Den sidste Woolworth’s Luncheonette i USA

Woolworth’s Luncheonette oser af 50’er diner, svunden small-town America, milkshakes og burgere, og en helt ægte hyggestemning. Læs her, hvorfor du bør besøge den sidste af sin slags – den sidste Woolworth’s finder du i Bakersfield, Californien.

Det er ganske vist; hvis du har set en film eller en serie, hvor små amerikanske byer og deres svundne velmagtsdage skiltres, har du helt sikkert set den klassiske barscene, hvor de lokale får en kop morgenkaffe eller hvor teenagerne mødes til en efter-skole milkshake. Desværre er disse så klassiske og ærkeamerikanske caféer en saga blot. Der findes dog stadig én luncheonette, der gemmer sig i Bakersfield i Californien, hvor den sidste af netop sin slags, Woolworth’s ligger.

Historien bag Woolworth

Vi skal helt tilbage til 1878 i New York, for at finde den første F.W. Woolworth “five and dime” butik. Selvom det ikke gik for den første udgave, ændrede modellen sig, og rundt om i landet begyndte nye Woolworth’s at springe op. I 1911 åbnede Woolworth’s i Bakersfield.

For få generationer siden, var Woolworth på alle husmødres læber. Det var hér man købte sine dagligdagvarer, såvel som finere ting.

Flickr/Redwood History Pics

Hele ideen bag Woolworth’s var at skabe et sted, hvor du kunne klare det hele på een gang. Du kunne få dine madvarer, dine specielle lysestager, smykker og møbler, og du kunne få en kom kaffe ved disken.

Frank Woolworth skabte den moderne detailkæde, som vi kender den i dag.

Frank åbnede sin første succesfulde Woolworth (efter den første i New York fejlede) i Lancaster i Pennsylvania i 1879. Successen skyldtes blandt andet, at alle varer kostede enten fem eller ti cents, heraf navnet five & dime. I nutiden tildeles Frank ofte rollen som skaber af storcentre-konceptet, og som bidrager til en ændring af den amerikanske handelsmodel.

Før Woolworth havde amerikanerne købt de fleste af deres varer fra kataloger eller lokale butikker, hvor ventetiden var lang, og hvor der ikke var mulighed for at ose rundt og selv vælge dine varer.

Nye tider

Det ændrede sig med Woolworth, hvor rækker og atter rækker af varer gjorde det muligt for forbrugerne at lede efter og finde, lige præcis de varer, som de ønskede, uden den lange ventetid, og med varerne i hånden inden betaling.

Da Woolworth var på sit højeste, var der næsten 5.000 butikker.

Det var et blomstrende marked for supermarkeder, og man besluttede derfor at inkorporere en spiseafdeling – den lange ikoniske bardisk – luncheonette – så amerikanerne kunne få en bid mad inden eller efter indkøbene.

Woolworth blev et globalt ikon, og dets hovedkvarter blev et af Manhattans første skyskrabere.

Woolworth spillede også en stor rolle i 1900-tallets brud med raceadskillelse. Det var ved netop Woolworth bardiske, at nogle af borgerrettighedskampens helt første sit-ins foregik – nærmere bestemt i Greensboro, North Carolina i 1960. Sit-ins var en af rettighedskæmpernes helt store våben – de ville ikke længere finde sig i at skulle sidde i en adskilt afdeling fra de hvide.

Flickr/Paul Narvaez

De sorte satte sig ved disken, og bad om servering. De blev nægtet servering, hvilket ejerne af restauranter faktisk var i deres gode ret til i følge lovgivningen. Mange Woolworth-ejeres indtægt styrtdykkede, og få år efter underskrev præsident Kennedy en lov, der forbød diskrimination på offentlige beværtninger, som Woolworth’s.

Som tiden gik, og konkurrenterne voksede i antal, lukkede Woolworth’s på stribe, og blev erklæret insolvent i 1997. Mange bygninger blev revet ned, og i dag er der kun én tilbagelevende af sin slags.

Verdens sidste Woolworth’s

Træd ind i Time & Dime Antique Mall i Bakersfield – her finder du, ud over alverdens glemte sager fra fortidens velmagtdage, en helt funktionsdygtig tidligere Woolworth luncheonette bardisk, med plads til 22 personer. Five & Dime centeret består af fire etager, og du finder dineren i stueplan.

Frokostrestauranten hedder nu Woolworth Diner, men den er stadig helt original. Den er nu en del af Fire and Dime Antique Mall. Flickr/Frank Lynch

Her er der en bid af historien, der hjalp til at define det amerikanske landskab med hensyn til handel, indkøb og kommercielle identitet.

Tag plads ved disken og se din burger og pommesfrites blive lavet, sid i de gamle stole og smag en klassisk amerikansk milkshake. Den originale disk målte ikke mindre en 74 fod, hvor alskens folk og fæ kunne nyde kaffen, burgeren eller bysladderen.

I dag kommer folk fra hele verden, for at opleve verdens sidste rigtige og ægte Woolworth Luncheonette.

Selve butikken har haft flere lokationer i Bakersfield, og bygningen og forretningen som den er i dag, åbnede i 1994.

Skiltet er det originale, stolene knirker efter 100 års brug og udtrykket er fuldt ud bevaret.

Her er menuen simpel: baked beans, burgere og macaroni. Root beers og Milkshakes. Og intet overstiger en pris på $10. De ansatte er klædt i sort og hvidt, og atmosfæren skriger USA, 1960’erne og helt æra, der er forbi.

Men her i Bakersfield kan man altså stadig gå på opdagelse i en five & dime butik, og sætte sig ved den lange skinnende bardisk, og få sig en gammeldags menu i gamle Woolworth-omgivelser.

Hoteller i Bakersfield*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button