Shopping i USA, told- og momsregler og tips til dine amerikanske indkøb

Rigtig mange af os elsker at shoppe, når vi er i USA. Især et visit i NYC, eller en anden storby, vækker vores indre shopaholic, med alle de fantastiske kæder, butikker og tilbud. Som om det ikke var nok, ligger der stribevis af lokkende outlets, langs de amerikanske highways, der uden tvivl også kan være en stor del af en god shopping-oplevelse i USA, og så er der naturligvis alle de amerikanske shopping-malls. Der er dog nogle regler, du kan være opmærksom på, når du fylder kufferten med alle de nyindkøbte amerikanske varer. Her kommer en god og brugbare shoppingguide til USA.

Shoppingcenter i Bakersfield, CA

Malls i USA

Der findes en mall, i enhver amerikansk by med respekt for sig selv. Shopping er helt anderledes i USA, da gågaderne findes i shoppingcentre. Ofte er her gængse kæder som Victoria’s Secret, men også mange små specielle butikker. I centrene er der naturligvis også et stort food-market, hvor pausen mellem indkøbene lige kan nydes med en burger eller sandwich.

USA’s største og mest kendte mall er Mall of America, der ligger i Minneapolis, MN. Her er over 500 butikker og flere end 50 spisesteder, foruden vilde seværdigheder og et helt tivoli. Er du i Minnesota, bør du virkelig tjekke det ud. Om ikke andet bare fordi, man da skal se USA’s største shoppingcenter.

Jeg kan rigtig godt lide malls i USA, fordi det er så dejligt amerikansk, bekvemt og kapitalistisk. Det er måske ikke vildt hyggeligt, men det har nu alligevel sin charme.

High Street shopping

I de store amerikanske byer, kan du dog finde andet end malls og centre, og hvad der minder mere om en dansk shopping-gågade. I Santa Monica finder du en sådan gade på Third Street Promenade, i New York primært på 5th Avenue, i LA på Rodeo Drive (tænk Pretty Woman), I San Francisco omkring Union Square og i Chicago på Michigan Avenue.

I New York finder du også områder, der er kendt for shopping, blandt andet Chelsea, Greenwich og Soho. Samme områder finder du også i San Francisco i blandt andet Haight-Ashbury, Duboce Triangle og The Castro.

Department stores

Du kender dem som stormagasiner, f.eks. Magasin og Illum. I USA hedder de department stores, og kendes som JC Pennys, Sears, Macy’s, Bloomindales og Nordstrom. Det er altså også et besøg værd, selvom de ofte er (ligesom i Danmark) dyrere end almindelige butikker pga. de mærker der sælges.

Outlets i USA

Så er der penge at spare, og mange vælger endda at tage en tur til USA, alene med det formål at tage på outlet-shopping. Det er let at google sig frem til den nærmeste outlet, der ofte ligger et stykke uden for byerne. Der er ofte busser dertil, men ellers er det ganske nemt at finde frem til på egen hånd.

Her har de forskellige butikker ofte en stand hver, i et stort åbent område. Det er her mange vil gå amok i mærkevarer 🙂

I NYC er den mest kendte nok Woodbury Commons, der har busser til og fra outlet’en.

Der findes og kæder inden for outlets: Premium og Tanger er de største, men du kan altid gå ind på en outlets hjemmeside og se, hvilke mærker de fører.

Tøj og sko

Du skal især være opmærksom på størrelserne, inden du køber tøj og sko i USA. I USA kører de med helt anderledes skostørrelser – jeg bruger f.eks. en 5.5 i USA, det svarer til en 35.5/36 herhjemme. Jeg elsker at købe sko i USA: de er billige, der er et bredt udvalg, og så elsker jeg, at de har halve størrelser. Det gør nemlig, at jeg altid finder sko, der sidder perfekt. En dejlig askepot-oplevelse.

Tøjet synes jeg ikke, der er SÅ stor forskel på. Måske de er lidt større i størrelsen, men det er jo bare dejligt, at man kan komme hjem med en mindre størrelse, end man plejer. Men det er nok kun kvinder, der kan se det fornøjelige i det 🙂

Køber du cowboybukser, skal du være lidt mere opmærksom, da amerikanerne benytter sig af andre mål, og generelt vil jeg naturligvis anbefale, at man lige prøver tøjet først.

Elektronik

Jeg har købt rigtig meget elektronik i USA, som jeg desværre nu blot kan se på, samle støv. Husk på, at i USA bruger de kun 110 volt, hvorfor elektroniske apparater ikke altid kan bruges i DK – og de i hvert fald kræver en strømomformer. Strømstikket er jo også anderledes, og generelt er det bare lidt noget rod at bringe amerikansk indkøbt elektronik med hjem til Danmark.

Mange vil nok tænke, at Apple-produkter kan købes mega billigt i USA, men her er besparelsen altså beskeden. Det, der kan betale sig at købe i USA af elektroniske varer, er nok mere tilbehør, såsom memory-cards, eller produkter, der oplades med usb-stik, og ikke brænder sammen, når de pludselig får et skud dansk strøm.

Vær i øvrigt opmærksom på køb af DVD-er, da det ikke er sikkert, du kan afspille den i din danske DVD-afspiller, på grund af de forskellige kodninger, der er på film og afspillere.

Bøger

Det er en stor oplevelse at besøge USA’s største bogkæde, Barnes & Nobles, som du finder i de fleste større byer. Her er det tilladt at kigge i bøgerne, og mange af butikker har en tilhørende café, hvor du kan side med en kop kaffe og nyde den vidunderlige stemning. I Barnes & Nobles har de ofte rigtig gode tilbud, og det er svært ikke at lade sig friste. Den eneste ulempe er naturligvis vægten, som du skal være opmærksom på, når kufferten skal slæbes med hjem igen.

Delstaternes regler for skat og moms. 

Priserne i USA er næsten altid uden den lokale sales tax, hvorfor du typisk skal lægge omkring 7-8% oveni den pris, der er på varen. Den vender du dig hurtigt til. Sales taxen varierer fra stat til stat, hvor fem stater slet ingen sales tax har. Det gælder: Oregon, Montana, Delaware, Alaska og New Hampshire. What you see is what you pay, i disse stater. Det er også værd at kigge på New Jersey, Minnesota (hvor Mall of America altså ligger), Rhode Island, Vermont og Pennsylvania, hvor der ikke er sales tax på sko og tøj. Yes! Reglerne skifter ind imellem, så du kan holde sig opdateret på de enkelte staters momsregler her.

Reglerne for indførsel af varer til Danmark

Det er ikke bare at shoppe amok, når du er i USA. Du har været uden for EU’s toldmure, hvorfor du skal huske, at du ikke bare kan indføre ubegrænsede mængder af vare til Europa.

Hver person må indføre for 3.250 kroner toldfrie varer (undtaget er tobak, vin og spiritus) – varer, der altså IKKE skal betales ekstra for til toldmyndighederne. Hver opmærksom på, at har du købt en enkelt vare til mere end en værdi på de 3.250 kroner, skal du betale afgift af hele beløbet. Tænk dig om, inden du køber vildt ind, pludselig kan de gode køb du har gjort, vise sig at være en rigtig dårlig forretning.

En god idé er at fjerne prismærkerne på tøjet, tage det, og sko, i brug, så det ikke kan bevises, at du ikke havde det med hjemmefra. Det kan jo alligevel ikke byttes, så fjern kvitteringer og andre beviser på dit køb, og tag det i brug. Det er i hvert fald mit råd. Har du købt noget dyrt og værdifuldt, der senere kan kræve kvitteringen for garanti eller reparation, ville jeg overveje om det ikke bare var bedre at betale den told.

Med hensyn til vin, spiritus og cigaretter gælder der, at man ikke må indføre cigaretter og spiritus, hvis man er under 17 år. For voksne over 17 år må der toldfrit indføres 200 cigaretter, en liter spiritus/to liter portvin, champagne eller sherry, fire liter almindelig vin og 16 liter øl.

Hvis du overskrider de 3.250 kr. er det dit eget ansvar at få deklareret det. Det gør du når du har hentet din bagage, og går mod udgangen i lufthavnen. Her tager du den røde udgang, hvis du har noget at deklarerer. Ellers tager du den grønne sti 🙂 Du kan jo blive stoppet af toldere, selv hvis du tager den grønne, så lad nu endelig være med at prøve at snyde.

Hvis du handler på nettet

Hvis nu du ikke har muligheden for at tage til USA for at shoppe, men foretrækker at sidde hjemme på nettet, kan nu eventuelt tjekke ShopUSA ud. Her kan du bare give den gas uden at spekulere på moms og told og vare, der ikke kan sendes til Danmark. ShopUSA hjælper nemlig med alt det. Du skal stadig betale told og moms, naturligvis, men det er alligevel rigtig smart: ShopUSA tildeler dig en amerikansk adresse, hvorfor du ikke behøver tænke over, hvis hjemmesiden ikke sender til Danmark. De sørger for indberetningen af told og moms, og de kan samle alle de leverance i en stor. Jeg har ikke selv prøvet det, men hørt meget godt om konceptet.

Rabatter og kuponer

Amerikanerne elsker rabatkuponer, og hvorfor ikke lige tjekke, om du kan finde nogle gode deals hos Groupon, hvor der er et væld af deals og rabatter. En anden mulighed er at tilmelde sig forskellige butikkers nyhedsbreve, og modtage gode tilbud inden man f.eks. tager i outlets. Nyhedsbrevene kan jo snildt afmeldes efter endt rejse.

God shoppelyst!

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Close