Guide til Frihedsgudinden: Et must-see i New York

Frihedsgudinden bør være på ens to do-liste, når man er i New York. Læs her historien bag, fakta om den imponerende dame, og om hvordan man kan se hende – både gratis og via ture.

Frihedsgudinden (Statue of Liberty) hedder oprindeligt Liberty Enlightening the World. Statuens kælenavn er Lady Liberty. Den 46 meter høje kobber- og jernstatue står ved indsejlingen til New York Citys havn – klar til at byde indvandrere velkommen til The Promised Land. Flere end fire millioner tusister besøger hvert år dette amerikanske nationalmonument.

Historien bag Frihedsgudinden

Frihedsgudinden var en gave fra Frankrig, for at fejre og hylde USA’s 100 års fødselsdag i 1876. Statuen blev udført af billedhuggeren Fréderic Auguste Bartholdi, mens Gustave Eiffel stod for den indvendige stålkonstruktion. Statuen blev, efter færdiggørelsen, skilt ad og sendt til USA. Gaven blev leveret og samlet på Bedloe Island (nu Liberty Island) i 1886. Amerikanerne stod selv for konstruktionen af statuens 47 meter høje sokkel. 

Den 15. oktober, 1886 deklarerede præsident Calvin Coolidge statuen for et national monument.

Efter Den Amerikanske Borgerkrig sluttede i 1865, opstod ideen om en hyldest til Frankrigs og USA’s fælles tanker om lighed og frihed i en republik. Frankrig ønskede at fejre, at deres amerikanske venner snart kunne fejre 100 års frihed – i en tid, hvor de to lande gennem længere tid havde ladet sig inspirere meget af hinanden i både udformning og udførelse af den frie republik med et frit folk.

Da man valgte at placere Frihedsgudinden tæt på Ellis Island – øen hvor hundredetusindvis af immigranter strømmede til USA – enten hun med at have mindre symbolik rent politisk, og i stedet blev hun synonym med porten til det frie land, der havde muligheder og plads til alle der ønskede en bedre fremtid for sig selv og sine.

Frihedsgudinden står på sin egen lille ø i New Yorks havn – Liberty Island / Freedom Island. Hun gennemgik i 1984-86 en gennemgribende restaurering.

Den berømte sonet

Frihedsgudinden er også kendt for den berømte sonet The New Colossus af Emma Lazarus, skrevet i 1883 og hængt op på en bronzeplade på monumentet i 1912:

Not like the brazen giant of Greek fame,
With conquering limbs astride from land to land;
Here at our sea-washed, sunset gates shall stand
A mighty woman with a torch, whose flame
Is the imprisoned lightning, and her name
Mother of Exiles. From her beacon-hand
Glows world-wide welcome; her mild eyes command
The air-bridged harbor that twin cities frame.
“Keep, ancient lands, your storied pomp!” cries she
With silent lips. “Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tossed to me,
I lift my lamp beside the golden door!”

Fakta om Frihedsgudinden

 1. Statuen er belagt med kobber, og var derfor skinnende rødbrun de første par årtier, indtil hun ændrede farve til den karakteriske irrede grønne kobberfarve.
 2. Hele statuens højdes fra bunden til faklen er 93 meter, og vejer 204,1 tons. Da hun blev rejst i 1886, var hun det verdens højeste bygningsværk i New York. Hun bruger størrelse 879 i sandaler, og har et taljemål på 11 meter. Hvis du vil op i hendes krone, skal du gå 357 trin. Kronens syv spidser repræsenterer de syv kontinenter og verdenshave.
 3. Rygtet siger, at det var Bartholdis mor, der var model for Frihedsgudindens ansigt.
 4. Statuen er på UNESCOs liste over verdensarv.
 5. Da statuen var færdig, blev den præsenteret for den amerikanske ambassadør i Frankrig den 4. juli 1884. Herefter blev den skilt i 300 stykker, og pakket i 214 kasser for at blive sendt over Atlanten.
 6. En mindre udgave (11,5 meter høj) står i Paris – en gave fra USA i 1889, for at fejre Frankrigs 100 årsdag for revolutionen.
 7. Fra 1886 – 1906 fungerede statuen som fyrtårn, men lyset var ikke stærkt nok, hvorfor man lukkede det igen.
 8. Frihedsgudindens bærer en bog (forfatningen) med inskriptionen JULY IV MDCCLXXVI (4. juli 1776) – datoen for USA’s uafhængighed fra Storbritannien.
 9. Faklen symboliserer oplysning, og var åben for besøgende indtil 1916. Heri brænder frihedens flamme. I 1986 gik Bartholdis drøm om en 24 karakt  beklædt fakkel i opfyldelse, da man erstattede den til den nuværende flamme. Den tidligere flamme kan ses i statuens lobby.
 10. Statuens klædedragt er romersk-inspireret og refererer til den romerske gudinde for frihed, Libertas.
 11. Løftede man klædedragten ville man se, at Lady Liberty har brudte lænke for hendes fødder, som symbol på slaveriets ophævelse og at tyranni var en saga blot. Hendes højre fod er desuden løftet og forskudt, som reference til, at hun tager et skridt fremad.
 12. Man antager, at statuen rammes af op til 600 lyn om året. Vind og vejr kan faktisk få hendes til at svinge op til 7,62 centimeter, mens faklen kan svinge næsten dobbelt så meget.

Besøg den historiske statue

Den gratis og oplagte mulighed er at tage gratisfærgen til Staten Island. Færgen afgår fra Battery Park, og sejler ret tæt på Frihedsgudinden, så man kan få det oplagte billede. Man skal gøre selv den tjeneste at stille sig bagerst … Her er der færre folk, og en vidunderlig udsigt over Manhattan. Færgen sejler flere gange i timen, og turen varer cirka 25 minutter hver vej. Man er nødt til at forlade færgen når du kommer til Staten Island, men man må gerne gå direkte ombord igen, hvis ikke man vil se lidt af Staten Island.

En anden mulighed, hvis man gerne vil tæt på, og samtidig besøge Ellis Island, er at tage med Statue Cruises (hvis man har et New York Pass kan man hoppe på sådan en tur gratis. Ellers koster det $18.)

Her kan man gå rundt på Liberty Island og komme helt tæt på Frihedsgudinden, og komme en tur på den historiske Ellis Island, hvor historierne er mange og symbolikken slående.

Det er en rigtig god idé at booke billet på forhånd, hvis man vil i museet i ‘foden’, da dette ikke er inkluderet i Statue Cruises, eller have adgang til udkigsposten i piedestalen. Ønsker man at komme op i kronen, skal man bestille flere måneder i forvejen, men turen ud på de to øer er så absolut en tur værd, uden en tur i kronen.

Og vil man “bare” se damen, er Staten Island færgen altså en ganske fin (og gratis) mulighed.

Uanset hvad, må man ikke snyde sig selv for et nærmere kig på dette amerikanske nationalsymbol.

Man kan også tage på en virtuel tour til Lady Liberty.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button