Uncle Sam – den nationale personificering af USA

Uncle Sam er kendt som den nationale personificering på den amerikanske stat, og USA generelt. Uncle Sam blev en legende under krigen i 1812, og blev et symbol på på den amerikanske regering i populærkulturen og som manifestation på patriotisme.  

Uncle Sams oprindelse

Den mest populære teori omkring navnet er, at det stammer fra den virkelige person, Samuel Wilson. Samuel Wilson fra Troy i New York, arbejdede med at pakke kød. Kødet skulle sendes til den amerikanske hær, under krigen i 1812. Kødet blev fragtet i store tønder, og Wilson stemplede tønderne med initialerne E.A.- U.S. som forkortelse for entreprenøren, Elbert Anderson og for United States. Soldaterne begyndte dog hurtigt at joke med, at kødet kom fra Elbert Anderson og Uncle Sam.

Samuel Wilson

Man mener altså, at det er sådan begrebet og figuren kom til. De lokale aviser opfangede historien, og Uncle Sam blev hurtigt en national figur.

Historien om kødet og Sam, blev publiceret i 1830, i New York Gazette. I 1961 vedtog kongressen, at det var Samuel Wilson, der var ophavsmanden til det amerikanske nationalsymbol.

Det er tvivlsomt, om Sam Wilson er ophavsmanden bag. På de fleste køretøjer og udstyr, stod der nemlig (natuligvis) U.S. Soldaterne har højest sandsynligt kaldt U.S. for Uncle Sam, men det er nok de lokale medier, der gjorde Wilson til manden bag – fordi han tilfældigvis hed Sam. Der er også referencer til Uncle Sam fra før Wilsons kødpakke-dage. Men historien om Wilson som ophavsmand har hængt ved.

I midten af 1800-tallet var figuren Brother Jonathan meget brugt også. Brother Jonathan var selve landet, USA – mens onkel Sam var symbol på den amerikanske regering. Oftere og oftere blev Brother Jonathan kaldt Uncle Sam.

Uncle Sams udseende

De to skiftede også udseende. Dengang lignede Brother Jonathan nemlig den moderne person af Uncle Sam, dog uden gedeskæg. Sam var dengang fremstillet mere som Benjamin Franklin – lookalike.

Brother Jonathan

Efter borgerkrigen forsvandt Brother Jonathan som symbol, og tegneren Thomas Nast, begyndte at gøre Uncle Sam til en national darling. Han gav ham det hvide skæg og Stars and Stripes jakkesæt. Nast stod også bag den moderne udgave af julemanden, og det var ham der fandt på, at demokraterne skulle have et æsel som symbol, mens republikanerne skulle have en elefant.

Det var tegneren James Montgomery Flag, der tegnede den moderne udgave, som vi kender i dag. Flag videreudviklede på Nasts version, så han endte som en ældre mand med hvidt hår, gedeskæg, hat med stjerner, røde og hvide bukser, butterfly og en blå frakke. Onkel Sam endte som en god blanding af Abraham Lincoln, Benjamin Franklin og Brother Jonathan.

Heller ikke oprindelsen bag udseendet er der enighed om. Der er nogen, der mener, at han fik sit udseende efter en minearbejder fra Michigan – Samuel Hill. Hill var berømt for at sætte sit eget liv på spil, for at hjælpe sultende minearbejdere. Han var tapper, og havde et noget sjusket udseende. Det skulle være fra ham, onkel Sam fik sit gedeskæg og sit pjuskede hår.

Der er naturligvis også de der peger på, at Samuel Wilson også har været inspiration bag det berømte udseende. Oveni det, er der også mange der er enige om, at Flagg brugte sig selv som ansigtsmodel.

Symbol på patriotisme

Flaggs udgave af den populære figur blev trykt på plakater, i 1916. Der blev trykt over fire millioner plakater, alle sammen for at hverve soldater til første verdenskrig.

Med sit Stars and Stripes – tøj, blev Uncle Sam endnu mere et patriotisk symbol. At man satte ham til at være frontfigur for de amerikanske soldater, var et godt valg. Allerede på dette tidspunkt, var han et velkendt nationalsymbol, og begyndte mere og mere at være symbol på den amerikanske ånd, end blot på den amerikanske regering.

Han forenede det amerikanske folk og den amerikanske regering. Han blev symbolet på nationens samvittighed, og alle de amerikanske patrioter.

Onkel Sam er stadig et symbol på den amerikanske regering og de føderale myndigheder. Blandt andet er det i daglig tale normalt at sige, at Uncle Sam ikke skal have alle ens skattepenge.

Uncle Sam i populærkulturen

Man møder først onkel Sam i litteraturen i 1816. Her udkom The Adventures of Uncle Sam, in Search after His Lost Honor, skrevet af Frederick Augustus Fidfaddy. Under den amerikanske revolution, blev Uncle Sam også nævnt, i 1775, i den originale version af Yankee Doodle. I den tekst, er det dog ikke kendt, om Uncle Sam her refererer til USA, eller en bestemt person.

Uncle Sam bruges ofte i politiske tegninger, som symbol på hele USA.

Han er overalt i USA. På souvenirs, merchandise, t-shirts og plakater.

Den kvindelige personifikation

Plakat fra første verdenskrig, hvor Columbia holder armene ud med symboler på frihed og jagten på lykke

Uncle Sam er ansigtet på USA’s regering. Men det er navnet Columbia, der repræsenterer USA som nation. Det navn stammer helt tilbage fra før USA blev en nation, og stammer fra Christopher Columbus. Columbia blev brugt til at beskrive hele den amerikanske hemisfære, og den Nye Verden. Siden har det lagt navn til mange institutioner og firmaer, så som Columbia University, og USA’s hovedstad ligger i District of Columbia. Billeder af den amerikanske frihedsgudinde erstattede den kvindelige personificering af USA, omkring 1920. Indtil da var Columbia i forskellige gudindelignende fremstillinger. Columbia har også lagt navn til hymnen Hail Columbia, som er vicepræsidentens officielle melodi.

Uncle Sam Day

I USA hylder man den legendariske figur, på Uncle Sam Day. Det ligger den 13. september, og det blev vedtaget i 1989 af daværende præsident Bush Sr. Datoen er fødseldagen for (den formodede) ophavsmand, Samuel Wilson i 1766. Den 13. september, 1989 var det desuden også Wilsons hjemby Troys 200 års fødselsdag. Byen kalder sig selv for ‘Hjemby for Uncle Sam’

I Arlington I Massachusetts kan man se Uncle Sam Memorial Statue. Man kan besøge hans barndomshjem og fødested. Wilson døde i 1854, og ligger begravet på Oakwood kirkegård i Troy, New York.

Uncle Sam har siden været et amerikansk symbol på styrke og idealisme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button