Drive-in movie theaters i USA: Oplev ren americana

Drive-in movie theaters blev i 1950’er og 1960’erne et sandt amerikansk ikon. Kærestepar i åbne biler, med Grease-hår, milkshakes og en storskærm under stjernerne. Det var i de årtier en blomstrende branche, og er senere blevet et symbol på den rene americana. Selvom de fleste drive-ins har måtte lukke, har enkelte rundt omkring i USA formået at nytænke sig selv, og bevaret denne klassiske amerikanske oplevelse.

Drive-in movies får sin renæssance

Den 6. juni i 1933 åbner Richard M. Hollingshead, Jr. USA’s første drive-in theater i New Jersey. Med lynets hast blev dette nye fænomen, hvor man parkerede sin bil, indstillede radioen og så en god film, en virkelig populær amerikanske begivenhed. I slutningen af 1050’erne rundede man over 4.000 drive-in movie theaters i USA. Drive-ins poppede op overalt, og unge på denne tid husker sugemærker, kammerater i bagagerummet – så de slap for at betale indgang, sene aftener med de nyeste filmhits, et tæppe på græsset og alverdens samvær og oplevelser.

Men allerede i 1970’erne begyndte det at gå nedad for branchen, og i dag er blot omkring 340 i hele USA. Nutidens helt store udfordring, for de få tilbageværende drive-ins er, at distributørerne kræver, at de bliver digitaliseret. En opgradering, der koster mere end 500.000 kroner.

Heldigvis er drive-in movies stadig rigtigt populære, på trods af den voldsomme konkurrence fra digitale udbydere, streamning og udlejning. Drive-ins kan levere en romantisk og nostalgisk oplevelse, hvor du ser en film sammen med andre, i det fri og i din egen bil. Mange vælger at genleve de oplevelser, som de havde som barn og ung – minder om tider, der synes længst forbi. Drive-in movies kan skabe et fælleskab, som mange søger tilbage til. Med sine store skærme, sine mange snack-tilbud og den friske luft, er drive-ins aldrig rigtig gået af mode. Priserne er samtidig også fordelagtige – da man ofte kan se to film, for hvad det koster at se en film i biografen.

Her er det også muligt at lege med ungerne før eller efter filmen – og det at man er med til at bevare en gamle og traditionsrig kulturoplevelse, betyder meget for mange brugere af drive-ins.

Det er derfor lykkedes nogle drive-in theaters rundt omkring i de amerikanske stater (en del af har ikke nogle drive-ins på grund af vejrforholdene) at genskabe og genoplive denne gamle og ikoniske americana-oplevelse.

Her kommer der nogle af de renoverede eller nyopførte drive-in movie theaters, som man kan opleve i USA den dag i dag.

Shankweiler’s (den ældste drive-in i USA)

Paul Geussinger, der driver USA’s ældste drive-in theater, kunne faktisk ikke selv lide at se film i de åbne biografer, da han var ung. Han foretrak sandeligt de almindelige biografer, med deres komfort og temperede luft. Drive-ins var bare varme, klistrende og irriterende – mente Paul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button