heft fra Ohio også. Han lånte sin mors symaskine, og skilte familiens flag med de 48 stjerner ad. Han syede 50 stjerner på – da han mente, at Hawaii snart ville blive optaget som delstat. Projektet afleverede han til sin historielærer.

Amerikansk flag

Bob sendte også flaget til kongresmedlemmet, Walter Moeller, der præsenterede det for Præsident Eisenhower, efter begge delstater var blevet en del af USA. Den 4. juli, 1960 valgte præsidenten Hefts design som det nye officielle flag. Bob stod sammen med Eisenhower, da det nye flag fløj til tops for første gang. Hans lærer gav ham herefter topkarakter for sit projekt.

Det er forbudt at iklæde sig det amerikanske flag

Umiddelbart er det ikke noget mere patriotisk end at iklæde sig det smukke Stars and Stripes. Som shorts, habit, bikini eller solbriller. Men det er faktisk ikke ok ifølge Flag Code.

Til gengæld er det ikke kun for militæret, at beklæde en kiste med Star-Spangled Banner. Det kan man gøre som del af enhver begravelse.

I øvrigt skal flaget ifølge etikette, altid være oplyst. Enten af solen, eller af anden form for lys.

Flaget må ikke ramme jorden, præcis som i Danmark. Man må af samme grund ikke have tæpper lavet af Stars and Stripes.

Afbrænding af Stars and Stripes

Under Vietnamkrigen brugte en del modstandere af krigen deres protester til at brænde flaget. I 1968 gjorde The Flag Protection Act det ulovligt at brænde, eller på anden måde skamfere Old Glory. Højesteret har dog senere afgjort, at regeringen ikke må undertrykke borgernes First Amendment – rettigheder. At afbrænde slidte flag, på en respektfuld måde, har altid været accepteret.

Altid øverst og uden forandringer

Når byflag, virksomheds-lag eller delstatsflag er på samme flagstang som Stars and Stripes, skal det nationale flag altid være øverst.

Man må ikke tegne eller skrive på Old Glory. Der har været 27 forskellige Star-Spangled Banner. Hver gang USA har optaget en ny delstat, har flaget skulle redesignes. Nogle af flagene har blot været USA’s flag i et år. Hvis USA får nye delstater, skal flaget naturligvis ændres igen.

Brugen af flaget blandt befolkningen

Det var næsten uhørt, at borgere flagede med Star-Spangled Banner, før Den Amerikanske Borgerkrig. Herefter begyndte man pludseligt at se flaget vajer i nordstaterne, hvor det blev et populært symbol. Det var her amerikanskernes kærlighed og nærmest kultdyrkelse af flaget begyndte. I sydstaterne brugte man Confederate Flag som symbol – det flag er i moderne tid, for mange, blevet lig med undertrykkelse, og det er blevet forbudt flere steder at flage med det flag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button