Ikoniske oplevelser i hver af de 50 stater

Mange har som målsætning at besøge alle de 50 amerikanske delstater. Men hvad bør man så opleve i de enkelte stater? Her følger en bucket liste over alle de 50 stater, med eventyr og oplevelser i fokus. Det er på ingen måde en udtømmelig liste, men skal man blot gøre én ting i hver stat, er denne liste en rigtig god start.

Alabama: Find din indre astronaut

I Huntsville, Alabama har man muligheden for at finde sin indre astronaut frem, også selvom man ikke længere er barn. Hos U.S. Space Center & Academy kan man tilmelde sig to dage på voksen-lejr, hvor man får et væld af rum-oplevelser. Der er et stort museum med raketter og rum-relaterede objekter, man kan bygge og affyre sin egen rum-model, og træne i en simulator, for en sand måneoplevelse. Rumvidenskab er stort i USA, i Alabama er det oplagt at kigge forbi rumcenteret, hvis man – som de fleste – har interesse og fascination for rumraketter, månelandinger og rumvidenskab.

Alaska: Se nordlys

Man kan være heldig at se nordlys i Danmark, men hvis man vil opleve nordlysene danse betagende over himlen, er Alaska helt oplagt. Aurora borealis, som det hedder, er Moder Natur i sin fornemmeste dragt. For bedste chancer, kan man tage til Fairbanks og Anchorage, mellem september og april.

Arizona: Vandretur i Grand Canyon

Grand Canyon er altid på bucket lister, og denne er ingen undtagelse. Man kan både tage til sydsiden og nordsiden, begge oplevelser er noget i særklasse. Tag på en vandretur i den mageløse kløft, for en helt unik oplevelse. Er man ikke til lange gåture og alt for megen fysisk aktivitet, kan man tage en helikoptertur over Grand Canyon. 

Arkansas: Grav efter diamanter

Ægte amerikansk: grav efter diamanter. Det kan man, for et mindre beløb gøre, ved Crater of Diamonds State Park i Murfreesboro, Arkansas. Her er verdens mest perfekte diamant fundet, og det er også her, Nordamerikas største diamant er fundet. Er man heldig, kan man forlade Arkansas med en ekstra souvenir. Finder man en diamant kan man nemlig beholde den.

Californien: Se verdens højeste træ

Californien har så meget at byde på, og Redwood Nationalpark er ingen undtagelse. Her kan man gå rundt i skyggen af de vidunderlige høje rødtræer, og det er også her, man finder verdens højeste træ, Hyperion, der knejser sig 115,5 meter op i luften. Parken byder desuden på en lang og smuk kyststrækning.

Colorado: Bad i de varme kilder

En vandretur langs Conundrum Creek Trail på 14 kilometer fører en op til en helt fantastisk udsigt, og varme kilder, hvor man kan bade. Det er også muligt at overnatte heroppe i telt, det kræver dog tilladelse først. Stien, der fører op til de varme kilder og den bjergtagende udsigt, ligger ved Aspen i Colorado.

Connecticut: Tag et damptog tilbage i tiden

På denne to-delte tur kan man opleve det uberørte Connecticut River Valley, på samme måde som amerikanerne gjorde det i starten af forrige århundrede. Man kommer på en 2,5 time lang togtur gennem området, og komme på en vaskeægte riverboat. Turen er særlig smuk i efterårsfarverne, hvor New England tager sig ud fra sin fineste side. I februar og marts, er der største chance for at spotte en hvidhovedet havørn (USA’s nationalfugl).

Delaware: Sejl tilbage i tiden

Den originale Kalmar Nyckel var et af de første pionerskibe, der nåede den Nye Verdens kyst. I Delaware ligger en smuk kopi, som man kan sejle med. Her er et smukt museum, så man kan høre om Delawares første tilflyttere, mens man cruiser i denne skønhed. Skibet sejler fra Wilmington og Lewes. I Lewes kan man også leje pirat for en dag – perfekt hvis man har børn med.

Florida: Flyd ned ad Everglades

En særlig oplevelse i Florida, er at tage en airboat i Everglades nationalpark. Her er et unikt økosystem med krokodiller, fugle og Florida pantere.

Georgia: Se det spanske mos

Jones Street i Savannah, Georgia er tidligere blevet døbt ‘den smukkeste gade i Nordamerika”. Byen Savannah er kendt for sine hængende spanske mostræer og historiske torve, og byen er en helt bucket list i sig selv. Den har også en del spøgelseshistorier, hvis man er til et godt gys.

Hawaii: Pearl Harbor

Den 7. december 1941, blev USA angrebet af Japan, og reaktionen var umiddelbar: USA var de facto en del af Anden Verdenskrig. Man kan hædre de faldne, og mærke historiens vingesus, i Honolulu, Hawaii, hvor World War II Valor in the Pacific National Monument ligger. USS Arizona Memorial, der kun kan nås med båd, er 1,102 amerikanske sømænds sidste hvilested. Ialt blev 1,177 dræbt på skibet.

Idaho: Tag på en gondoltur

Tag på Nordamerikas længste gondolier – en rejse på 5 kilometer, med mål på Silver Mountain i Kellogg. Om vinteren er der mulighed for skisport på toppen af bjerget – resten af året kan man blandt andet cykle, eller blot nyde den sprøde bjergluft og nyde udsigten.

Illinois: Snup en drink på 95. etage

I stedet for at tage op på toppen af Sears Tower i Chicago – USA’s andenhøjeste bygning – kan man besøge John Hancock Center, og få et smukt view ud over storbyen. I signature-rummene, kan man købe en drink, og ellers bare læne sig tilbage, og nyde alle skyskraberne og ens yndlingsdrink. Det er billigere end adgangen til Sears Tower.

Indiana: Se veteranbiler og gamle RV’s

Har man sagt Indiana, har man også sagt Indy 500 – og det er også en populær attraktion at tage hen til museet i Indianapolis, hvor man blandt andet kan være heldigt at få en tur i en Indy 500-bil.

Men hvad med at tage på Auburn Cord Duesenberg Automobile Museum, hvor ens passion for gamle klassikere virkelig bliver tilfredsstillet. Her er biler fra 1890 til nutiden, og mere end 120 forskellige biler at se på.

Noget lige så amerikansk, er RV’s. RV’s har i næsten 100 år været amerikaners “campingvogn”, og i dag er det blevet særlig populært at istandsætte en gamle RV, og flytte hele familien ind på de sparspomme, men hyggelige, kvadratmeter.

RV’s er en amerikansk fortælling, og på RV/MV Hall of Fame i Elkhart, har man mulighed for at se alverdens udstillede RV’s i alle former og farver, og fra forskellige tider.

Iowa: Kør på verdens korteste jernbane

Med sine 90 meter, er Fenelon Place Elevator i Dubuque, Iowa verdens korteste og stejleste jernbane i verden. Elevatoren blev bygget i 1882 til privatbrug, og to år senere, åbnede den for offentligheden. Fra toppen kan man se Mississippifloden og tre amerikanske delstater.

Kansas: Tag på opdagelse 65 etager under jorden

Kansas Underground Salt Museum I Hutchinson, Kansas er bygget indeni en af verdens største bjergssaltsaflejringer. For at komme ned til museet, skal man tage en elektrisk sporvogn, der tager en 200 meter ned under jorden. Her vil man høre om historien bag minedrift, og hvordan undergrunden her, blandt andet er brugt til opbevaring af filmskatte, såsom Borte med Blæsten.

Kentucky: Spil på hestevæddeløb

Når man er i Kentucky, kommer man næsten ikke udenom Kentucky Derby. Tag til Louisville, Kentucky og oplev det historiske væddeløb, der er blevet afholdt hvert år siden 1875. Det afholdes første søndag i maj, og i ugerne optil løbet, er der Kentucky Derby Festival.

På andre tidspunkter af året, ligger der Kentucky Derby Museum i Louisville, hvor der er godt med Derby-relaterede ting og oplevelser.

Louisiana: Opleve plantagerne

Tag op en tur rundt og se de gamle plantager, hvor historierne flyder. Her kan man opleve hvorledes slaveejere og slaver boede og levede. Mange plantager i New Orleans-omådet er også blevet brugt af kunstnere og forfattere, og man er garanteret en historisk og begivenhedsrig oplevelse, hvis man begiver sig ud på en af turene:

Maine: Spis hummer og se fyrtårne

Maine er især kendt for sine mange fyrtårne (flere end 60), der er en fryd for øjet, som de ligger der ved kysten, og for hummer. Tag på oplevelse langs kysten og se på fyrtårne, og pak en picnickurv. I kurven bør man have en ægte Maine-hummer, der er særligt for området. Her er der rigeligt med hummer til alle, hvorfor prisen også er til at betale.

Maryland: Dyrk havnen i Baltimore

Hele Baltimores havn, er en sand magnet for turister. Her er parker, hoteller, restauranter og butikker. Og her er gode historiske ture. Man kan opleve USS Constellation, tage på tur i ubåden USS Torsk, opleve National Aquarium, sejle en tur i havnen eller tage på Maryland Science Center.

Massachusetts: Gå en tur på Freedom Trail

I New Englands hovedstad, Boston, er det åbenlyse valg at tage en tur i fodsporene på ikoniske folk og begivenheder, der var med til at skabe USA. Her kan man gå på Freedom Trail, enten på egen hånd, eller på en guidet tur. Her kan man blandt andet se mindesmærke for de dræbte og sårede under Boston-massakren, og generelt er dette en fantastisk historisk oplevelse, hvis man er i Massachusetts.

Michigan: Biler og innovation

Mange tænker nok Detroit og bilindustri, når de hører om delstaten Michigan. Så hvorfor ikke tage tilbage i tiden, og se på bilindustrien og innovation. Det kan man med tre attraktioner, der tilsammen kaldes “The Henry Ford“. Besøgende kan tage tilbage i tiden i Greenfield Village, hvor man kan opleve hvordan livet så ud i 1800-tallet. Bland andet kan man hoppe på et damplokomotiv eller I en Model T. På Henry Ford Museet kan man høre om iværksættere og nytænkere, der var med til at danne nutidens USA – lige fra Wright-brødrene og deres drøm om at flyve til Rosa Parks dristige beslutning om at ændre den virkelighed, som hun befandt sig i. På Ford Rouge Factory Tour kan besøgende se en ægte bilfabrik og lære om teknologien bag nutidens køretøjer.

Minnesota: Kør hundeslæde

Hundeslæde-hovedstaden i USA hedder Ely i Minnesota. Her ligger også Superior National Forest, med søer og floder, og International Wolf Center, hvorfra man rigtig kan gå på opdagelse i uspoleret natur. Tag på kanotur, eller kig efter bjørne, elge og ulve. Ely er perfekt til de, der elsker det rå og barske udeliv.

Mississippi: Udforsk floden

Ved Vicksburg Riverfront Murals, kan man lære om Mississippi-flodens historier. Hvert af de 32 malerier fortæller nemlig en historie om byen og om floden.

Missouri: Få sug i maven i Silver Dollar City

I byen Branson, ligger Silver Dollar City, der er en kombineret forlystelsespark og temapark fra 1880’ernes Ozark-kultur. Her kan man opleve glaspustere, kurvefletning, smede, og produktion af slik og af stearinlys. Herudover er der forlystelser, butikker og restauranter i Silver Dollar City.

Herinde finder man også Marvel Cave, som har videreført traditionen fra 1880’ernes mineby, der førhen lå her. Minen blev først opdaget af Osage-indianere i 1500-tallet, og har sidenhen tiltrukket udforskere, der ledte efter Ungdommens Kilde, marmor-minearbejdere og arkæologer.

Montana: Få en cowboy-oplevelse

Ved Grant-Kohrs National Historic Site kan man besøge en historisk ranch. Montana er nærmest lig med åbne vidder, hårdtarbejdende cowboys, og flokke af græssende kvæg. Alt dette hyldes her, og det er gratis at opleve den spændende ranch.

Nebraska: Kør rundt i Sandhills

Sandhills-regionen I Nebraska er for de naturelskedende. Området dækker 1/4 af hele delstaten, og her finder man prærieområder, høje klitter og søer. En køretur gennem Sandhills er blevet betegnet som en af de mest betagende køreture i hele USA. Highway 2 svinger smukt gennem det billedeskønne landskab, og tager blandt andet besøgende forbi det særlige Carhenge, hvor biler er brugt til genskabelse af Stonehenge.

Nevada: Spil på casino i Las Vegas

Nevada er meget mere end Las Vegas, men for ikoniske oplevelser, må det at gå på casino, og tage en tur ned af The Strip, være ganske passende for Nevada. Oplev de store flotte hoteller, blinkende lys, letpåklædte damer, neonskilte og alle spillestederne. Las Vegas skal opleves mindst en gang i livet, og for de fleste er den også synonym med delstaten. Efter en tur i Las Vegas, kan man passende køre en tur til Hoover Dam, for en næsten lige så ikonisk Nevada-oplevelse.

New Hampshire: Bestig Mt. Monadnock

New Hampshire er ufattelig smuk i efterårsmånederne – noget man vil opleve, hvis man bestiger en af verdens mest populære bjerge at bestige, i hele verden. Udsigten er også fremragende i årets andre måneder. Bjerget er populært af flere årsager. Det er let at klatre op på en dagsudflugt, og der er flere stier, alt efter ens klatreevner. Og så står bjerget der helt alene, med intet andet end vidunderlig natur rundt om sig. Navnet på bjerget har givet den geologiske term, der beskriver en masse af klippesten, der har modstået gletsjere, sit navn.

New Jersey: Tag en tur på boardwalk

Jersey Shores ikoniske boardwalks, er en fryd for unge og gamle. Her er der blandt andet forlystelser, Atlantic City, strand og små strandhuse, salt-water taffy og skønne gåture langs kysten.

New Mexico: Tag på naturskøn togtur

Cumbres & Toltec Scenic Railroad er en smal og historisk jernbane, der forbinder Chama i New Mexico med Antonito i Colorado. Den hyggelige togtur, oprindeligt fra 1881, tilbyder et væld af fantastiske og flotte udsyn, mens den passerer græssende hjorte, bjerge og enge.

New York: Se Niagara Falls

Det er svært at forbigå New York City, som den mest ikoniske oplevelse i delstaten New York. Det er umuligt at vælge, men Niagara Falls er uden tvivl mindst lige så ikonisk som NYC. På grænsen mellem USA og Canada, finder man de ikoniske og smukke vandfald, og hvem elsker ikke vandfald! Niagara Falls er en stor oplevelse for hele familien, og noget de fleste har på deres USA-bucket list.

North Carolina: Se USA’s største hjem

I Asheville, North Carolina, ligger Vanderbilt Mansion – USA’s største private hjem. Grunden er på 3,200 hektar, palæet har 250 værelser fyldt med kunst, arkitektur og antikviteter. I haven finder man både den italienske have og rosenhaven, med flere end 250 varianter. Der er en hjortepark og skov, og et overvældende syn her i Biltmore Estate.

North Dakota: Besøg verdens største bison

Verdens største bison kan ses i North Dakota. Det er en statue, der kan ses på afstand fra Bison Monument og Frontier Village. Men man kan selvfølgelig også se levende bisoner her, blandt andet en sjælden albino-bison. Hvis man vil lære mere om de store og ikoniske dyr, der prægede den amerikanske frontier, kan man tage på National Buffalo Museum her også. Interesserer man sig for livet i det vilde vesten, er et kig forbi Frontier Village det oplagte valg, hvor man kan se gamle pionerbygninger – kirke, købmand, barber, postkontor og meget mere. I sommermånederne kan man nyde diligencen og ponyture.

Ohio: Oplev amish-folket

Mange er fascineret af den gamle levestil, som amish-folket opretholder. I Ohio kan man tage en hyggelig køretur gennem amish-land, og se en mere simpel måde at leve på. Her er amish-buggies, svingende veje og landmænd, rundt i de små samfund. Amish-folket spreder sig over fem counties i Ohio, men det bedste sted at opleve dem, er i Holmes, hvor over 40% af befolkningen er amish.

Oklahoma: Kør på Route 66

Ingen amerikansk bucket list uden Route 66, og den er der rig mulighed for at opleve i Oklahoma. På din tur på Route 66 gennem Oklahoma, vil du opleve Pops Restaurant, retro dinere, historiske byer og hundredevis af vejside attraktioner, på USA’s Mother Road.

Oregon: Bliv bjergtaget af naturen

Oregon har en natur, der kan tage pusten fra de fleste. Grater Lake er et godt eksempel på det. Grater Lake er USA’s dybeste sø, og den syvende dybeste i verden. Tag på fiske-, cykel- eller bådtur, eller nyd bare noget af den smukkeste natur man kan forestille sig.

Pennsylvania: Gå i USA’s oprindelses fodspor

En sand nationalskat. I Pennsylvania blev USA’s demokrati født, og man kan opleve mange af de mest ikoniske symboler på det i Philadelphia. Her kan man besøge Indepence Hall, hvor den amerikanske forfatning og uafhængighedserklæringen blev underskrevet. Overfor ligger Liberty Bell – frihedsklokken – der ringede i dagene omkring USA’s uafhængighed, og som står som et vigtig symbol på USA’s selvstændighed og uafhængighed fra England. Indepence Mall, med brostensgader, byder på Ben Franklin Museum, og et væld af historiske bygninger.

Rhode Island: Gå på klipperne

I Newport kan man tage på den smukke Cliff Walk, der bringer en langs klippeformationer, flotte palæer og skvulpende bølger. Stien stater før Vanderbilt-palæet, The Breakers. Oplev den smukke kyst, arkitektur fra den forgyldte alder, fugle og smuk natur på denne betagende klippetur.

South Carolina: Tag tilbage i tiden i Charleston

Charleston er en helt igennem historisk og smuk by i USA. I det historiske district, kan man opleve mere end 1400 historiske bygninger, ride i hestevogn rundt i byen, og oplev helt autentiske gamle hjem, med gamle slave-værelser og original kunst og indretning.

Man kan også tage rundt i på en af South Carolinas mere end 2,000 plantager, hvor mange af de smukkeste haver og bygninger ligger i Charleston. Oplev for eksempel Magnolia Plantation, der er i USA’s ældste offentligt tilgængelige haver. South Carolina er om noget rig på borgerkrigsfortællinger, flotte haver og plantager og sydstatsstemning.

South Dakota: Se Mount Rushmore

En bucket list uden Mount Rushmore giver ikke helt mening. Dette historiske monument er et kendt symbol på USA, og på South Dakota. Bjergets ene side har udskåret portrætter af de fire præsidenter: Washington, Jefferson, Lincoln og Teddy Roosevelt. Udformingen, der er designet af Gutzon, begyndte i 1927, men stod først helt færdig i 1991. Gå langs Presidential Trail, og få et nærmere kig på de fire præsidenter.

Tennessee: Syng karaoke i Nashville

Grib dine cowboystøvler og gå i fodsporene på – og syng i mikrofonerne af – de mange tusinder af countrystjerner, der har passeret gennem Nashville. Tennessee er vel nok den amerikanske delstat, der har mest musicals DNA, og Nashville er bestemt ikke til at komme udenom, hvis man vil opleve det ikoniske ved Tennessee.

Texas: Mind de faldne ved The Alamo

Oplevelser Alamo

The Alamo er en af de vigtigste historiske steder i USA. I 1718, var det del af en missions station, og i 1836, blev det konverteret til et fort. The Alamo blev berømt under Texan War of Independence, da en lille styrke barrikaderede sig her, og nægtede at overgive sig den mægte mexicanske styrke på over 3,000 mænd. Alle 187 texanere blev dræbt, men Texas overvandt til sidst mexicanerne, og opnåede den ønskede selvstændighed. I dag besøger mere end 2,5 millioner stedet her hvert år.

Utah: Oplev storslået nationalparker

The Narrows Zion National Park Zion Red Rocks

Det er umuligt at vælge én ting, man skal se i Utah, der er så fyldt med spektakulære naturoplevelser. For en ægte western-oplevelse kan man tage til Monument Valley, hvor adskillige westernscener er optaget. Er man til vandfald, røde klipper og betagende udsigt, kan man besøge Zion. Hvis buer er det man ønsker, er Arches lige noget for en, og endelig kan man aflægge Bryce Canyon et besøg, for en helt unik oplevelse.

Utahs nationalparker er i sig selv alle værdige, på enhver bucket list.

Vermont: Spis is

Tag en tur på Ben & Jerry’s Factory Tour i Waterbury, og bestil en Vermonster Sundae. Så får du 20 kugler is, fire bananer, tre cookies, en brownie og toppings. En ikonisk opfindelse fra Vermont, og en rigtig familieudflugt får man, hvis man besøger isfabrikken.

Virginia: Tag på rejse tilbage til fortiden

I Virginia er historie ,det helt store tema. Her i staten er fire tidligere præsidenter født, og man kan besøge Mount Vernon (Washingtons hjem) og Monticello (Jeffersons hjem), foruden delstaten også er hjem for enden på både Uafhængigheds- og Borgerkrigen.

I Colonial Williamsburg er der for alvor amerikansk revolutionsstemning, i by, hvor bygningerne enten står originalt, eller er blevet genskabt til perfektion.

Washington: Vær IKKE ‘Søvnløs i Seattle’

Den mest ikoniske oplevelse i Seattle, og en Washington bucket list, er Space Needle indeni Seattle Center. Centeret blev bygget I 1962 til verdensudstillingen, og indeholder adskillige populære attraktioner, såsom Space Needle, museer, glaskunst, restauranter, udstillinger og meget meget mere.

West Virginia: Mærk suset med whitewater rafting

West Virginia er rig på floder, og derfor et yndet sted for folk, der godt kan lidt whitewater rafting. Man kan også tage på en lidt mere stille kajaktur, men er man i West Virginia, er det nærliggende at udforske floderne og den smukke omgivende natur. Se hvilken rafting- eller kajaktur, der er passende her*.

Wisconsin: Besøg sø-grotterne

Wisconsins Apostle Island sø-grotter kan i sommermånederne nås via kajak, og om vinteren, når søen fryser til is, kan man gå. Om sommeren kan man nyde en stille, men smuk, padletur, om vinteren kan man se frosne vandfald og istapper.

Wyoming: Besøg verdens første nationalpark

Bucket listen over oplevelser i de 50 stater slutter af med verdens første og ældste nationalpark, og et de mest besøgte steder i hele USA: Yellowstone. Her går bisonerne frit rundt, der er ulve, antelope og ørne. Og så er området et geotermisk vidunder. Oplev gejsere, mudderpøle, varme kilder og vandfald. Oplev naturen fra sin mest spektakulære og forunderlige side.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button