Groundhog Day: Mere end blot en Hollywoodfilm

Groundhog Day er hverken blandt de mest kendte eller mest fejrede mærkedage i USA. Men hvis man har set filmen ‘Groundhog Day’ (på dansk ‘En ny dag truer’), kender man godt ideen bag begrebet. Den ene dag ligner den næste og den foregående. Man er fanget i en uendelige svingdør, og morgendagen synes ligegyldig. Den er blot mere af det samme. Men Groundhog Day er mere end det. Meget mere. Læs her om traditionen og historien bag. 

Historien bag Groundhog Day

I 1723 bosatte Delaware-indianerne sig i Punxsutawney (“byen af sandfluer”) i Pennsylvania, som en lejr halvvejs mellem Allegheny- og Seusquehannafloden. Byen ligger 145 kilometer nordøst for Pittsburgh, og her anså man groundhogs for at være ærbare forfædre. På denne tid havde man en stor tro på naturen og jorden, og dyrene blev blandt andet brugt til at forudsige, hvor det ville være frugtbart at så afgrøder.

Da tyske nybyggere ankom til de amerikanske breder i 1700-tallet, medbragte de sig traditionen, der kaldes Candlemas Day. Candlemas havde oprindelse i en hedensk hyldest af den keltiske lysfest, Imbolc – der kan sammenlignes med den danske kyndelmisse. Begge har de tilfælles, at det er en fejring af, at man nu er halvvejs mellem vintersolhverv og jævndøgn.

Overtroen fastslog, at hvis vejret var klart på denne dag, ville den anden halvdel af vinteren blive stormende og kold. Under Candlemas placerede man et lys i alle vinduer, og velsignede lysene. Vejret på den 2. februar fortsatte med at være forbundet med forudsigelser og overtro.

Man har fundet tekster fra 1841, der første gang beskriver Groundhog Day: “Sidste tirsdag, den 2. februar, var det Candlemas Day – dagen hvor en groundhog, ifølge tyskerne, kigger ud fra sit vinterskjul. Ser den sin skygge vil den hoppe tilbage og tage endnu en seks ugers lur, men hvis dagen er skyet bliver den ude, fordi vejret tegner til at blive mildt.”

Og det er essensen af Groundhog Day. Er vejret klart den 2. februar, bliver det en kold vinter. Er vejret regnfyldt eller skyet, er vinteren slut. 

Den 2. februar i 1886 havde man den første officielle Groundhog Day i Pennsylvania. Groundhog’en blev kaldt for Punxsutawney Phil, og byen blev kaldet for ‘verdens vejrhovedstad.’

Hvordan markeres dagen?

Den allerførste officielle Groundhog Day fandt sted den 2. februar i 1886 i Punxsutawney, Pennsylvania. Ideen kom fra den lokale avisredaktør, Clymer Freas, der fik lokket en gruppe forretningsmænd med på ideen. De mødtes ved Gobbler’s Knob, hvor groundhog’en skulle overbringe nyheden om det kommende vejr.

Groundhog Day er ikke en helligdag i USA, men den er alligevel en traditionsrig day.

I dag er der årligt festivitas i byen. Det er en gruppe af lokale der styrer eventet – de kaldes the Inner Circle. Med tophatte og Pennsylvania-hollansk dialekt, prøver de at holde det helt originalt. Her rejser mange til, for at opleve det originale event. Men byen ligger ret så stille på årets 364 andre dage. Selv Pennsylvanias guvernør ankommer til Punxsutawney, når det er Groundhog Day, den 2. februar.

Groundhogs går i hi om efteråret. I hi falder deres kropstemperatur betragteligt, og de kan tabe 30 procent af deres kropsfedt. I februar dukker hanner frem fra hi for at kigge efter en mage (og altså ikke for at forudsige vejret). De kommer endeligt ud af hi i marts.

Phil er ikke den eneste groundhog, der bliver brugt til at forudsige vejret. Af andre vejrorakler findes der General Beau Lee fra Atlanta, Georgia, Sir Walter Wally fra Raleigh, North Carolina, og Birmingham Bill fra Birmingham, Alabama. Phil er ifølge legender over 125 år gammel, selvom en groundhog normalt blot bliver seks – otte år gammel. Phils fulde officielle navn er: “Punxsutawney Phil, Seer of Seers, Sage of Sages, Prognosticator of Prognosticators, and Weather Prophet Extraordinary.”

Der er bred enighed om, at Punxsutawney Phil ikke er helt præcis i sin forudsigelser. Faktisk er det mere sandsynligt at ramme plet, ved blot at kaste en mønt. Men han har fans, og visse traditioner skal der ikke pilles ved.

Man mener, at Punxsutawney Phil har fået sit navn efter Kong Philip. Han blev for alvor verdenskendt, da Bill Murray spillede hovedrollen i Groundhog Day. 

Filmen “En ny dag truer”

I den ikoniske film fra 1993, spiller Bill Murray den bitre vejrmand, der tager til byen Punxsutawney for at dække årets Groundhog Day. Men dagen efter vågner han op, og oplever den samme dag om og om igen. Det forsætter indtil han “giver op”, og bare lader sig føre med og se det gode ved livet. Det var med filmen at begrebet om Groundhog Day som en konstant gentagelse af det samme opstod.

Efter filmen blev udgivet, steg besøgstallet i Punxsutawney betragteligt. Flere end 37,000 besøgte byen, for at være en del af det oprindelige event, i 1997.

I filmen forsøgte man at genskabe Punxsutawney Groundhog Day ned til mindste detalje. Men, der endte alligevel med at være rigtig mange ændringer.

‘En ny da truer’ er nemlig ikke optaget i Punxsutawney. Columbia Pictures valgte i stedet for at lave produktionen i Woodstock, Illinois, der var meget nemmere at komme til for produktionsholdet. Den rigtige Gobbler’s Knob er en bakke med fantastisk udsyn – i filmen blev den placeret i Woodstock centrum. Man kopierede rigtig mange forretninger og symboler fra Punxsutawney, men ønsker man at se filmens lokationer, skal man altså en tur til en helt anden by, i en helt anden delstat. Der er muligt at opleve stort set alle filmens lokationer.

Skal du afholde et Groundhog arrangement, eller mangler du blot lidt underholdning til de mørke februar dage? Måske din engelskundervisning kunne bruge nogle lærerige og sjov spil? Så ser nærmere på denne samling:

Groundhog Day Spil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button