Super Bowl Sunday: Sammenkomster, sport og mad

Hvert år den 1. søndag i februar tørner vinderen fra AFC (American Football Conference) sammen med vinderen fra NFC (National Football Conference) i kampen om Vince Lombardi-trofæet, ringene (hvert medlem af vinderholdet får en ordentlig rock, taberholdet får også en SB-ring, den er bare af lavere karat) og hele verdenens bevågenhed: Omkring 100 millioner ser med foran TV’et hvert år. Den første Super Bowl stod mellem Green Bay Packers og Kansas City Chief i 1967, hvor Packers vandt med 35-10. 

Detaljerne omkring hvorfor der er to ligaer, der igen indeholder hver fire divisioner med fire hold i hver, kan være en anelse forvirrende. Det vil jo også sige, at “mit” Vikingshold aldrig kan møde for eksempel 49’ers i Super Bowl, da de begge er i NFC. Men så igen, Vikings kommer nok ikke i Super Bowl igen. Sådan lige foreløbigt.

Det bliver ikke lettere, når man begynder at se spillet. Og, man forstår egentlig godt, det ikke er så udbredt i Danmark. Håndbold, det ved man hvad er. Bolden skal i målet, og man må ikke være voldelig eller træde over stregen inden man scorer. Nemt. Jeg må indrømme, at amerikansk fodbold ikke lige havde min store interesse, da jeg ankom til USA første gang. Jeg vidste hvordan bolden så ud, og at de havde sorte streger under øjnene, maske, skuldrepuder og stanglækre cheerleaders. Jeg var derfor heller ikke overvældende imponeret, da jeg blev inviteret til en universitetskamp i Los Angeles.

Tailgating, optakt og selve spillet

Men min værelseskammerat, Danielle var blevet inviteret af hendes supervisor og dennes kone, til en weekend ved kysten, for hun kunne opleve USA lidt udenfor campusområdet. Og jeg skulle med. Vi fik udleveret to t-shirts i hjemmeholdets farver: Gul og rød. Danielle havde naturligvis taget den røde, og jeg er ikke pæn i gul. Nuvel. USC, som var hjemmeholdet, har gul og rød i farvevalget, og vi havde ikke lige den store lyst til at skille os for meget ud på det olympiske stadion. Vi satte os også pænt tilrette på skolen, og deltog i både tailgating og orkestrets lille opførelse, mens modstanderholdets maskot hang til tørre.

Da vi ankom til stadion blev vi dog noget imponeret. Det her var jo bare en universitetskamp mellem Trojans og Wildcats. Hvorom alting er, så forstod jeg intet. Tallene på plænen, klyngerne af muskler, og meget lidt rigtigt boldspil. Den første time sad jeg egentlig bare med to fingre i vejret og råbte “uvoo uvoooo”, når de andre i gult gjorde.

Vores værter var dog tilsidst så søde at forklare os, at kort fortalt har man fire forsøg til at flytte bolden 10 yards. Dernæst er det så ellers om at få bolden ned i enden, for at få touchdown. Når USC fik touchdown, kom rytteren på den hvide hest og løb rundt om banen. Betagende. Det var svært ikke at lade sig rive lidt med.

NFL og de professionelle

Jeg lod amerikansk fodbold ligge der. Det var først fire år senere, da jeg igen boede i USA, at jeg blev konfronteret med, at jeg ikke havde noget hold. Hvilket jo er uhørt, specielt i NFL-sæsonperioden. Min gode ven, Mitch mente, jeg burde være Vikingsfan, efter som jeg jo var fra Danmark. Jo jo, Mitch, men hvad er deres farver … Guld, hvid og lilla, siger du. Modtaget. Jeg er Vikingsfan. Og det blev jeg så. Og pludselig var jeg hooked. For det handler ikke bare om at flytte bolden. Jo, rent praktisk. Men det er næsten en kunstart og et studie i kampånd, taktisk snuhed, mandsmod og enormt indviklede regler. Og så enormt enkelt når alt går op i en højere enhed.

Det er let at elske amerikansk fodbold, fordi det er så amerikansk. Og alligevel er det så meget mere. Det er stort, smukt og spændende. Her fødes sportsstjerner og helte, der så let som intet bliver skurke. Både på og udenfor plænen (bedst kendt er selvfølgelig O.J. Simpson og Colin Kapernick.) Selvom jeg stadig ikke helt forstå alle spillets aspekter, forundres jeg hver gang over dets kompleksitet, og alt det spillet, atmosfæren, seerne, reklamerne, kommentatorerne, cheerleaders og historikken indeholder.

Den store finale

Nationalsangen

Super Bowl er, som alle andre finaler, kulminationen. Og den svigter aldrig. Også selvom ens hold taber, eller ikke er kvalificeret til finalen (hvilket er de flestes virkelighed), kastes der godter i grams. I 2016 var årets ekstrabonus Lady Gaga, der leverede en respektfuld, smuk og veludført Star Spangled Banner, som indledning til hele showet. At synge nationalsangen til Super Bowl er ikke en smal sang, som Christina A beviste i 2009, da hun kludrede i teksten. Og når man har forgængere der fyrer den af, samt hele nationens øjne på en, må man blive lidt nervøs. Man får kuldegysninger når man hører den i USA sammen med amerikanere.

Mine venner går all-in. Som de fleste andre amerikanere.
Reklamerne ved Super Bowl

46,8% af seerne til Super Bowl i USA er kvinder, hvilket fortæller, at det er mere end bare bold og bajere, tæsk og cheerleaders. Hvis man ikke er til sporten, er der jo de legendariske reklamer, der koster ca. $5 millioner for 30 sekunder. Men udover den stride strøm af penge, de genererer, er mange reklamer blevet brugt i populærkulturen for deres kendisser, storylines og kontroverser. Der er den berømte Budweiser-reklame og den aflyste Ashley Madison-reklame (svarer til det danske Victoria Milan). De fleste reklamer fremkalder enten glædestårer eller rullen med øjenene, og er derfor et af Super Bowls helt store aktiver.

Det flotte Halftime Show

Kvinderne kan også se frem til halvleg, hvis store mænd i stramme bukser ikke tænder. Her er det store Halftime Show, hvor nutidige store kunstnere giver sceneshows og underholdning, mens spillerne puster og pruster i omklædningsrummet. I 1993 satte Michael Jackson nye standarder for showet med sin performance. Hans søster overraskede med blottede boobies, sammen med Justin Timberlake i 2004, Beyoncé og Madonna har givet mindeværdige shows, men førstepladsen går til 2001 med ‘N Sync, Britney Spears og Aerosmith.

Maden til Super Bowl

Hvad er der så tilbage? Maden, selvfølgelig. Denne dag ligger på andenpladsen over madindtag i USA, kun overgået af Thanksgiving. Guacamole, spareribs, cupcakes & chicken wings skylles ned med soft drinks og øl. Ostehapsere og macaroni-salat.

Mit forsøg på Super Bowl – cupcakes
Lånt billede af venners kager

Vil man, eller nogen man kender, gerne lære alt om NFL, så kan jeg stærkt anbefalde, at man kigger nærmere på Claus Elmings Store bog om NFL*

Skal I afholde Super Bowl? Så overvej at dræbe noget af ventetiden med denne spilpakke med hele 18 spil! Test din og dine gæsters og venners viden – kan I f.eks. matche maskotter og stadium til de rigtige hold? Timevis af god underholdning, der gør Super Bowl – aftenen og natten lidt sjovere!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button