Indianapolis 500 – verdens største motorløb

Indianapolis 500, eller Indy 500, er verdens største enkeltstående sportsbegivenhed. På verdens største stadion, Indianapolis Motor Speedway i Indiana, mødes flere end 400,000 mennersker hvert år, i en kombination af fælleskab, glæde ved sporten og fest, på det 1 million m2 store stadion.

Baggrunden bag Indianapolis 500

Det var en lokal forretningsmand der stod bag Indianapolis 500. Det var oprindeligt ment som et testområde for Indianas voksende bilindustri. Udgangspunktet var, at man ind imellem kunne afholde løb mellem biler fra hver sin bilfabrik. Når publikum havde set hvad de forskellige bliver kunne, var der mulighed for at kigge forbi showrummet, og taget et nærmere kig på bilerne.

Det berømte bane blev først taget brug, den 19. august 1909. Her så 12,000 mennesker på det, der senere skulle blive en af de helt store og ikoniske begivenheder i USA. Løbet er i dag en af de tre mest prestigefyldte løb, sammen med Le Mans og Monaco. Men det var dog ikke uden startvanskeligheder. Underlaget var i 1909 en katastrofal blanding af tjære og knuste sten, der brækkede flere steder, og var årsag til to kørers, to mekanikeres og to tilskueres død.

Efter ulykke under Indianapolis 500 i 1912

Det første løb

Det var Louis Schwitzer, der vandt det allerførste løb i 1909, med en gennemsnitsfart på 92,4 km i timen, i en tid på seks timer og 42 minutter. Efter dette løb farlige løb på det dårlige asfalt, lagde man i stedet mursten, over tre millioner, faktisk, ovenpå et lag af sand.

Herefter blev stadion kendt som The Brickyard.

Grundet lav opbakning, besluttede folkene bag Indianapolis 500, at man i stedet for flere små løb, ville afholde ét om året, til en meget højere pris. I 1911 fandt det første rigtige Indy 500 sted, da man afholdte det 500 mil lange motorløb. Her var det Ray Haroun der vandt, med en gennemsnitsfart på 119 km i timen.

Som alting i USA, er alt omkring Indianapolis kæmpestort. Racerbanen, der er 4,2 kilometer lang, er så stor, at der er en goldbane i midten af den.

Løbet i dag

I tre dage optil selve løbet mødes venner og familie fra hele USA (og verden) på et campingområde, der er fire gange så stort som Roskilde festivalen. Her tailgater de. Der bliver der drukket 40,000 liter øl til Indianapolis 500. Der grilles og konsumeret ti kilometer pølse og pommesfritter.

Lige siden Ray vandt, har man afholdt det populære løb hvert eneste år – dog med undtagelse af 1917-18 og 1942-45, grundet de to verdenskrige. Det er en af de højest elskede sportbegivenheder i USA.

I 1936, begyndte man at bruge asfalt på nogle af de mest ujævne steder. I 1941 var det meste af banen asfalteret. I 1961 dækkede man det sidste med asfalt, bortset fra en 90 cm stribe af mursten ved startlinien, som en nostalgisk påmindelse om banens lange historie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button