Undgå jetlag – sådan gør du før, under og efter din rejse til USA

For de fleste, er den store tidsforskel, manglende søvn og en lang flyvetur over Atlanten lig med jetlag. Men der er noget, du kan gøre for at lette de værste jetlagsymptomer.

Jetlag opstår egentlig bare ved, at man ændrer på kroppen naturlige døgnrytme. Det kender de fleste fra ungdommens lyksaglige stunder. Men i kombination med en lang flyvetur, kan jetlag virkelig opleves ubehageligt.

Generelt findes der ikke en universel løsning på jetlag, det er nemlig ret individuelt, hvad der virker for den enkelte, og også meget forskelligt hvordan man oplever og rammes af jetlag.

Det bedste råd er at prøve dig frem, men jeg vil da alligevel komme med de forskellige fif til, hvordan du eventuelt kan mindste din jetlag.

Inden afrejse

Det giver lidt sig selv, men sørg for at klæde dig ordentligt på! Her gælder det virkelig ikke om at se godt ud, men om at have behageligt tøj på.

Nej, jeg siger ikke, at du skal tage pyjamas på, men for mig er det klart bedst, at have løst og afslappende tøj på. Bukserne skal ikke stramme, og blusen skal ikke kradse. Vigtigst af alt er dog fodtøjet … Sørg for at have godt solidt fodtøj, der let kan tages af.

Pak en ekstra trøje i håndtasken. Selvom det ikke påvirker jetlag, kan det påvirke dit generelle behag, og i sidste ende hvor slem din jetlag bliver.

I flyveren
  • Smid skoene med det samme. Især, hvis du ligesom mig, døjer med vand i fødderne under en lang flyvetur. Det kan i den forbindelse virkelig anbefales at benytte støttestrømper/rejstestrømper, selvom man føler sig 80 år gammel, når man tager dem på. Jeg har engang præsteret at have små fine højhælede sko på, som jeg ikke kunne presse fødderne i efter flyveturen. Det kan ikke anbefales 😉
  • Sørg for at holde dig godt hydreret! Det er fristende at tage imod alkohol til maden, men drik vand, for Guds skyld. Luften i en flyver er meget tør, og selvom du helst vil undgå at få dine medpassagerer til at rejse sig op i et væk, fordi du skal på toilettet, kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at drikke rigeligt med vand. Også selvom du ikke synes, du er tørstig.
  • Bevæg dig. Pyt med de andre, det handler om dit velbefindende. Gå en lille tur op ad midtergangen. Stil dig ned til toilettet (hvis du nu drikker nok, slår du to fluer med et smæk). Lav cirkelbevægelser med fødderne. Skift stilling så vidt muligt. Jeg har en fordel, da jeg kan krølle mig sammen, og have fødderne på sædet, men find ud af, hvad der fungerer for dig. Det er vigtigt at holde gang i kredsløbet, igen, især, hvis du har tendens til vand i fødderne.
  • I det øjeblik, du sætter dig ind i flyveren, skal du sætte dit ur på din destinations tid. Det gælder også dit indre ur. Sørg for at sove, når det er nat på ankomststedet. Det er absolut vigtigt. I flyet er de rigtig gode til at slukke lyset, give tæppe og sovemaske (ellers bør du medbringe en hjemmefra), så du hurtigst muligt kan tilpasse dig de nye forhold.
  • Pas på med at spise for meget. Dine måltider bør også tilpasses den nye tid, og hvis du snacker, mens det er nat i USA, får du sværere ved at modstå jetlaget. Nu er flymaden jo heller ikke altid en kulinarisk oplevelse, og du skal i den grad ikke spise, bare for at spise. Nogle gange kan det faktisk være bedre at springe maden over, men det er jo også en stor del af flyturen, og så går tiden med det. Men overvej det lige en ekstra gang. Næringsmæssigt er det nu heller ikke lige det bedste for den pressede krop.
Efter ankomst

Så gælder det om at holde sig vågen. Det er så fristende at tage en lur, og tænke, at man så er totalt frisk til en god lang ferie i USA. Men, pas nu på. Det er meget bedre at mosle på, og holde sig vågen indtil det er tid til at sove lokaltid. Derfor er det en rigtig god idé at planlægge sin ankomst til USA så sent som muligt, gerne sen eftermiddag eller aften. Hvis du ankommer om morgenen, må du holde ud. Du skal i hvert fald afholde dig fra at sove inden klokken 21.00 lokaltid.

Frisk dig op! Tag vand i hovedet, skift tøj, børst tænder, tag make-up på, tag deodorant på – ikke kun for de andres skyld, men i høj grad for din egen.

Tag på restaurant, gå i bad eller gå en lille tur i området. Så har du også oplevet noget på din første dag i USA.

Få så meget lys som overhovedet muligt. Det hjælper! Hermed hjælper du nemlig din krop meget på vej, ved at lade den forstå, at nu er det dag.

Jeg har nogle gange oplevet at blive overtræt af min jetlag, så det er ikke fordi, du bare skal ud og opleve en masse og holde dig vågen til langt ud på natten.

Øst mod vest eller vest mod øst

Det er heldigvis ikke så slemt at få jetlag på vej til USA, som det er på vej hjem, og det er vigtigt at pointere, at vi alle rammes meget forskelligt. Jeg er ikke mere end to døgn om at tilpasse mig, men mange er op til en uge om det. Så længe du er opmærksom på det, og sørger for at sove når det er nat, og ikke om dagen, er det ikke en katastrofe.

Du oplever jo også en masse, og så kan lidt ubehag og træthed godt ignoreres. Det er straks værre, når du kommer til Danmark. Mit bedste råd er her, at du ikke planlægger en rejse, hvor du skal på arbejde eller i skole dagen efter hjemkomst.. Det bliver nok aldrig helt godt. Jeg har engang været i Danmark i tre uger, da jeg boede i USA, og jeg nåede aldrig at komme over jetlaget. Det skyldtes nok primært, at jeg ikke så solen i de tre uger.

Men også her er det vigtigt at sove når det er nat i Danmark. De fleste fly fra USA lander tidligt på dagen i Danmark, og så skal du altså igen holde dig vågen indtil sovetid.

Medicin mod jetlag

Nogen har gode erfaringer med at tage melatonin – søvnhormon. Det er et naturligt hormon, der er med til at regulere din døgnrytme, og da det fremmes i mørke, kan det være oplagt som middel mod jetlag.

Melatonin kan ikke købes i håndkøb i Danmark, og jeg har ikke selv erfaring med det. Du kan købe det på recept, eller i USA i håndkøb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button