Leif Erikson Day i USA

Leif Erikson Day den 9. oktober ærer vikingen, Erikson. Man mener, at den gode Leif var den første nordiske person, der kom til de nordamerikanske kyster. Dette skete omkring år 1000. 

Dette er ikke en offentlig helligdag men en mærkedag. Alle forretninger og skoler har derfor åbnet som normalt.

Den 9. oktober er Leif Erikson Day, og præsidenten udsteder derfor en erklæring på denne dag. Mange præsidenter har lagt vægt på modet ved at udforske og opdage landeområder. Samtidig hylder man også tildels folk med nordisk og skandinavisk baggrund og kultur.

Leif Erikson
Statue af Leif Erikson i Boston. Wikimedia Commons

Historien bag Leif Erikson Day

Leif blev født af norske forældre i Island omkring år 970. Man mener, at faderen og farfaderen var lovløse, der udforskede Skandinavien og Grønland. Leifs far grundlagde to bosættelser i Grønland. Leif havde tre søskende, en søn ved navn Thorkell Leifsson og en hustru, Thorgunna.

Da Leif to til Norge for at arbejde for Kong Olaf I, konverterede han til Kristendommen. Hjemme i Island købte han i 1003 en båd, og satte sig for at udforske landet vest for Grønland (nutidens Newfoundland). Det menes, at han besøgte Baffin Island og Labrador og bosatte sig på Newfoundland – alt sammen i dag en del af Canada. Måske tog Erikson også til nutidens Minnesota – man har i hvert fald fundet runesten, der bakker op om den teori.

Wikimedia Commons

Man har valgt datoen 9. oktober fordi det er datoen hvor skibet Restauration ankom til New York fra Stavanger i 1825. Det var starten på immigrationen fra Skandinavien, og har altså ikke decideret noget at gøre med Leif specifikt.

Ideen om, at vikingerne ankom til Nordamerika før Columbus, blev blandt andet beskrevet i 1874, og fandt løbende større og større opbakning. I 1925 anerkendte Præsident Coolidge, at Amerika blev opdaget af Erikson, og fire år senere fik Wisconsin en delstatsmærkedag til ære for Leif.

I 1964 blev den amerikanske Kongres enige om, at Leif Erikson Day skulle være en national mærkedag, hvor præsidenten udsteder en årlig erklæring om dagens betydning.

Wikimedia Commons

Man afholder også Leif Erikson Day på Island.

Læs om andre amerikanske mærkedage her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button