Labor Day i USA – arbejdernes dag og slutningen på sommeren

Labor Day er for de fleste amerikanere en ekstra fridag og tegn på, at sommeren officielt er slut. I denne forlængede weekend hylder man de arbejdende folk, med en national hellidag, der er blevet fejret siden 1894. 

Labor Day i USA

Labor Day svarer til 1. maj i Danmark, hvor vi har arbejdernes kampdag, og i USA fejres den altid første mandag i september.

Den første Labor Day parade i New York City

Den første amerikanske Labor Day parade fanst sted den 5. september i 1882, i New York City. Fagforeningerne valgte den første mandag i september, da det er halvvejs mellem Independence Day og Thanksgiving. På daværende tidspunkt, arbejdede folk i gennemsnit i 60 timer om ugen, og fagforeninger advokerede for en korte arbejdsuge. Labor Day spredte sig over USA, inden det blev en officiel helligdag.

Det var Oregon, der først gjorde dagen til en hellidag i 1887. Omkring 30 stater havde taget dagen til sig, da Kongressen gjorde første mandag i september til en national helligdag, i 1894. Det var den ikke-fagforeningsglade præsident, Grover Cleveland, der underskrev loven, der gjorde første mandag i september til officiel helligdag.

Oprindeligt var helligdagen en paraden for at vise offentligheden styrken og sjælen ved fagforeningerne. Paraden blev efterfulgt af en picnic, så arbejderne og deres familier også kunne have det lidt sjovt.

I dag er Labor Day knap så meget om fejringen af arbejderne og fagforeningen, men meget mere en mulighed for at grille, og holde en forlænget weekend. Antallet af amerikanere, der er medlem af en fagforening er da også faldet fra 33% i 1950’erne til 11% i 2017.

Labor Day i dagens USA

De fleste amerikanere vælger at holde en forlænge Labor Day weekend. Skoler og offentlige institioner holder lukket denne mandag, så mange vælger at presse den sidste tur til stranden eller grillfest ind her. Det er nemlig, for amerikanerne, slutningen på sommeren – der i øvrigt begynder når der er Memorial Day.

Hvis man befinder sig i USA på denne dag, kan man opleve parader, picnics og forskellige taler – hvilket nok er meget smart, da de fleste nationalparker m.m. er lukket på denne dag.

Det er ikke den største helligdag i USA, men det gør den ikke mindre hyggelig. Børnene leger i parker. Familierne samles om picnicbordet. Unge kærestepar nyder sommerens sidste frie timer, inden skolen kalder igen.

Husk også, at det er ildeset at bære hvidt efter denne dag!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button